Mexikó
(június 2.)
Hány embert érint?
128,5 millió
Végkimenetel?
A két legnagyobb pártcsalád is női elnökjelölttel száll be a kampányba, Mexikó történetében először. A jobboldalon az őslakos felmenőkkel rendelkező Xóchitl Gálvez, a balliberális oldalon Mexikóváros polgármestere, az európai gyökerű Claudia Sheinbaum száll harcba. Utóbbi a favorit.
Hatása ránk?
Mexikó és Magyarország diplomáciai kapcsolata a Monarchia idejére vezethető vissza, amikor egy ideig Ferenc József császár testvére, I. Miksa volt Mexikó uralkodója, miután III. Napóleon magyar huszáralakulatok közreműködésével trónra segítette. Azóta a viszony valamivel jobb, a magyar és mexikói külügyminiszterek 2023 végén találkoztak is.

Egyesült Államok
(november 5.)
Hány embert érint?
335,9 millió
Végkimenetel?
Jelen állás szerint lehetetlen megjósolni. Nagy valószínűséggel a demokraták Biden újrázására játszanak, míg a republikánus pártelit kezd összezárni Trump mögött. Utóbbi akár nyerhet is, már ha – zendülésben érintett képviselő lévén – egyáltalán el tud indulni.
Hatása ránk?
A modern demokráciák és az Amerika-centrikus nyugati világ történetének egyik legfontosabb választása lehet az idei, hatása jóval túlmutat az Egyesült Államokon, de még Magyarországon is. Ha Trump nyer, biztosra vehető, hogy a magyar–amerikai diplomáciai viszonyok újra felmelegednek.

Dél-afrikai Köztársaság
(még nincs dátum)
Hány embert érint?
59,4 millió
Végkimenetel?
Az 1994-es választások óta az ideit tartják a legfontosabbnak az ország történetében. Most történhet meg először, hogy a Mandelát elnöki szerepbe juttató ANC-nek nem lesz meg a többsége, és koalíciós kormányzásra kényszerülhet. A pártot évek óta korrupciós botrányok sújtják, Jacob Zuma pedig megvonta támogatását a párttól, és egy új párt támogatására szólítja fel híveit.
Hatása ránk?
A dél-afrikai kapcsolataink harmincéves múltra tekintenek vissza, de számottevő esemény a két ország diplomáciai életében eddig nem volt.