A magyar termálvíz erős hívószó, jól meg lehet vele szólítani a külföldi vásárlókat, gondolta Bokrosi Máté és Florián Bence. Erre alapozták prémium márkájukat, és bejött: ma már Koreában és Kanadában is sokan fürdenek Zador szappannal. Az ázsiai turisták a repülőtereken nem egyszer az összes illatot kihozatják az üzletek raktárból, hogy válogassanak.
Írta: Varga Veronika
„A reptéri mérlegen méregettük a szappanokkal megpakolt kisbőröndöt, nehogy több legyen huszonöt kilónál, közben telefonon egyeztettünk a webfejlesztőnkkel, hogy azonnal élesítse a webünket, és állítsa be a céges mailcímeinket is. És útban a reptérre ugrottunk be a taxival a nyomdába, hogy elhozzuk a még meleg katalógusokat és első névjegykártyáinkat” – meséli Bokrosi Máté, a Zador Europe Kft. egyik alapítója. 2014-ben, másfél év tervezés és előkészítés után épphogy elkészültek a hétféle Zador szappanból álló első kollekciójukkal, amikor hívták őket Dubajból, hogy bekerültek egy nagynevű közel-keleti beautyexpóra. Másnap már indulniuk is kellett a kiállításra.
Az első kiskereskedő partnerüket is ezen a kiállításon szerezték, méghozzá Bahreinből. „Óriási lendületet adott nekünk ez az expo. Itt látta először a nagyközönség élőben a szappanokat, és mi is itt vetettük bele magunkat az éles üzletbe” – mondja a másik tulajdonos, Florián Bence. Ők ketten öt évvel korábban találkoztak először, barátok lettek, pár évvel később pedig már azon ötleteltek, milyen céget tudnának indítani. Akkoriban sokat túráztak együtt, a márka neve is egy túrán született meg. Olyan nevet kerestek, aminek idegen nyelven sincs negatív jelentése, könnyű kimondani, egyszerű, és valamilyen kötődésük is van hozzá. Így amikor a Pécsely melletti Zádor-várat mászták meg, egyszerre néztek össze, hogy ez lesz az.
Az okos gabonaszondától a malacszámlálón át a mézlaborig: az agrárszektorban dolgozók munkáját megkönnyítő innovatív eszközök és tudományos módszerek, amelyekkel akár a karosszékből is gazdálkodhatunk.
Mindent a malacokról – Pigbrother Sertéstelepek megfigyelése a távolból, a juhok, csirkék, marhák számának, súlyának, állapotának ellenőrzése, méhkaptárak és méhcsaládok egészségének és mozgásának felügyelete vagy éppen kávécseresznyék színárnyalatának elemzése digitális eszközök és mesterséges intelligencia segítségével. Nincs ebben már semmi futurisztikus, lassan az agrárszektor minden területére születik egy megoldás a hatékony, gazdaságos és gyors működés biztosítására. A PigBrother Kft. néhány éve jelentkezett első, az állatok gyors, élő számlálásának feladatát megoldó PigCounter nevű termékével.
Azóta bővült a portfóliójuk, ma már Agri Food AI név alatt egyesítik termékekeit. A PigBrotherrel a sertések súlyát mérik gépi tanulás és gépi látás ötvözésével, az Artemys a vadállomány megfigyelését segíti. A Beemap a méztermelés optimalizálását támogatja például azzal, hogy segíti a legjobb viráglegelők megtalálását, és csökkenti a növényvédőszer-maradványok kockázatát. Az Agri Food AI olyan hazai és külföldi cégekkel dolgozik együtt, mint a Tyson Foods, a LifeCorp és a Bonafarm.
Mint egy egyszerű hőmérőt – GrainMonitor Nem elég a gabonát betárolni, meg is kell őrizni a minőségét. Erre kínál megoldást a GrainMonitort kifejlesztő startup (a GrainMonitor Kft.). Ez egy vezeték nélküli szenzoregység, amiből a terménymennyiségtől és igénytől függően egyet vagy többet bele kell szúrni a gabonahalomba, mint egy egyszerű hőmérőt. A rendszer igényei és a riasztási faktorok megadása után egy mobilalkalmazással követhetők a raktárak információi, probléma felbukkanásakor itt jelenik meg a riasztás is. Minden szenzornak önálló feldolgozó és kommunikációs egysége van, az információt egyenként küldik el a GrainMonitor felhőalapú központjába.
A háromméteres egységeknek nincs szükségük áramforrásra, akár három évig is üzemelnek töltés nélkül. A nedvesedés, a páratartalom emelkedésének nyomon követésével és az időben történő közbeavatkozással megelőzhető a csírázás, a szemek összetapadása, a gombás fertőzés, a kártevők (például bogarak, lepkék, atkák) elszaporodása és a toxinszint emelkedése. A telefonos alkalmazás időben riaszt, hogy minden szükséges lépést meg lehessen tenni a termény megmentéséért.
A mézcukrozás és -melegítés ellen A mézhamisítás az egyik legelterjedtebb élelmiszer-hamisítási forma a világon, és ebben Magyarország mint az EU egyik legnagyobb méztermelője, különösen érintett. Az évi átlagosan húszezer tonnányi méz hamisításának több formája lehetséges, ezek közül leggyakoribb, hogy cukorszirupot kevernek a mézbe, vagy a méheket etethetik sziruppal a gyűjtési időszakban. Az idegen cukor kimutatása laboratóriumi körülmények között is bonyolult, és nincs egységesen elfogadott, teljesen megbízható módszer.
Ezt az igényt felismerve dolgoznak a Semmelweis Egyetem (SE) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói egy új módszeren. Az a cél, hogy minél pontosabban mutassák ki a manipulálást, és igazolják a botanikai vagy földrajzi eredetet, a hamisítás vagy a méz túlmelegítésének tényét. A kutatásban azt vizsgálták, hogyan alkalmazható ebből a célból az elektronikus nyelv és a közeli infravörös spektroszkópia (NIRS).
Az eddigi kutatások jellemzően magasabb koncentrációk kimutatásával foglalkoztak, míg az SE és a MATE kutatásában három, öt és tíz százaléknyi cukorszirupot tartalmazó keverékek elkülöníthetőségét vizsgálták különböző (akác-, repce-, hárs-, napraforgó- és erdei) fajtamézeknél. A kutatók nagy pontossággal ki tudták szűrni a cukorszirupos keverékeket. Sőt nemcsak az idegen cukor jelenlétét, hanem a túlmelegítést is tetten érték.
A megbízható eredményekhez ugyanakkor robusztus adatbankra van szükség. Ha létrejön egy referencia-adatbank, a rendszer megtanulja a különbségeket, és még könnyebbé válhat a mézfajták azonosítása és a hamisítványok felismerése. A módszer gyakorlati alkalmazásához további kutatások szükségesek.
Okosbója vigyáz a halakra – Walise Nemcsak egy esetleges szennyezés, de az időjárás is okozhat tömeges halpusztulást az állóvizekben. Az állomány akár tizenöt százalékát érintő jelenség közvetlen oka az oxigénhiány, de az oxigénszint gyors intézkedéssel feljavítható. Az ilyen helyzetek korai felismerésére készítette el az ESH Kft. a Walise autonóm profilozó bóját, amit nemrég mutatott be a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Ma-Hal) és az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága.
A szerkezet a felszíni vizek teljes vízoszlopát vizsgálja centiméteres felbontásban. Energetikailag önellátó, akár az egész szezonban képes éjjel-nappal, emberi felügyelet nélkül működni. Jelez, riaszt, és ha kell, be is avatkozik, hiszen a rendszer beköthető a levegőztetés szabályozását végző berendezések vezérlésébe is. A kármegelőzés mellett segíti az eredményesebb és biztonságosabb halgazdálkodást. Tavaly több hazai tóban (például a Kis-Balatonban és a Velencei-tóban) is tesztelték a működését, idén már piacra is kerülhet.
Ha nem automatikusan a gyereked iskolájának vagy a közeli kutyamenhelynek adnád az adód egy százalékát, érdemes alaposabban körülnézni a civilek közt. Még jobb, ha nem csak az adóbevallás idején merül fel, hogy adakozz. Íme, tíz ügy és hozzájuk pár alapítvány, hogy könnyebb legyen választani.
Bő egy éve ugrottál ki huszonegy év multis csúcsmenedzserségből. Hogy élsz most?Mozgalmasan. Hosszú listám volt, hogy mi lesz a Mastercard után, na, ennek talán a harmada jött be, és annak, amit ma csinálok, a jó részét nem sejtettem. Mi volt a listádon?Hogy egy évig a világ nagy problémáin dolgozom ingyen és bérmentve (World Food Programme, World Vision), de ezek a projektjeim […]
Itt az új magyar startupgeneráció. Világcégekkel dolgoznak, és világcégektől is képesek kulcsembereket igazolni. Ami közös bennük: mindenki kizárólag magyar alapítókkal indult el, és egyre aktívabban osztják meg a tudásukat egymással is – közben többen aktív befektetők is már. Üzletileg sok tekintetben megelőzték a Ustream–Prezi–LogMeIn-hármast, de van még dolguk bőven.