Büfékben sem fordulhat elő,nemhogy háromcsillagos éttermekben

Mit tud a skandináv konyha? Mivel tudták letaszítani a franciákat a trónról, miért forog azóta is körülöttük a világ?
Az északi stílus valahogy mindenkinél bevágódott. A skandináv szakácsok húsz éve még külföldön stázsolva szívták magukba a tudást. Majd hazatérve tovább kísérleteztek, tehát az alap francia, de végeredményben már inkább minimalista. Az ételek kinézete sokkal elegánsabb, letisztultabb lett, és az anyagfelhasználás is logikusabb. Gyakorlatilag mindent hasznosítanak, abszolúte meglovagolták a fenntarthatóságot, erre szerintem a franciák nem ébredtek rá időben.


Úgy tartják, a sok Michelin-csillagos gasztronómia egyszerűen nem tartható fenn. Sem környezetileg, sem gazdaságilag.
Van benne ráció. Fenntarthatóan kell alakítani az ételeket, mindent fel kell használni, a pazarlásnak nincs többé helye. Azt is látni, hogy a munkáltatók nagyon jól járnak a stázsolókkal. Ha ők nem lennének, nem biztos, hogy ezek az éttermek ezen a színvonalon tudnának működni.


Vannak még kiabáló Gordon Ramsey-k a csúcskonyhákon?
Nincsenek. Franciaországban előfordulhat, Dániában egyáltalán nem jellemző. Tiszteljük a másikat, nincs üvöltözés, főleg nem szerviz alatt. Az a legfontosabb, hogy az gördülékenyen, hiba nélkül menjen le, utána megbeszélhetjük, hogy legközelebb min változtassunk. Próbálunk mindenre odafigyelni, de hatalmas a stressz. Hibázni nem lehet, minden váratlan helyzetre fel kell készülni, mindig mindenre készen kell állni.