A hererák a fiatal férfiak leggyakoribb daganatos megbetegedése, mégis viszonylag ritkán hallani róla. Én tudtam, hogy létezik ez a betegség, mégis lesokkolt, hogy kialakult nálam. Kétszer.
Amikor exkollégáim megkérdezték, lenne-e kedvem elmesélni a történetem a magazin hasábjain, azonnal igent mondtam annak ellenére, hogy a kérdésre határozott „nem” volt a válaszom. Nem, nem lenne kedvem. Sőt most sincs, és igazából az egészhez nem volt soha, de a rák már csak ilyen: nem kérdezi meg, hogy van-e kedved hozzá, hogy kész vagy-e rá, netán a szeretteid készek-e.
Csak úgy jön, rosszabb esetben csendben, addig-addig falatozva a testedből, amíg késő nem lesz. Jobb esetben úgy jársz, ahogy én, több mint időben észreveszi egy szemfüles orvos, méghozzá egy teljesen más témájú vizsgálat apropóján, hogy az esetleges második rákdiagnózisnak már magad menj elébe, tudatosan, felkészülten. Persze az a legjobb eset, ha ez az egész sosem történik meg veled – de mint mondtam, senki sem kérdez, ugye…
Az önvizsgálatról, a hererákról, valamint egyéb hasonló betegségekről a kimondottan szakorvosok által szerkesztett Urodoki.hu-n is érdemes tájékozódni. Peti ezen felül meetupsorozatot indított: a Férfiegészség Meetupon kimondottan férfioldali, -szervi betegségekről van szó, szakemberek bevonásával, ismeretterjesztő céllal.
Hererák 1.0 2020 sokaknak vízválasztó év volt. A járvány következményei hosszú időre meghatározták az egész világ működését, sokan vesztették el szeretteiket, ismerőseiket, vagy nyögték a gazdasági következményeket. Én ugyanebben az évben váltottam munkahelyet (a Forbestól a SZTAKI-hoz mentem tudományt kommunikálni), és bár ez önmagában is elég stresszes helyzet tud lenni, egy rutinnak induló egészségügyi vizsgálat még súlyosabbá tette azt az őszt.
Hatodik éve biztos pont a mentes élelmiszereket fogyasztók életében a Csak a Mentes Fesztivál, ahol a termékek gyártói, forgalmazói mutatják be a portékáikat. A közösség alapítója és mentora Herczeg Andrea, aki nemcsak a rendezvényért, de a kiállítókért is kezeskedik.
A Csak a Mentes története egy bioboltban kezdődött tíz évvel ezelőtt. Herczeg Andrea ott dolgozva szembesült vele, hogy Magyarországon milyen sokan élnek különböző ételérzékenységgel, és mennyire körülményesen találnak maguknak élelmiszereket. „Akkoriban még nem volt ekkora választék – meséli –, de valami azért már volt, és a boltban azt láttam, hogy az érintettek nehezen akadnak rá a nekik való termékekre.” Mindig olyan munkát szeretetett volna, ahol másoknak segíthet, és ezen a ponton meg is találta célközönségét.
Andrea évtizedes tapasztalata szerint az ételérzékenyek száma egyre növekszik. A sok feldolgozott élelmiszer fogyasztása nyilvánvalóan nem tesz jót az emésztőrendszernek, idővel különböző érzékenységek és allergiák kialakulásához vezet. Plusz egyre többen jönnek rá, hogy valamilyen kialakult vagy fenyegető betegség miatt jobban járnak, ha például tej-, glutén- vagy cukormentesen étkeznek.
Bántó szó-e a divat ebben a vonatkozásban, kérdezem. „Sokan tartják még mindig úri hóbortnak, de szerintem tiszteletben kell tartani, ha valaki másképp étkezik. A többieknek annyi lehet a dolguk ezzel, hogy alternatívával segítsenek.”
Az pedig mindegy, hogy valaki divatból választja a mentes étkezést, vagy sem, ha nagyobb a kereslet, a kínálat is növekedni fog, és ez jó hír az ételérzékenyeknek. „Plusz azért is örülök ennek a divatnak, mert akik mentesen étkeznek, általában sokkal tudatosabbá válnak, jobban megválogatják, hogy mit esznek meg” – mondja Andrea.
Neki nincs személyes érintettsége, hacsak nem az említett erős késztetés, hogy másoknak segítsen. Az a típus, aki tudja, hogy kit kivel érdemes összekötni, és mára komoly tudású szakértőgárda veszi körül. Még mindig bőven van tennivaló, mondja, de sokkal jobb a helyzet mentes ételek és italok terén, mint tíz évvel ezelőtt volt. Ma már nem tehetik meg az éttermek, cukrászdák és a boltok, hogy figyelmen kívül hagyják a speciális étrendeket követők igényeit.
Csak a Mentes Kft. Alapítás: 2019 Tulajdonos: Herczeg Andrea Árbevétel (millió forint) 2021 14,7 2022 30,9 Adózott eredmény (millió forint) 2021 1,7 2022 3,1 Forrás: Dun & Bradstreet
Semmit sem tudtam hazahozni, ami itthon nincs Miután a bioboltban beszippantotta a mentes világ, Andrea eldöntötte, hogy kizárólag mentes termékekkel foglalkozó cégekhez megy el marketingesnek. A következő állomás egy forgalmazó volt, utána pedig egy gyártó, így minden oldalról megismerte ezt a világot, és sokféle tapasztalatot gyűjtött.
„A gyártócéggel rengeteg rendezvényre jártunk, és ott esett le a tantusz, hogy az pörget fel legjobban, amikor ilyesmire készülünk. Azonnal látható az eredménye, van benne kihívás. Elvégeztem egy rendezvényszervezői tanfolyamot, és utána már csak a két szerelmet kellett összekötni: a mentes termékeket és a rendezvényszervezést.”
A mentes élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit a vevőkkel összehozó rendezvénysorozat ötlete több mint valószínű, hogy Andrea fejéből pattant ki Magyarországon, mert előtte csak egészségnapokon, fitneszeseményeken találkozhattak az érdeklődők effajta termékekkel – ez ma már szinte elképzelhetetlen, de 2017-ben még ez volt a helyzet. Andreáék abban az évben tartották meg az első Csak a Mentes Fesztivált. „Nagyon az elején csíptük el” – mondja. Talán kézenfekvő lett volna hasonló külföldi rendezvényeket lemásolni, vagy legalábbis alaposan megfigyelni, de nem tette. „Hat év után sem követek külföldi mintákat. Egyszer kimentem Barcelonába, hogy megnézzek egy ottani olyasféle rendezvényt, de semmit sem tudtam hazahozni, ami itthon nincs. A séfversenyt is úgy indítottam el, hogy évekkel később néztem utána, van-e valahol külföldön hasonló. Nincs.”
Andrea 2017-ben úgy mondott fel a munkahelyén – a gyártócégnél –, hogy nem volt még semmi fix kilátásban. „Csak azt tudtam, hogy szabad akarok lenni” – mondja. Ezt megelőzte, hogy augusztusban dolgozott néhány napot a Zamárdi Gasztro & Utcza Fesztiválon, és utána már nem tudta elképzelni, hogy visszaüljön egy irodába. „Csak később tudatosult bennem, hogy mekkora ugrás volt feladni a biztosat. A megérzéseimre hallgattam.”
A balatoni gasztrofesztivál egyik szervezője, Köves Zoltán lett az üzlettársa, együtt indították el a Csak a Mentest. Andrea korábbi tapasztatai azt mutatták, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével van leginkább igény mentes finomságokra. Október elsején hozták létre a Csak a Mentes Facebook-profilját – mára több mint húszezer követője van, a Facebook-csoportnak pedig hatezer tagja –, és decemberben megtartották az első rendezvényt. A helyszín a XIII. kerületi Bijó Rendezvényközpont volt, harmincöt kiállító hozta el a portékáját.
Ehhez a szép számhoz nagyon kellett Andrea korábban kialakított kapcsolati hálója. „Mindenki rögtön igent mondott, és azt mondták, hogy azért, mert engem ismernek, és tudják, hogyan dolgozom.” A rendezvény sikeres volt, kétezren látogattak el. Az első vásáron a részvételért még csak a kiállítók fizettek, a látogatók nem. Ma már kérnek belépőt az érdeklődőktől is. 2018-tól évente három Csak a Mentes Fesztivált tartanak: húsvét előtt, szeptemberben és karácsony előtt. Ugyanebben az évben indították el a nyomtatott magazint is, az is évi háromszor jelenik meg. Húszezer példányban nyomtatják ki, az olvasóknak ingyen adják. A magazin a mentes helyekre kerül ki, a benne szereplő cégek berakják a webshopos rendelések mellé.
2018-ban szervezték meg először a séfversenyt. Bárki nevezhetett, nem profi szakácsoknak szólt a kiírás, és kizárólag egyszerre glutén-, cukor-, laktózmentes vegán étellel lehetett indulni. Idén pedig elindult a verseny profi ága is.
A motiváció ugyanaz Andrea és az üzlettársa útjai 2020-ban váltak szét, azóta ő az egyedüli tulajdonos. „Vállalom, hogy szemellenzővel mentem előre, és nem hagytam magam letéríteni az útról. Úgy voltam vele, hogy nem azért akartam saját vállalkozást, hogy aztán ne érezzem benne jól magam.” Aztán jött a járvány, és akár el is söpörhette volna a rendezvénysorozatot, de nem így lett. „Június elején jelentették be, hogy szabadtéren már lehet rendezvényt tartani, és egy hónap múlva meg is tartottuk, ezren jöttek el a Római-partra. Nagyon megviselt lelkileg ez az időszak, az tartott életben, hogy szervezhetek” – mondja.
A fesztivál az utóbbi években mindig telt házas, ez négy–ötezer látogatót jelent. A kiállítók számát ötvenötben korlátozzák, ennyien férnek el a RAM Colosseumban. Az elkötelezett üzleti partnereknek klubtagsági rendszert hoztak létre, ebben a körben most nagyjából húszan vannak.
Zsiros Bernadett, a Mentes Bor webshop alapító tulajdonosa a személyes érintettség miatt – maga is hisztaminérzékeny – már az egyik első fesztiválon megfordult, mint kiállító pedig 2021 őszén csatlakozott a csapathoz. Havi nettó másfél, kétmillió forint forgalmú vállalkozása sokat fejlődött a Csak a Mentes közösségnek köszönhetően. „Andi mindig keresi a lehetőségeket, hogyan segítheti a partnereket, bármilyen kérdéssel fordulhatunk hozzá, engem már sok nehézségen segített át. A rendezvények pedig egyre színvonalasabbak. Elképesztő ütemet diktál.”
Andrea sokáig egyedül csinált mindent, 2021 végén lett asszisztense, 2022 októberétől teljes állású munkatársa. A rendezvények megvalósításán persze többen dolgoznak, körülbelül húszan, erre már bevált csapatuk van.
Az utóbbi években sorra jöttek az elismerések. A csúcs – ahogy Andrea mondja – a Bridge Budapest díja, idén májusban kaptak meg Üzleti Közösség a Fenntarthatóságért kategóriában. „Nem az motivál, hogy díjakat nyerjünk, hanem továbbra is az, hogy másokat segítsek – mondja. – Mostanában vettem észre, hogy ez mekkora érték, és egyáltalán nem mindennapos, hogy korrekten működünk. Hat év után is ugyanazok a partnereink. A Csak a Mentes igazi szeretetmárka, és mindig is ezt akartam: olyan brandet építeni, ami jó érzéseket kelt bennem és másokban is.”
Az idei üzleti tervben a tavalyi bevétel közel megkétszerezése szerepel, ez ötvenmillió forint feletti szám. Utána újabb duplázás a kitűzött cél. Irodájuk nincs, de még nem is látják szükségesnek.
„Leginkább telefonról dolgozom, azt kérem mindenkitől, hogy hívjon fel” – mondja Andrea. Idén még egy mérföldkövet szeretne elérni: decemberre eljutni odáig, hogy azt mondhassa, meg tud úgy valósulni egy rendezvény, hogy ő már nem kell hozzá.
„Koffeinmentes kávét kérek növényi tejjel és édesítővel.” Egy évtizede egy ilyen rendelésre még sokan felkapták a fejüket. Ma csak visszakérdeznek: szója-, zab- vagy gesztenyetejjel? Sikerre vannak ítélve azok a vállalkozások, amelyek elmondhatják, hogy az idő nekik dolgozik. Andrea ilyet visz, mert a mentesség ideje még csak most következik majd. Drukkolok neki.”
A turistáktól túlcsorduló Kréta és Rodosz között félúton járunk. A két szigetet, Kárpatoszt és Kászoszt pár kilométer választja el egymástól, de két külön világba csöppenünk. Az egyiken csodálatos táj, bájos kis falvak és fantasztikus strandok várnak, a másikon a madár se jár, elbújhatunk a világ elől.
A Két Szerecsen Bisztró az elsők között vezette be az olcsóbb hétköznapi ebédmenüt, és az egyik legrégebben működő étterem a belvárosban. Huszonöt éve a Nagymező utca még nem is volt menő környék, amikor Kereszty Gábor és társai párizsi mintára kávéházat álmodtak oda. A volt tévést azóta Berlin, New York és Tel-Aviv is inspirálta újabb éttermeinek nyitásánál, amikben az a közös, hogy mind fellendülő környékeken születtek. Mert egy médiaszakember először a potenciális közönségét méri fel.
Kovács Tamás középiskolás kora óta vállalkozik, de már korábban beleszeretett a lézershow-kba. Cégével, a Lasershow Hungary International Kft.-vel először a magyarországi munkákat maxolta ki, és tíz éve már szinte csak amerikai projekteken dolgozik. A kiskőrösi Gagarin utcai lézerek eljutottak már Bonóig, Obama karácsonyfájának csúcsáig és a hollywoodi Gitár Hotelig,
sőt Stephen Hawkingig is.