Míg mások táborokban töltötték a nyári szünidőt, Tóth Diána a szüleivel az Alföldön dinnyét szedett, kamiont pakolt, majd hajnalonta a nagybanira kísérte őket. Tizennégy éve dolgozik a családi gazdaságban, többek között azon, hogy az emberek lássák, honnan kerül az asztalukra az élelmiszer.
Tóth Diána most, évtizedek múltán is csillogó szemmel mesél a csodáról, ahogyan egy milliméteres magból édes paradicsomok vagy paprikák nőnek. Közben hatalmas kombájnok és traktorok mellett megyünk el. Diána a családi gazdaságot vezeti szüleivel, most másfél ezer hektáron gazdálkodnak. Tiszagyendán járunk, a Nagykunság délnyugati részén, a Tisza-tótól huszonöt kilométerre. Az ország egyik legszegényebb régiójában.
Mint a sas Diána feltűnően nőies, üde jelenség zöld ruhájában és hosszú, kiengedett szőke hajával. Persze a divatnál jobban érdekli, hogy mi zajlik a földeken. A gazdaság főhadiszállásán vagyunk, azokhoz az épületekhez kalauzol, ahol a kombájnok és traktorok parkolnak. Őt nem érdekli a traktorvezetés, de az édesapja ehhez is jól ért. „Édesapám olyan, mint a sas. A csapatuk tagjai jól tudják, hogy bármikor és bárhol felbukkanhat a semmiből. Nagy tekintélye van. Mindent fejben tart még ma is, bár az Excel-táblákkal nincs barátságban. Az új technológiák viszont kifejezetten érdeklik.”
Diána tizennégy éve dolgozik a szüleivel, náluk nem volt gond a generációváltás, jól összecsiszolódtak, és mostanra kialakult, kinek mi a feladata. Édesapja, János vezeti a termelést, édesanyja a gazdasági ügyeket intézi, Diána pedig amolyan mindenes. „Az a feladatom, hogy meglegyen a kapcsolat a termelés és az iroda között, emellett én intézem a beszerzéseket, és árgus szemmel figyelem az új technológiákat.” A műholdas rendszereket is bevezették, ami azért fontos, mondja, mert a gépek úgy tudnak dolgozni, hogy nincs plusz taposás a földeken. Oda már nem mennek vissza a gépek, ahol már megvolt a munkafolyamat.
A 2024-es SIRHA-n bemutatott ERWIN Smart Ice Cream Scoop egy magyar termékfejlesztés eredménye, amely nem csupán új szintre emeli a fagyizók üzleti hatékonyságát, hanem forradalmasíthatja a vendéglátóipart is. Ez az innováció nem csupán egy egyszerű eszköz; a Szabó Ervin által megálmodott és két évig tartó fejlesztés eredményeként létrehozott okos fagyiadagoló kanál teljesen új dimenziót nyit […]
A 2024-es SIRHA-n bemutatott ERWIN Smart Ice Cream Scoop egy magyar termékfejlesztés eredménye, amely nem csupán új szintre emeli a fagyizók üzleti hatékonyságát, hanem forradalmasíthatja a vendéglátóipart is. Ez az innováció nem csupán egy egyszerű eszköz; a Szabó Ervin által megálmodott és két évig tartó fejlesztés eredményeként létrehozott okos fagyiadagoló kanál teljesen új dimenziót nyit meg a vendéglátóipari folyamatok menedzselésében.
Az ERWIN Smart Ice Cream Scoop egyesíti magában a legújabb elektronikus és szenzortechnológiákat, melyekkel az eladási munkafolyamat zavarása nélkül, automatikusan, pontosan és megbízhatóan méri ki a kiadott gombócokat. A hagyományos adagolókhoz képest ez az eszköz többet tud, mint pusztán a nyomás alapján mérni a fagyi mennyiségét, az egész mozdulatra betanítva pontosan számolja, rögzíti és továbbítja az eladott gombócok számát. Így lehetővé teszi a fagyizó tulajdonosai számára, hogy valós idejű adatok alapján tervezzenek, és biztosak legyenek abban, hogy a munkavállalók pontosan végzik a munkájukat.
Az innováció mögötti elképzelést és fejlesztést Szabó Ervin irányította, aki több mint két évtizedes vendéglátós tapasztalattal rendelkezik
„Hogy lehet okos egy fagyiadagoló kanál? Úgy, hogy megtanítottuk számolni! Az ötlet már körülbelül öt évvel ezelőtt megszületett, aztán két évig tartó kemény munka eredményeképpen valósult meg. Mivel a gyakorlatból indultunk ki, ezért pontosan tudtuk, milyen igényekhez és felhasználási módhoz kell adaptáljuk az eszközt. Éppen ezért a rendszer képes elkülönítve kezelni a kanál tisztítására vagy a betapadt gombóc kiszabadítására irányuló mozdulatokat” – magyarázza Szabó Ervin. Az okos fagyiadagoló kanál a nemrég bejegyzett világszabadalmi jog megszerzése után készen áll arra, hogy átalakítsa a fagyizók üzletmenetét világszerte.
Magyar innováció a fagyibizniszben
Az eszköz teljesen elektronikus és szenzorokkal ellátott, ami lehetővé teszi a pontos mérési adatok rögzítését és továbbítását egy speciálisan kifejlesztett központi egységnek, mely a fagyizó üzlethelyiségében található. A kanál rádiókommunikáción keresztül küldi az adatokat, ezek pedig naponta egyszer, sms-ben továbbítódnak egy meghatározott telefonszámra. Az okos eszköz könnyen kezelhető, fél óra töltési időt igényel, vízálló és akkor is képes mérni és rögzíteni az eladott gombócok számát, amikor éppen nincs kapcsolatban a központi egységgel. Ez azt jelenti, hogy még akkor is pontos adatokat szolgáltat, ha a rádiókommunikáció ideiglenesen megszakadna. A rendszer számos további, korszerű megoldással segíti a hatékony energiafelhasználású, hibamentes működést, például a kanalak nyugalmi helyzetét érzékelve csökkentett energiafogyasztású készenléti állapotba áll.
Az innováció további fejlesztési irányát egy olyan alkalmazás képezi, amely összekapcsolja az okos fagyiadagoló kanalat a vendéglátóiparban használt szoftverekkel és felhőalapú megoldásokkal. Ezek az újítások és fejlesztések nem csupán a vendéglátóipar egy szeletét érintik, hanem átalakíthatják az üzleti szemléletet és folyamatokat az egész iparágban.
Így az ERWIN okos fagyiadagoló kanál nem csupán egy újabb technológiai fejlesztés, hanem egy teljesen új üzleti megközelítés, mely segít a fagyizótulajdonosoknak jobb kontrollt gyakorolni vállalkozásuk felett, és garantálni üzletük hatékonyságát és termelékenységét. Nem csoda, hogy az új szabadalom Kelet-Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari szakkiállításán azonnal felkeltette a HoReCa szektor érdeklődését.
Amióta létezik, nem kapott még akkora kihívót a magyar bankpiacon az OTP, mint amekkorára mellé dagasztották a Magyar Bankholdingot (MBH). Valóban komoly konkurens?
„Itt nem mindent ti csináltok, ugye?” – kérdezik gyakran Matus Dórától és Tárnok Lászlótól a házaspár több mint kétezer fás birsültetvényét látva. „De, mi!” – hangzik a válasz. A Birsbirtok a paszternáktól és egy régi japán kistraktortól jutott el oda, hogy ma már a Dél-Dunántúl legtöbb pálinkaházában az ő termésükből készül a birspálinka.
Hálózatosodó magyar startupvilág. Egyre több üzleti tapasztalat és tudás áramlik vissza az ökoszisztémába – már nemcsak a befektetőktől, hanem aktív vagy egykori alapítóktól vagy kulcsmunkavállalóktól.
„Sok ötlete volt, a fából is vaskarikát akart csinálni” – jellemzi néhai édesapját Seiwerth Márton. Nővérével, Annával huszonévesen örökölték meg a családi vetőmagcéget, a Lajtamagot. Erre egyikük sem volt felkészülve, aztán beletanultak.