Iványi Orsolya

Amikor két éve megkérdeztelek mint menopauza-influenszert, azt mesélted, hogy abbahagyod a hormonterápiát. Hogy bírod?
Amikor először lejöttem róla, egyből visszatértek a tüneteim: szorongás és húgyúti diszkomfortérzet. Épp Magyarországon voltam, több nyilvános szereplésem volt, két napig bírtam plusz hormon nélkül, nyilván a stressz is nagy volt, az mindent felerősít. Így végigszedtem egy hónapot megint, majd mikor nyár elején újra abbahagytam, érdekes módon már nem jöttek vissza az erős tünetek.


Talán mert nyugisabb volt minden. Agyi köd (amikor kihagy az agyad, és azt hiszed, korai demencia, de csak átmeneti jelenség), fülcsengés, arcpirulás van, de ezekkel együtt tudok élni. Három hónap kiürülés után látom majd, hogyan állnak a hormonjaim, menstruálok-e még, és alacsony-e a tesztoszteronszintem, mint tavaly.


Az miért baj egy nőnél?
A női test ugyanúgy termel tesztoszteront, mint a férfi, és amikor változik a szintje, az hat a testre. Ez elhanyagolt terület, a fiziológiai, klinikai és terápiás vonatkozásait még mindig alig kutatják a nőknél, ezért az új könyvemben is vagy tíz oldalt szentelek neki. (A Mindent a változókorról ősszel jelenik meg.) Jelenleg tesztoszteront kizárólag alacsony libidóra írnak fel Magyarországon. Nos, ennek megfeleltem, ahogy egyébként az ötven feletti nők fele is, de mivel itthon nincs nőknek kifejlesztett tesztoszteron (egy van a világon, Ausztráliában), egy férfiaknak jóváhagyott készítményt használhatunk módosított dózissal.