Legszívesebben elhagytam volna a koncertet,és csak beszéltem volna
ISKOLATEREMTŐK
KORÁBBAN EBBEN A SOROZATBAN:
Fischer Iván, Dévény Anna, Csíkszentmihályi Mihály, Chikán Attila, Horn György, Korniss Péter,
Halász Judit, Vitray Tamás, Lovasi András,
Polgár Judit, Földessy Margit, Nádasdy Ádám, Vekerdy Tamás, Mikulás Ferenc, L. Ritók Nóra,
Benkő Vilmos, Marék Veronika, Boldizsár Ildikó, Simonics Péter, Lovász László, Péter Vladimir,
Lackfi János, Snétberger Ferenc, Uj Péter,
Küllői Péter, Bódis Kriszta, Romsics Ignác

A Csengery és a Király utca sarkán ácsorog, éppen mentőt hívott az antikváriuma előtt előtt fekvő férfinak, aztán áttámogatta a szemközti járdára, az árnyékba. Együtt várakozunk, közben megbeszéljük, hogy a 90-es évek második felében jártam nála házibuliban, ismeretlenül, közös rádiós barátaink vittek magukkal. Amikor később fotót mutat magáról abból a korból, mégsem rémlik az az arca. Jó néhány éve ugyanis, mióta láttam őt például a Zeneakadémián felkonferálni egy-egy koncertet vagy a tévében a Virtuózokat vezetni, a karakteres fekete keretes szemüveges, őszülő, hullámos hajú, szakállas, mindig mosolygó Bősze Ádám képe van a fejemben. Még azzal együtt is, hogy legtöbbször a rádióban hallottam.


„Van Szerbiában egy labdajáték, nagyon hasonlít a focihoz, de az a cél, hogy mikor már mindenkit kicseleztél, és a kapu torkában állsz, akkor fölé vagy mellé rúgj, ne a kapura. És én tipikusan ez a játékos vagyok, aki a lehetőség kapujában áll, és fölé rúgja” – meséli, mit mondott neki Litkai Gergely, a Dumaszínház alapítója, amikor Ádám mégsem szerződött le vele egy sorozatra. Ez a 2010-es évek vége felé történt, már a második, Bőszekund című klasszikus zenei standupját játszotta, és Litkai megkereste az ajánlattal.


Ádám azonnal elkezdett standupokat nézni – merthogy előtte valójában nem ismerte a műfajt. „Megijedtem – mondja. – Mert én minden sztorit, amit elmondtam, vagy az életemből vagy a komolyzenei életből vettem, vagyis kilencvenkilenc százalékban valóságos történetek voltak. És nem nagyon láttam magam a csabai kolbászfesztiválon valami vicces előadással.” (A mentő nagyjából tíz perc után elvitte védencünket a detoxba, így bevonulunk az antikváriumba beszélgetni.)