Nyúl, cilinder és glitterek nélkül

A színpadon egy fülkés telefon, egy fekete aktatáska, mellette a huszonnégy éves Hajnóczy Soma sötétszürke öltönyben, egy EU-csúcs kezeli a válságot címlapos Népszabadsággal a kezében. Nem most készült a felvétel, 2009-ben Soma Pekingben ezzel a telefonfülkés műsorral lett kétszeres bűvészvilágbajnok. Több úttörőnek számító – és azóta is a nevéhez kötődő – trükköt is bemutatott. A mobiltelefonokkal bűvészkedés csúcspontján összesen nyolc mobilt tartott a kezében, minden ujja között egyet. A másik egy újságos trükk volt. Az nem számított újdonságnak, hogy miután eltépi, újra összeáll az újság, de az igen, hogy közben leesik pár darabja, Soma előredől pár másodpercre, majd az újságfecnik a gravitációval dacolva felszállnak a kezébe, és összeforrnak.


„Szerintem ez Soma műsorának legkülönlegesebb eleme” – mondja a lassan harmincöt éve bűvészkedő Kelle Botond. Őt Soma csak úgy nevezi, „bűvésztestvérem”. Huszonöt éve találkoztak egy versenyen, később barátok lettek, együtt ötleteltek a trükkökről, végig együtt dolgoztak Soma világbajnoki műsorán is. „Technikailag is elég nehéz volt, de Somának olyan erős víziója volt, hogy végül csak kitaláltuk, hogyan tudjuk megvalósítani” – mondja Botond az újságos trükkről.


A vébé előtti hetekben Soma rendszeresen próbált Botonddal, valamint Az illúzió mestereiben is fellépő kollégájukkal, Holcz Gáborral. „Utolsó alkalommal, amikor jöttünk el Gáborral Somától, biztosak voltunk benne, hogy a dobogó meglesz. Lehetett érezni, hogy ez van annyira újszerű, és van benne annyi energia.” Botond szerint bár korábban is indultak magyar bűvészek világbajnokságon, „Soma volt az első, aki elhitte, hogy meg lehet csinálni. Ez versenyhelyzetben is sokat segít a tehetség és a szorgalom mellett.”