Ébresztő, itt az új különszám, benne Balázsék új műsorvezető társa és az ötven legbefolyásosabb magyar nő.
Szerkesztette: Fekete Emese és G. Tóth Ilda
Az élet az alapanyaga, és nem fél használni
Ráskó Eszter nem bohóc, hanem professzionális humorista. Nem gyakorló pszichológus, mégis analitikusan szemlél közönséget, egyént, társadalmat. Nem klasszikus menedzser, de kézben tart országos turnét, rádiózást, céget, gyereket, családot – ha lehet, nevetve. Egyik kezével leigázza a világot, a másikkal megálljt mutat neki, hogy na, ennyi, csak eddig enged bárkit az intim szférájába. Február óta újabb terepen, Sebestyén Balázsék reggeli rádióműsorában is bizonyít. Portré és interjú. Írta és kérdezett: Tóth-Biró Marianna
Komoly felelősség egy olyan hotel működtetése, ami előkelő helyen szerepel a Szingapúrba utazó turisták bakancslistáján.
Sok végtelen medence, úgynevezett infinity pool létezik a világon, de a Marina Bay Sands Hotelé a maga 146 méterével a leghosszabb és leghíresebb a műfajban. A luxushotel tetőteraszán a sportolásra vágyók száma jelentősen alulmúlja a tökéletes szelfiben reménykedőkét. Még az önfotózás kultuszának második évtizedében is meglepő, mennyien közvetítik élőben a kalandot. Szerencsére a wifi bírja a terhelést, a vízbe komoly vakukkal és tükörreflexes kamerákkal is érkeznek. A kilátás tényleg páratlan, de az időzítésre érdemes figyelni. A reggeli és késő esti órákban az ötvenhetedik emeleten idilli a nyugalom, a felhőkarcolók látványa lenyűgöző.
A még csak tizennégy éves hotelben már javában zajlik a megújulás, a kétezer-kétszáz szoba és lakosztály jelentős része naprakész a hoteltrendekben. Mindent tud, amit luxusban kínálni lehet. A három szállodatornyot, Szingapúr legfontosabb jelképét, még fehércsokiszoborba is kiöntötték.
A kilátás a nyílt tenger felé egyedülálló. Az ökoturizmus fontos helyszíne, a Garden’s by the Bay nevű 101 hektáros park szintén emblematikus gigászi, mesterséges fáival. A komplexum méreteit jól érzékelteti, hogy van benne egy ötszáz asztalos és ezerhatszáz nyerőgépes kaszinó is. Igaz, ennek négy nap alatt se bukkantam nyomára, bár nem is igen kerestem.
Megvizsgáltam viszont a valóban izgalmas gasztronómiai kínálatot, abban lényegesen jobbak a nyerési esélyek. Az éttermi felhozatalt olyan sztárséfek neve fémjelezi, mint Gordon Ramsay, Daniel Boulud vagy Wolfgang Puck, én mégis inkább az ázsiai vonalat választottam. Tetsuya Wakuda japán étterme, a Rise kiválónak bizonyult. A reggeli lehetőségek között a többi kontinens fogásai mellett rengeteg a helyi íz. Remek laksát, azaz kínai–maláj currylevest és egyéb ázsiai különlegességeket is kínálnak.
Itt keresd! Marina Bay Sands Bayfront Avenue 10., Marina-öböl, Szingapúr Szobák: 160 ezer forinttól
Közben pedig a negyedik torony építése is megkapta az engedélyt.
Tartós pamutból készülő, nagyrészt egyszínű, kényelmes, különleges fazonú ruhák – a magyar Nonplus márka nem rohan a gyorsan változó divat után, vevői nagy része visszatér hozzájuk. Az alapító, Kiss Sarolta nem készült ruhatervezőnek, ahogy nőtt a forgalma, úgy tanult bele fokozatosan az üzletbe.
Bő másfél évszázaddal azelőtt, hogy Andrea Bocelli a 90-es évek közepén világszerte befutott a Time To Say Goodbye című romantikus dallal, családját már jól ismerték agrárgép-vállalkozásáról egy kis toszkán településen. Traktorvásárlók helyett az elmúlt csaknem húsz évben nyaranta tízezres turistatömeget vonz a Bocelli név Lajaticóba: a falu végi Teatro del Silenzio nevű szabadtéri színházban minden júliusban sztárvendégekkel lép fel a híres tenorista. Pár éve fia, Matteo is belépett a showbizniszbe, nemrég az Oscar-gálán énekelt apjával – hamarosan pedig Zalában dalol.
Itt az új magyar startupgeneráció. Világcégekkel dolgoznak, és világcégektől is képesek kulcsembereket igazolni. Ami közös bennük: mindenki kizárólag magyar alapítókkal indult el, és egyre aktívabban osztják meg a tudásukat egymással is – közben többen aktív befektetők is már. Üzletileg sok tekintetben megelőzték a Ustream–Prezi–LogMeIn-hármast, de van még dolguk bőven.
„Itt nem mindent ti csináltok, ugye?” – kérdezik gyakran Matus Dórától és Tárnok Lászlótól a házaspár több mint kétezer fás birsültetvényét látva. „De, mi!” – hangzik a válasz. A Birsbirtok a paszternáktól és egy régi japán kistraktortól jutott el oda, hogy ma már a Dél-Dunántúl legtöbb pálinkaházában az ő termésükből készül a birspálinka.