Hatodik éve biztos pont a mentes élelmiszereket fogyasztók életében a Csak a Mentes Fesztivál, ahol a termékek gyártói, forgalmazói mutatják be a portékáikat. A közösség alapítója és mentora Herczeg Andrea, aki nemcsak a rendezvényért, de a kiállítókért is kezeskedik.
A Csak a Mentes története egy bioboltban kezdődött tíz évvel ezelőtt. Herczeg Andrea ott dolgozva szembesült vele, hogy Magyarországon milyen sokan élnek különböző ételérzékenységgel, és mennyire körülményesen találnak maguknak élelmiszereket. „Akkoriban még nem volt ekkora választék – meséli –, de valami azért már volt, és a boltban azt láttam, hogy az érintettek nehezen akadnak rá a nekik való termékekre.” Mindig olyan munkát szeretetett volna, ahol másoknak segíthet, és ezen a ponton meg is találta célközönségét.
Andrea évtizedes tapasztalata szerint az ételérzékenyek száma egyre növekszik. A sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása nyilvánvalóan nem tesz jót az emésztőrendszernek, idővel különböző érzékenységek és allergiák kialakulásához vezet. Plusz egyre többen jönnek rá, hogy valamilyen kialakult vagy fenyegető betegség miatt jobban járnak, ha például tej-, glutén- vagy cukormentesen étkeznek.
Bántó szó-e a divat ebben a vonatkozásban, kérdezem. „Sokan tartják még mindig úri hóbortnak, de szerintem tiszteletben kell tartani, ha valaki másképp étkezik. A többieknek annyi lehet a dolguk ezzel, hogy alternatívával segítsenek.”
– Próbálj múlt időben gondolni a betegségedre, már nem vagy rákos!– Hivatalosan még az lehetek. Csak tünetmentes. De persze nem ez határozza meg az életemet, mindenesetre az egészségem nagyon felértékelődött. Smejkál Petivel 2020 novemberében, pár nappal az első hererákműtétje után folyt köztünk ez a párbeszéd egy chatben. Nem sokkal korábban ment el a Forbestól, hogy – az ő szóhasználatával […]
– Próbálj múlt időben gondolni a betegségedre, már nem vagy rákos! – Hivatalosan még az lehetek. Csak tünetmentes. De persze nem ez határozza meg az életemet, mindenesetre az egészségem nagyon felértékelődött.
Smejkál Petivel 2020 novemberében, pár nappal az első hererákműtétje után folyt köztünk ez a párbeszéd egy chatben. Nem sokkal korábban ment el a Forbestól, hogy – az ő szóhasználatával – tudományt kommunikáljon újságírás helyett. Azóta rendszeresen jár kontrollra, összesen hét év utánkövetés vár rá. Augusztus elején úgy vállalta, hogy megírja a betegsége történetét, hogy előbb megvárta az aktuális kontrollt – ami szerencsére negatív lett. Novemberre pedig első kislányukat várják a feleségével, az asszisztált reprodukciós eljárások csodájának hála.
Grecsó Krisztián, Nádasdy Ádám, Einspach Gábor, Szelei Szabolcs (Daisuke kávézók) – a Forbesban megírtuk már néhány sikeres ember történetét, akik leküzdötték a rákot, és évek óta jól vannak. Gazsi Zoltán, az Eisberg vezetője a nyár elején éppen újabb műtéten esett át, és az utóbbi hetekben mindennap kórházkoncerteket szervezett magának és betegtársainak. Nála például egy vastagbélszűrésen szúrták ki az első rákos sejteket – időben.
Mert hála a tudósoknak, a rák sem feltétlenül számít ma már gyógyíthatatlan betegségnek: ha rendszeresen jár az ember szűrésekre, jó eséllyel észreveszik, mielőtt túlságosan átvenné a hatalmat a szervezetben. Sőt, magunk is elvégezhetjük az alapvető önvizsgálatokat, ahogy az Vaszkó Iván cikkéből kiderül a következő oldalon. Hazai és nemzetközi ajánlások alapján összeszedte azt is, hogy milyen életkorban melyik szűrésre célszerű bejelentkezni.
Peti azt írja, hogy bár az egészséges életmód önmagában nem tud a rák elébe menni, számtalan betegséget megelőzhetünk vele. És abban is segít, hogy a szervezet jobban viselje a szükséges kezeléseket. Vannak, akik betegségük után speciális diétára, például gluténmentesre, netán vegánra váltanak – nekik hasznos lehet Herczeg Andrea vállalkozása, a Csak a Mentes. Andrea olyan gyártókat és kereskedőket szervezett egy közösségbe, akik mentes élelmiszereket kínálnak. Amikor a lányomról kétéves korában kiderült, hogy tejfehérje-allergiás, nehéz volt olyan helyet találni, ahol kedvére valót ehetett. Sokat változott azóta a világ, ma már megkérdezik a kávézóban, hogy szója-, zab- vagy gesztenyetejet kérsz a kávédba – jegyzi meg e havi kommentelőnk, Iglódi Csaba is.
Egészségesen táplálkozni bizonyos szempontból egyre könnyebb. Például érdemes kijárni egy bő kínálatú piacra – mi a Fény utcaira mentünk ki Szabó Adrienn dietetikussal, hogy bevásároljunk idénygyümölcsökből és -zöldségekből. Az ebből a mellékletből is kiderül, mennyire mást gondol egy táplálkozástudományi szakember, amikor a mesterséges étrend-kiegészítők szedéséről van szó, mint a gyártók. Klassz, hogy ma már elárasztják a piacot jobbnál jobb készítményekkel, például a címlapsztorinkban megírt Gal, de azért a dietetikus arra biztat, hogy inkább természetes forrásból pótoljuk a vitaminokat, és kúraként együnk étrend-kiegészítőket.
Legalábbis ha teljesen egészségesek vagyunk, az egyéni tanácsadásain ő is állapottól függően kezeli a kérdést.
Miután olvastam Adrienn írását, megfogadtam, hogy én is kötelezővé teszem otthon a napi egymaréknyi olajos magvat. Mindenesetre emellett azért szedem az omega-3-at – bár őszintén, szívesebben ennék hetente kétszer pisztrángot –, a szelént a pajzsmirigyemre, meg azért egy kis szépségvitamint is. Ha már Pataki Ági, az ország első számú topmodellje is azt mondja: nem elég, ha az ember kívülről professzionálisan ápolja magát, belülről is tegyen így.
Elvesztél a szűrővizsgálatok tengerében? A hazai népegészségügyi központ, valamint amerikai források ajánlásai alapján összeszedtük, mikor mire célszerű elmenni – akkor is, ha Magyarországon lényegében nincsenek kötelezővé tett szűrővizsgálatok. Magas kockázati besorolással vagy pozitív családi kórtörténettel pedig érdemes lehet még hamarabb konzultálni a háziorvosoddal.
Vagy akár így is fordíthatnánk: elérhetőbb, mint gondolnád. Tény, hogy Kína a távolság miatt nem tartozik a magyarok elsődleges úticéljai közé, pedig, ha az utazást úgy tekintjük, mint a komfortzónánkból való kibillentést és új kultúrák megismerését, Kínánál tökéletesebb desztinációt talán nem is találhatnánk a heti 10 közvetlen Budapest–Kína járattal. Akár 10 óra alatt megvan ez […]
Amikor két éve megkérdeztelek mint menopauza-influenszert, azt mesélted, hogy abbahagyod a hormonterápiát. Hogy bírod?Amikor először lejöttem róla, egyből visszatértek a tüneteim: szorongás és húgyúti diszkomfortérzet. Épp Magyarországon voltam, több nyilvános szereplésem volt, két napig bírtam plusz hormon nélkül, nyilván a stressz is nagy volt, az mindent felerősít. Így végigszedtem egy hónapot megint, majd mikor nyár elején újra abbahagytam, […]
A folyamatos, holisztikus szemléletű befektetéseknek hála a Budapest Airport cargo szolgáltatása már München és Bécs riválisává tette a nemzetgazdasági szempontból is megkerülhetetlen budapesti légi áruszállítási központot. A cég két vezetőjével, René Droese fejlesztési vezérigazgató-helyettessel, illetve Kossuth József cargo igazgatóval beszélgettünk múltról, jelenről és jövőről. Milyen eredményeket ért el az elmúlt években a Budapest Airport cargo […]