Nem kedv kérdése

Amikor exkollégáim megkérdezték, lenne-e kedvem elmesélni a történetem a magazin hasábjain, azonnal igent mondtam annak ellenére, hogy a kérdésre határozott „nem” volt a válaszom. Nem, nem lenne kedvem. Sőt most sincs, és igazából az egészhez nem volt soha, de a rák már csak ilyen: nem kérdezi meg, hogy van-e kedved hozzá, hogy kész vagy-e rá, netán a szeretteid készek-e.


Csak úgy jön, rosszabb esetben csendben, addig-addig falatozva a testedből, amíg késő nem lesz. Jobb esetben úgy jársz, ahogy én, több mint időben észreveszi egy szemfüles orvos, méghozzá egy teljesen más témájú vizsgálat apropóján, hogy az esetleges második rákdiagnózisnak már magad menj elébe, tudatosan, felkészülten. Persze az a legjobb eset, ha ez az egész sosem történik meg veled – de mint mondtam, senki sem kérdez, ugye…

Az önvizsgálatról, a hererákról, valamint egyéb hasonló betegségekről a kimondottan szakorvosok által szerkesztett Urodoki.hu-n is érdemes tájékozódni. Peti ezen felül meetupsorozatot indított: a Férfiegészség Meetupon kimondottan férfioldali, -szervi betegségekről van szó, szakemberek bevonásával, ismeretterjesztő céllal.

Hererák 1.0
2020 sokaknak vízválasztó év volt. A járvány következményei hosszú időre meghatározták az egész világ működését, sokan vesztették el szeretteiket, ismerőseiket, vagy nyögték a gazdasági következményeket. Én ugyanebben az évben váltottam munkahelyet (a Forbestól a SZTAKI-hoz mentem tudományt kommunikálni), és bár ez önmagában is elég stresszes helyzet tud lenni, egy rutinnak induló egészségügyi vizsgálat még súlyosabbá tette azt az őszt.