Szabó Gál Bence húszévesen szerény családi cégnek álmodta meg egymillió forint spórolt pénzéből elindított étrendkiegészítő-vállalkozását, és csak annyit akart vele keresni, hogy aztán nyugodtan tudjon meditálgatni és a gyógynövények világában kutatni. Ehhez képest néhány év után már napi hárommillió forint profitot termelt a Gal vitaminokkal, ma pedig négymilliárd forint a cég éves bevétele. Legújabban Pataki Ágival, az egyes számú magyar szupermodellel árulja a szépség és az egészség titkát – kapszulában.
„Nem sokat láttam belőle, mert pogóztunk, de sajnáltam, hogy magasított talpú cipőt hord a szkoliózisa miatt. Tizenévesen nekem is feljebb állt az egyik csípőm, mint a másik. Akartak is az orvosok valami hasonlót adni, kábé olyat, amilyen a nagymamámnak is volt, de apu elvitt egy kiropraktőrhöz, aki helyrerántotta a csípőmet. Talán Iggyn is lehetett volna így segíteni.” Már interjúidőpont-egyeztetéskor kiderült, hogy mindketten ott leszünk a július végi veszprémi Iggy Pop-koncerten, így Szabó Gál Bencével koncertélményeink kitárgyalásával kezdjük, amikor pár héttel később találkozunk. Pontosabban ő mondja el azonnal az egészségügyi meglátásait.
Négymilliárdos céggel a háta mögött minimum Armani inget, de legalábbis galléros Ralph Lauren pólót várna tőle az előítéletes újságíró, ám Bencét annyira nem érdeklik a külsőségek, hogy ha csak teheti, meztelen felsőtesttel jár. Pont ahogy a punk hetvenhat éves keresztapja (Veszprémben is). Nyilván különleges alkalomnak számít, hogy Pataki Ágitól pazar kertjébe kaptunk meghívást az interjúra, így azért egy pólót felvett a rövidnadrághoz – de a szandál hamar lekerül a lábáról.
Bentley „Egymásra néztünk a férjemmel: na, tessék, itt van egy szabad ember. Bence félmeztelenül mászkált fel-alá a szobában, miközben zoomoltunk” – mesél Ági nevetve az első üzleti megbeszélésükről, ami még a covid idején zajlott. De nem csak a járvány miatt nem találkoztak személyesen: Bence alapvetően Tenerifén él, ahová szülei 2014-ben költöztek ki, ő pedig pár évvel később követte őket. Ági és férje, Kovács Gábor egy közös ismerősön keresztül keresték meg, hogy működjenek együtt egy szépségre és egészségre egyszerre fókuszáló multivitamin-csomag megalkotásában. Ők persze konvencionálisan ültek a zoom közben az íróasztalnál, amikor először egyeztettek.
Ha változatosan táplálkozunk, nagy valószínűséggel nem alakulnak ki olyan hiányok a szervezetünkben, amiket mesterséges készítmények állandó szedésével kellene pótolnunk. Hacsak nem indokolt valamilyen betegség miatt, inkább kúraszerűen fogyasszuk az étrend-kiegészítőket, és a zöldségek, gyümölcsök mellett együnk rendszeresen olajos magvakat, hüvelyeseket és halat!
Írta: Szabó Adrienn
Sokan azt gondolják, hogy étrendkiegészítő nélkül a mai világban nem lehet egészségesen élni, pláne a mi égövünkön, ahol nincs télen-nyáron ugyanannyi gyümölcs. Ez hatalmas tévedés. Részben azért olyan népszerűek a különféle kapszulák, cseppek és porok, mert gyors megoldásnak érezzük őket, és rohanó életünkben szeretnénk megspórolni a tudatos étkezésbe befektetendő munkát. Pedig egy egészséges embernek a legtöbb vitamint elég kúraszerűn, időszakosan szedni, többek között azért is, mert egyes mikrotápanyagokat a szervezet képes elraktározni.
A zöldségek és a gyümölcsök manapság drágák, és nem is mindig állnak rendelkezésre olyan bőségesen, mint a nyári időszakban, de fontos tudni, hogy nem csak a nyers zöldség és gyümölcs tartalmaz értékes mikrotápanyagokat (vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, kofaktorokat és antioxidánsokat). A dietetikában alaptézis, hogy ha változatosan táplálkozol, és eszel annyit, hogy ne légy éhes, tehát megfelelő a mennyiség és a minőség, akkor nem alakul ki tápanyaghiány.
Ez hüvelyesek, olajos magvak, teljes értékű gabonák és fehérjeforrások fogyasztását is kell, hogy jelentse. Ráadásul pont a legdrágább nyersanyagok terhelik – nagy mennyiségben fogyasztva – magas zsírtartalmukkal a szervezetet, így duplán megéri spórolni velük. Ilyenek például a zsíros húsok, a vaj és a sajtok.
Nálunk az a szabály otthon, hogy olajos magvakból naponta egy lazán zárt maroknyit meg kell enni, persze sótlanból, pörköletlenből és lehetőleg hazaiból. Mert ezek a sokféle vitaminon (B-vitaminok, E-vitamin) túl többek között káliumot, magnéziumot és cinket is tartalmaznak, és például utóbbi az immunrendszer működése miatt is fontos.
Az iskolában csak azt tanultuk meg, hogy a C-vitamin kell az immunrendszerhez, a kalcium pedig a csontok egészségéhez, holott egy-egy vitaminnak és ásványi anyagnak több száz élettani funkciója lehet. A főtt és sült ételekben egyes növényi hatóanyagok képesek feldúsulni, vagy épp jobban hasznosulni, tehát a változatos étkezés nemcsak változatos alapanyag-válogatást, hanem változatos konyhatechnológiát is feltételez.
Szabó Adrienn dietetikus rendszeresen szed D-vitamint, kivéve az igazán napsütéses nyári napokon, emellett kúraszerűen szelént a pajzsmirigy-alulműködése miatt.
Megadózis? Minek! A hazai táplálkozási ajánlás úgy szól, hogy hetente legalább egyszer fogyasszunk száraz hüvelyeseket, ám az lenne a legjobb, ha naponta ennénk például lencsét, csicseriborsót vagy babféléket. Ezek értékes tápanyagokat tartalmaznak, másrészt a jelenlegi ökológiai helyzetben is célszerű többet fogyasztani belőlük az állandó húsevés helyett. De ha valaki teljesen lecseréli az állati eredetű fehérjeforrásokat (hús, tej, tojás) növényire, mindenképpen pótolnia kell a B12 vitamint.
Az elsődleges vitaminforrás mindig az étel legyen, ha azzal nem tudjuk fedezni a napi szükségletet, akkor se általános multivitamint együnk, hanem célzottan keressünk étrend-kiegészítőt, attól függően, hogy milyen hiányunk lehet. Sajnos, aki télen nem eszik gyümölcsöt, az nyáron sem fog rászokni.
Vannak, akik azért nem mernek vacsorára gyümölcsöt választani, mert azt hiszik, a gyümölcscukortól majd meghíznak, és nehéz megemészteni. Ez is tévhit! A gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, emiatt cukoranyagcsere-zavar esetén kifejezetten javasolt a fogyasztásuk.
Egy-egy vitamin hatékony felszívódásához természetes körülmények között számtalan egyéb anyag (kofaktorok, antioxidánsok, pH-érték stb.) hozzájárul, ezért bár például a paprikában csak 100–120 milligramm C-vitamin van, az mégis komplexebb vitaminforrás szervezetünknek, mint ezer milligramm puszta aszkorbinsav mesterséges formában, magában.
És nem ok nélkül van ajánlott beviteli érték. Ez a szükséges és elégséges mennyiséget jelenti. Nincs extra jótékony hatása a megadózisnak – jó esetben negatív sem. Például a C-vitamin napi ajánlott mennyisége a köztudatban lévő ezer helyett csak 120 milligramm.
Minél tudatosabban étkezik valaki, és minél kevésbé feldolgozott formában fogyasztja az alapanyagokat, annál kedvezőbb lesz a bevitt ételek tápanyag-összetétele, és annál jobb lesz a mikro- és makrotápanyag-tartalma. A legtöbben C-vitamint és magnéziumot szednek rendszeresen, pedig ma már kutatások bizonyítják, hogy a legfontosabb a D-vitamin fogyasztása lenne, mivel az az egyetlen olyan vitamin, amit étkezéssel nem lehet elegendő mennyiségben bevinni.
A keringést segítő omega-3-zsírsavak elégséges beviteléhez pedig az kellene, hogy hetente többször együnk valamilyen halfajtából (például pisztrángból vagy busából) 150–200 grammot. Az omega-3 a létfontosságú tápanyagok közé tartozik, és célszerű táplálkozással rendszeresen bejuttatni, mert a szervezet nem tudja előállítani.
Viszont előállítja például a Q10 koenzimet, így azt fölösleges harmincévesen szedni, hogy az ember fiatal maradjon. Ráadásul természetes forrásból is fedezhető. A szükséges étrend-kiegészítőket amúgy is mindig kúraszerűen érdemes fogyasztani, aztán megnézni, érzünk-e szignifikáns különbséget utána. A vitaminoknál a placebohatás is gyakori. Ha C-vitamint szedek megfázásra, megnyugtat, kontrollérzetet kelt, csökken a stressz szintje, és már ettől jobban leszek.
Disclaimer: A cikkben leírtak nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást, nem minősülnek személyre szabott ajánlásnak, kizárólag az egészséges népességre vonatkoztatható állításokat tartalmaznak.
Minél színesebb, annál jobb
Minden zöldség, gyümölcs és olajos mag tartalmaz ezerféle vitamint, ásványianyagot és antioxidánst, csak az a különbség, melyikben miből van több, és miből kevesebb. És jobban hasznosulnak a vitaminok a természetes forrásból, mert abban vannak például polifenolok és fitoszterinek is. Bevásároltunk a Fény utcai piacon, és megnéztük, milyen értékes anyagok kerültek a kosárba. Mindenhol csak a legérdekesebbet emeltük ki, mert a legjobb tápanyag-összetételhez az a legfontosabb, minél színesebb legyen az étrend – ahogy a piaci portéka is.
Paradicsom A karotinoidokhoz tartozó likopinban gazdag, emiatt szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében, véd a rák ellen. A szürkehályog kialakulását is gátolhatja.
Cseresznye Az antocianin csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot például köszvénynél és izületi gyulladásnál.
Paprika Minél erőteljesebb a színe, annál több karotin (A-provitamin) van benne. C-vitamin-tartalma is jelentős, fajtától függően, éretten elérheti a 300 milligrammot is. Vitamintartalmát savanyított formájában is megőrzi.
Padlizsán Fitonutrienseket tartalmaz, ezek védik a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. Az oxidatív stressz gyorsítja az öregedést, és növeli bizonyos daganatos betegségek kialakulásának rizikóját is. A lila színét adó nazunin is erős antioxidáns.
Kígyóuborka Száz grammja a napi ajánlott K-vitamin-bevitel ötödét tartalmazza. A K-vitamin csökkenti a csonttörések kockázatát, és a D-vitaminnal együtt növeli a csontsűrűséget.
Füge Magas káliumtartalmával vérnyomáscsökkentő hatású. A benne lévő fehérjebontó enzim (ficin) és a B-vitaminok javítják az emésztést, ezért érdemes húsokkal is kombinálni.
Őszibarack Szelént is tartalmaz, ami a benne lévő C-vitaminnal együtt jó hatással lehet a spermiumok minőségére.
Cukkini Sok káliumot tartalmaz, ami hatással lehet a pajzsmirigyhormonok (T3 és T4) termelődésére, így a megfelelő pajzsmirigy-működésre.
Mandula Az agy megfelelő működéséhez fontos anyagokat tartalmaz, például riboflavint és L-karnitint. Sok benne a folsav is, ezért várandósság alatt ajánlatos a fogyasztása, hiszen a folsav serkenti az egészséges sejtosztódást, elengedhetetlen a magzati velőcsőzáródáshoz.
Dió Magas omega-3-zsírsav-tartalma segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, hozzájárul az erek állapotának javulásához és a depresszió leküzdéséhez.
Kajszi A béta-karotin nevű antioxidánsnak köszönheti szép sárga színét. Ez fogyasztás után A-vitaminná alakul, és segít az egészséges látás megtartásában.
Petrezselyemzöld Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalmával erős antioxidáns, azaz megkötheti a gyulladásokért, szívbetegségekért, a bőr öregedéséért és a daganatok kialakulásáért felelős szabadgyököket.
Brokkoli Tartalmaz például indol-3-karbinolt, ami inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, így különösen a melldaganatok megelőzésében segíthet.
Csemege kukorica Magas a pantoténsav-, azaz B6-vitamintartalma, ami a bőrnek nagyon hasznos, és növeli a nyálkahártyák ellenállóképességét.
Szárzeller 100 grammjában 30–50 milligramm C-vitamin van, emellett magas a B-vitamintartalma, ami idegnyugtató hatású.
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara innovatív vállalkozásfejlesztési mentorprogramjában a környezetileg és társadalmilag felelős működésről tanulhatnak vezető nagyvállalatoktól, civil szervezetektől a kicsik. A jelentkezőket az egész országból várják, ősszel roadshow-ra is indulnak. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) több területen is támogatja a felelős vállalkozásokat és szervezeteket, és ösztönzi a két szféra együttműködését a közép-európai országokban. […]
A Két Szerecsen Bisztró az elsők között vezette be az olcsóbb hétköznapi ebédmenüt, és az egyik legrégebben működő étterem a belvárosban. Huszonöt éve a Nagymező utca még nem is volt menő környék, amikor Kereszty Gábor és társai párizsi mintára kávéházat álmodtak oda. A volt tévést azóta Berlin, New York és Tel-Aviv is inspirálta újabb éttermeinek nyitásánál, amikben az a közös, hogy mind fellendülő környékeken születtek. Mert egy médiaszakember először a potenciális közönségét méri fel.
Egy logisztikai cég, ami belelát az ügyfelek fejébe és mindig a piac előtt jár: a Prologis a világ egyik legnagyobb iparági ingatlanfejlesztőjeként és üzemeltetőjeként gyakorlatorientált, ügyfélközpontú megoldásokban utazik. Hunyadi Zsuzsannával, a Prologis magyarországi bérbeadásért és ügyfél-elégedettségért felelős igazgatójával beszélgettünk. Mi a Prologis Essentials szolgáltatás lényege? Globális kapcsolatrendszerű logisztikai vállalatként folyamatosan azon dolgozunk, hogy ügyfeleink számára […]