A nagy üzlet

Nem meglepő módon Lengyelországban is kavart egy kis politikai vihart, amikor egy részben Soros György által finanszírozott társaság vásárolta bele magát az egyik legnagyobb lapkiadó társaságba, a Gremibe. Két éve történt, 2021 végén, a politikai helyzet akkoriban stabilnak látszott, a PiS-kormány a magyar úton, de a példaképtől messze lemaradva bontogatta le a demokrácia pilléreit, és kezdett küzdeni a mumus Brüsszellel az uniós forrásokért. Most pedig ott tartunk, hogy Varga Zoltán személyében magyar üzletember a Gremi Media S.A. meghatározó tulajdonosa, fb-elnöke, és a cég többségének megszerzésére is megvan a terve.


Milyen út vezetett ide? Varga Zoltán azt mondja, hogy legalább hat-hét éve keresi intenzíven a lengyel médiaipari befektetéseket (van is jó pár kisebb), de az igazán nagy dobás egészen 2023 nyaráig nem jött össze. Nem azért, mert nem tudta volna finanszírozni, sokkal inkább azért, mert kevés az eladó, ritkák a tranzakciók, ha pedig vannak is, az árazásuk nagyon magas.
A lengyel médiapiac megértéséhez érdemes feleleveníteni két, kicsivel korábbi tranzakciót. Az egyiknek a tárgya az Interia, a negyedik legnagyobb elérésű online hírportál volt, tulajdonosa, a német Bauer Media kínálta eladásra 2020-ban. Sokan érdeklődtek (persze Varga Zoltán is), a befutó a második leggazdagabb lengyel, Zygmunt Solorz-Żak lett. Nem mellesleg ő a második számú lengyel kereskedelmi tévé, a Polsat tulajdonosa, ő számolhatott olyan szinergiákkal, amelyek alapján neki megérte kifizetni az igen borsos árat.

A másik üzlet tapasztalatai már a Gremi sorsát is befolyásolták. Még szintén 2020-ban az állami olajtársaság, a PKN Orlen szerezte meg a legnagyobb vidéki laphálózatot üzemeltető Polska Pressét. A tulajdonosváltás után szinte azonnal megkezdték az újságírói szabadság kigyomlálását, távozott szinte az összes regionális főszerkesztő, helyükre az ekkor már kormányszócsővé átfazonírozott közmédiától és más, a kormánnyal látványosan elfogult sajtótermékektől jöttek az új emberek.