Az alpinista favágás az egyik legveszélyesebb szakma a világon – és az egyik legmacsóbb is. A faápolóknak mégis van lelkük, legalábbis Bubnó Márknak bizonyosan, aki szerint onnantól, hogy hozzányúlsz egy fához, a nevedre veszed. „Marcika” – ahogy zenésztársai emlegetik – évekig dobolt az Anna And The Barbiesban, és alapító tagja a Szent Efrém Férfikarnak. Ősztől Ausztráliában folytatja – a faápolást.
„Azért ne szoknyában gyere” – szól még gyorsan utánam, amikor megbeszéljük az interjút a Pünkösdfürdői Strandra, és megígéri, hogy alpinista beülőben felmehetek én is úgy hat–nyolc méterig. Ő persze másnap sokkal magasabbra húzza fel magát, és közben – meg utána órákig – közvetlenül, lazán sztorizik a fákról, a szakmájáról, meg arról, hogy szeptemberben Ausztráliába költözik a családjával, és éppen látott egy álommeló-hirdetést: Sydney-ben részmunkaidős favizsgálót keresnek. Aztán egyszer csak felkiált: „Nézzétek, nagyon komoly, abban a fában kialakult egy nagy vízzsák, rendesen nő ki egy eperfa belőle!”
Bubnó Márkot sokszor hallottam a Szent Efrémben énekelni, és amikor a faápolói munkájáról először értesültem, rögtön megjelent a szemem előtt a kép, ahogy felmegy egy fára, elénekli neki a Hallelujah-t, és a fa meggyógyul. Bár a huszonöt méteres platánon tényleg dudorászni kezd (igaz, a Leonard Cohen-dal helyett egy vidámabbat), azt gyorsan megcáfolja, hogy tudna fát gyógyítani. Azt mondja, legfeljebb az immunrendszerét próbálja megerősíteni. „Egy fával alapvetően három dolgot lehet csinálni: kivágni, ápolni vagy semmit. No, meg megvizsgálni, hogy milyen állapotban van.” Az ápolás főként a száraz ágak levágását jelenti, esetleg a felfele nyíló odúk befedését, hogy ne menjen a fa belsejébe csapadék, vagy ne hordjanak bele fertőzést az állatok.
Marci szerint egyébként a városban nem is a fának kell elsősorban a faápolás, hanem nekünk, embereknek. „Mert amíg a fa az erdőben csinálja, amit csinál, senkit sem zavar. Az erdőben a száraz ágat sem vágja le senki, ott a fának segít a szél, a szomszéd fa, a mókus és Gombóc Artúr. És ha így leesik az az ág, azonnal elkezdi rátolni a kérgét, hogy lezárja a sebet. Az élet megy tovább.”
A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyira található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja. Benes Anita, az öthektáros birtok egyik megálmodója mesélt a különleges projektről, amely idén végre a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. […]
A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyira található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja. Benes Anita, az öthektáros birtok egyik megálmodója mesélt a különleges projektről, amely idén végre a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit.
Benes Anitának, a Daalarna alapító-tulajdonosának nyolc évvel ezelőtt jutott eszébe, hogy férjével együtt létrehozzanak egy vidéki otthont az esküvői ruhamárka számára. „Az elmúlt években rengeteg fantasztikus embert volt szerencsénk megismerni a munkánknak köszönhetően, akikkel életünk egy-egy pontján találkoztunk” – meséli Benes Anita. „Egy-egy ilyen találkozás alkalmával gyakran eszembe jutott, milyen jó lenne ezekkel az emberekkel, akikkel hasonló az értékrendünk és a világlátásunk, tovább kapcsolódni, és a férjem – aki építészeti területen dolgozik évek óta – hasonlóan érzett a saját ismeretségi körével kapcsolatban. Így jött az ötlet, hogy közösen létrehozzunk egy olyan helyszínt, amely a Daalarna vidéki otthonaként funkcionálhat, hogy tovább folytathassuk a megkezdett beszélgetéseket egy pohár bor és finom ételek társaságában, évszaktól függően a medence vagy a kandalló mellett.”
Benes Anita, a Daalarna alapító-tulajdonosa
A százötven fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín egy közel 1000 m² hasznos alapterületű épületegyüttest és egy 5 hektáros parkot – a közepén egy egyhektáros levendulamezővel – ölel fel. A térkialakításban szem előtt tartották, hogy egy meghitt lánykérésre, egy ötven fős csapatépítőre, de akár egy százötven fős céges karácsonyi partira egyaránt alkalmas lehessen a Daalarna Garden. A birtok tavaly még csak próbaüzemmódban, a Daalarna saját rendezvényeire (sajtóesemény, céges karácsonyi parti és workshop) és néhány privát és üzleti eseményre, valamint forgatásra nyitotta meg kapuit – így volt idejük tesztelni a helyszínt a 2024-es teljes nyitás előtt.
„Azt gondolom, hogy ma már egy jó márkát nem csak magával a termékkel azonosítanak, hanem az egész életérzéssel, amit kínál. Ha élményeket társítunk egy „brand”-hez, legyen az egy borkóstoló vagy egy workshop, akkor a vásárlók és a partnerek elkezdenek kapcsolódni, és így hosszú távú bizalom és elköteleződés építhető ki a rajongóbázissal. Ehhez egy olyan sokoldalú és különleges helyszín, mint a Daalarna Garden, tökéletes választás lehet” – véli Benes Anita, aki a Daalarnán keresztül már évek óta az élményekre építő márkaépítés elkötelezett híve.
A Daalarnánál már 15 éve szervezünk az új kollekciókhoz kapcsolódó divatbemutatókat, hogy személyesen is találkozhassunk a márka leghűségesebb rajongóival, és új, közös élményekkel gazdagodjunk. Idén június 20-án a Daalarna Garden ad helyszínt az éves fashion show-nak, amelyre különösen izgatottan készülünk a munkatársaimmal. Úgy érzem, azzal, hogy végre új vidéki otthonunkban fogadhatjuk a vendégeket, még teljesebb, autentikusabb élményt adhatunk nekik.”
Saját eseményeik mellett rendezvényhelyszínük az elmúlt időszakban számos különleges programnak adott otthont: autóbemutatónak, konferenciának, izgalmas borvacsoráknak. A Daalarna Garden szeretettel várja azokat az érdeklődőket, akik valamilyen családi ünnepet (esküvőt, születésnapot, évfordulót) vagy céges eseményt (menedzsment meetinget, termékbemutatót, kisebb létszámú konferenciát) tartanának a 150 főig fogadóképes, magas színvonalú technikával felszerelt birtokon.
A kert nemcsak azért van, hogy dolgozzunk, hanem hogy gyönyörködjünk és pihenjünk benne, sőt elsősorban arra van, vallja Szomoru Miklós kertészmérnök, és ennek megfelelően alakította ki Pilisszentkereszten talaj- és ökotudatos angolkertjét. Az ehhez szükséges szaktudást Angliából hozta, egyre bővülő díszkertjéből pedig időközben márkát és vállalkozást épített.
Hideg Nyalat. Így hívták Kiss Enikő egykori válogatott hétpróbázó első fagylaltmárkáját. Aztán bejött mellé többek között a mindenmentes brownie, az almás pite és a málnás kesudiókrémes torta, azóta pedig a Vegaföl, a kókuszgurt, no, meg Enikő személyes kedvence, az édesburgonya-gnocchi. A paleo és vegán kombó meg a vevőknek jött be.
Nyári könyvajánlónk olyan, mint a löncshús (a jóféle!), van benne minden, a szocreál magyar építészettől az agy és a bélrendszer közötti kapcsolatig. A Tündérkertből kiszabadulnak a gyümölcsfák titkai, és felbukkan Háy János új regénye is, töményen átitatva a jól ismert Háy János-os stílussal. És akkor az eddig kiadatlan Janikovszky Éva-kötetet még nem is említettem!