Vannak az életben csak pénzzel megszerezhető dolgok, például egy hely a Százmilliárd Dollárosok Klubjában. Ők azok a milliárdosok, akik tizenkét számjegyű vagyonok felett rendelkeznek. Idén már tizennégyen tartoznak ebbe az exkluzív csoportba – tavaly még csak hatan voltak, 2020-ban pedig egyetlen ember bírt ekkora vagyonnal. A legtöbb dollár-százmilliárdos a technológiai szektornak köszönheti a vagyonát.
A Föld dollármilliárdosai összességükben százhúsz százalékkal gazdagabbak most, mint egy évtizede. De a szóban forgó tizennégy ember ugyanezen az időtávon 255 százalékkal gyarapodott. Nettó vagyonuk növekedése jelentősen felülmúlta az amerikai inflációt (32 százalék) és a tőzsdék árfolyamnövekedését is (az S&P 500, az 500 legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő tőzsdeindex 182 százalékot produkált). Vagyongyarapodásukat csak az amerikaifoci-liga csapatainak értéknövekedése tudta megelőzni, egy NFL-csapat átlag 257 százalékkal ér többet, mint tíz éve.
A Disfrutar Ferran Adrià legendás éttermének, az El Bullinak közvetlen örököse, és az elődhöz hasonlóan az utód sem tréfál. A sokadik látogatás ellenére még mindig tudnak meglepőt mutatni, sohasem állnak le a kísérletezéssel.
Az örökség gyakran súlyos teher. A katalán szupersztár, Ferran Adrià egészen 2011-ig vitte végtelenül kísérletező éttermét, az El Bullit, majd a stafétabotot három korábbi fejlesztőszakácsa vette át. Ők végül befektetői segítség nélkül, Barcelonában alapították meg éttermüket, a Disfrutart.
Disfrutar, azaz élvezd – már az étterem neve is erre bátorítja a vendéget. Itt tényleg mindent elkövetnek, hogy csillogó szemeket lássanak. A hangulat laza, inkább vendéglős, de cseppet sem nyomasztó, az ételekbe legalább annyi energiát fektetnek, mint a legkomolyabb, gyakran ünnepélyes ceremónia helyszínként működő éttermek.
Disfrutar
Itt találod:
C. de Villarroel, 163, Barcelona
Ennyibe kerül:
290 euró/menü
Disfrutar
Itt találod:
C. de Villarroel, 163, Barcelona
Ennyibe kerül:
290 euró/menü
Az örökség a molekuláris gasztronómia terepe, az étellel, az alapanyagokkal való játék legfelső foka. Itt semmi sem az, aminek látszik, még a halmazállapot sem. Néha beérik azzal is, hogy a valóság játékosságát mutassák be: a különböző növényi csírák megdöbbentően erős ízeket sorakoztatnak fel, a garnéla pedig a maga egyszerűségében tökéletes.
Záporoznak az emblematikus fogások is, mint a technológiai bravúrral készülő, csodálatos ízű panchino fánkocska prémium kaviárral töltve, vagy az asztalnál készülő füstölt cider, a légbuborékokból álló „vajfelhő”. Természetesen a kutató-fejlesztő szekció újdonságaiból villantanak párat. A mandula a legkülönbözőbb módokon bukkan fel, a töltött paprika valójában folyékony, a nagy spanyol klasszikus, a szardellás pirított kenyér pedig posztmodern változatban jelenik meg.
A technológia iránti rajongás néha már kicsit sok is, a sorozatos tűzijátékba bele lehet fáradni, de egyszer mindenképp érdemes megnézni, mire képes három játékos kedvű séf, ha teljesen szabad kezet kapnak. Például három Michelin-csillagra, és könnyen lehet, hogy mire ezek a sorok megjelennek, a barcelonai Disfrutar lesz a világ legjobb étterme a World’s 50 Best listáján. A Las Vegas-i díjátadóról én is beszámolok majd.
Bogsch Erik egyet megint hátrébb lépett: február végén lemondott a Richter Gedeon igazgatósági elnöki posztjáról. Mint igazgatósági tag és örökös tiszteletbeli elnök továbbra is meghatározza a pesti tőzsde egyik legértékesebb cégének szellemiségét, és bár már nem jár be mindennap reggel 7-re a Gyömrői úti fellegvárba, nem szakadt el a világ szinte minden kontinensén jelen lévő gyógyszergyár életétől. Kulturális különbségekről, gyógyszerkutatásról és Mexikóról is beszélgettünk egy órával azután, hogy publikálták legfrissebb gyorsjelentésüket.
Hatalmas lehetőség nyílik meg a METU diákjai, oktatói, de maga az egyetem számára is a világ egyik legjobb egyetemével indított együttműködéssel. A megállapodáshoz és a lehetőségek kihasználásához is Magyarországon még szokatlan szemlélet vezetett és vezethet. „Kinyitja a világot” – válaszolja Wenczel Richárd, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, mit is jelent az […]
Hiteles, pontos tájékoztatás és szeretetteljes tenni akarás. Így foglalható össze Sevcsik M. Anna és az Élet.Érzés Egyesület küldetése. Anna a legmélyebb gyászát teremtő energiává alakította, és több ezer születendő gyermek életét mentette meg 2015 óta. Azt mondja, az egészségügyi rendszerből, legyen az állami vagy magán, sokszor nem is a szakmai háttér hiányzik, hanem az odafigyelés és az empátia.