Létrehoznék egy bizottságot a fölösleges dolgok listázására

 Írtam Szomoru Miklós kertjéről (124. oldal), egy békén hagyott kertről. Ásásmentes, nyáron is alig kell locsolni, van benne ősgyep, és nincs permetezés, mert a kártevők majd elintézik egymás között, amit kell. Az ember vége, a természet esélye című könyvedben te is azt írod, hogy a természetet békén kell hagyni. Költői a kérdés, de miért nem csinálja mindenki ezt?
Nagyon tetszik, amit mesélsz, és igaza van, valahogy így működik a természet. Mindenki békén hagyhatná a kertjét, és ehetnénk békén hagyott kertekből leszakított gyümölcsöket. Azért nem ilyen a világ, mert nyolcmilliárdan vagyunk. Ha nem lennénk ennyien, élhetnénk úgy, mint az ősember, aki a mezőgazdaság előtt szedett málnát, fogott halat, lőtt vadat, és ezzel nem is volt az égvilágon semmi probléma. Mindenből annyit szedett, hogy jusson a következő évben is, tehát fenntartható módon csinálta.


Nehéz megmondani, hogy mennyi, de ha mondjuk félmilliárd ember élne a Földön, lehet, hogy mindenki ihatna friss forrásvizet, szedhetne csipkebogyót, és ehetne félig kukacos almát, de nem tehetjük meg. Nyolcmilliárd ember etetéséhez kell a modern mezőgazdaság, kellenek a műtrágyák, a nagyüzemi táblák, és ott tartunk, hogy szinte semmi olyat nem csinálunk, ami fenntartható lenne. Az új ígéretet hozó technológiai megoldásokkal legfeljebb annyit érünk el, hogy elodázzuk a problémákat.


A nagyüzemi mezőgazdaság csúcsra van járatva, körülbelül harminc növény adja az emberiség élelmiszerszükségletének kilencvenöt százalékát. Amikor először olvastam, meglepődtem ezen a kis számon. Mik a veszélyei, hogy már a növényvilág sem eléggé diverz?
Egy mérhetetlenül alacsony diverzitású világot építünk a mezőgazdasági területeken. Ezek a növények hatalmas monokultúrákban élnek, ahol állandó emberi asszisztenciára van szükség. Az agronómusok naponta nézik, hogy mi történik egy ilyen, nemesítési szempontból is jól megtervezett táblán. Enélkül egy perc alatt összeomlana az egész. A monokultúra a legsérülékenyebb rendszer, még akkor is, ha őrült pénzeken mindent elkövetünk, hogy védjük, és működjön. Egy diverz ökoszisztéma sokkal stabilabb, de a mezőgazdaságban erre nincs szükség és lehetőség.