A stagnálós év vége után egyértelműen romlottak a magyar gazdaság kilátásai 2024 első három hónapjában. Ami eddig a vártnál gyorsabban javult (infláció), az kifulladt – pontosabban elérhette a mélypontját –, ami eddig is rossz volt (növekedés), az még rosszabb lett. A sokáig igen feszes munkaerőpiac is gyengül, meg a tavaly szinte végig erős forint is megindult lefelé, karcolta a 400-as szintet. A beragadt uniós források ügyében nincs új hír, sőt a Bizottság által kiutalásra ítélt bő tízmilliárd eurót is vitatja az Európai Parlament – perre mennek, de ez alapvetően politikai ügy, és nem valószínű, hogy érdemi befolyása lesz a továbbiakra.

Kormány-jegybank csörte
Ami eddig is tök értelmetlenül és könnyen elkerülhetően okozott aggodalmat a piacokon, akár pusztán a forint gyengítésével megnehezítve a gazdaságpolitikai célok elérését, szintén folytatódott. Már nem kicsit, hanem nagyon ütötte egymást a jegybankelnök és a gazdasági miniszter. A külföldi befektetők csak csóválják a fejüket, hogy mi folyik itt. Az ugyanis, hogy nálunk rendkívül stabil a politikai hatalom, elvileg komoly előny, és legalább részben kompenzálhatná annak a negatív hatását, hogy az erős hatalom összevissza jogalkot, és szívesen nyúlkál bele a piaci folyamatokba, piaci szereplők zsebébe.


Erre azt látják, hogy a hatalom két legfontosabb szereplője minduntalan egymásnak feszül, a legfőbb monetáris politikai döntéshozó és a kormány gazdaságpolitikáját szinte egy személyben eldöntő tótumfaktum vitája nem csitul. Fontos látni, hogy mindketten beleütik az orrukat a másik dolgába, de nem azonos súllyal. Matolcsy jegybankelnök bárhol és bármit dolgozott is, mindig elmondta a véleményét – nyilván szerencsésebb lenne, ha a vitákat a háttérben rendeznék, de a jegybankelnök csak észt oszt, véleményez, nem tud beleavatkozni a törvényhozásba.