Nuema

Ecuadorba indulva senki sem azt kérdezte tőlem, hogy mit fogok enni (vagy ha mégis, akkor csodálkozó szemöldökfelvonással), sokkal inkább azt, hogy eljutok-e a Galápagos-szigetekre. (Igen, eljutottam, és a legjobb hotelről írtam is ugyanebben a magazinban.) Pedig Peru példája megmutatta már az elmúlt tíz–tizenöt évben, hogy Dél-Amerikának van mivel elbüszkélkednie gasztronómiailag is a tradicionális helyi konyhák és szokások, a különleges és kiváló alapanyagok meg az ezekre támaszkodó, identitással és mély tartalommal megtöltött fine dining területén is. Utóbbihoz kell a legtöbb idő.

Itt keresd! Nuema Bello Horizonte E11-12 Quito, Ecuador Menü: 30 000 forinttól


Ahogy a limai Central étterem megérdemelten került a világ élvonalába, és 2023-ban első lett a Világ 50 Legjobb Étterme listán (helyszíni beszámolónk: Forbes, 2023/8), úgy követi őt ezen úton a quitói Nuema. Érdekes módon egy hasonlóan szimpatikus csupaszív házaspárral a középpontban.


Alejandro Chamorro és a felesége, egyben gyermekeinek anyja és az étterem desszertséfje, Pía Salazar példamutató éttermet visz. A gyerekek megemlítésére már csak az étterem nevének magyarázata miatt is szükség van, Nuria, Emilio és Martin nevéből áll össze a Nuema, de ez a tény ráadásul valahogy az egész éttermet még barátságosabbá, családiasabbá teszi. És ez építészetileg is tökéletesen jól tükröződik: a rengeteg természetes fény, a barátságos színek, a modern vonalvezetés, a különleges szinteltolások és terek még egy kis modern művészeti gyűjtemény bemutatását is lehetővé teszik.