Brutalizmus, Nick Caveés a barkócaberkenye

Háy János: Boldog boldogtalan (Európa Kiadó, 2024, 5499 forint)
Miről szól?
Mától boldogtalan lesz, határozta el a nő, akit elhagyott a férje – könnyen lehet, hogy épp Háy János cégvezetője a korábbi regényéből. Éppen így adják át a stafétát a könyvben is a szereplők egymásnak, szinte követhetetlen, melyik történelemtanár kivel csalta meg a feleségét, ki vár a jógaoktatótól gyereket, és a sok-sok karakter közül ki az az apa, akinek évtizedek óta szeretője van.

Háy megint szeretőkről, viszonyokról, apró hétköznapi és végzetes bűnökről ír, és közben azon is elmélkedik egy kicsit, miért éppen barlang (magyarra fordítva) annak a híres énekesnek a neve, aki fiának tragikus sorsa miatt nyilván rettenetesen szenved. A helyszín nagyrészt megint az író lakhelye, a Hegyvidék, a „Kisjancsi és a Böszi” sarka, és aki nem tudja beazonosítani a becéző szavakat, azon rögtön látszik, hogy nem idevaló, legfeljebb kirándulni vagy lomtalanításkor jön a kerületbe.
(G. Tóth Ilda)

Kinek ajánljuk? Aki szereti Háy János csapongó stílusát, kedves humorát – meg az életet, amiről olyan különleges őszinteséggel ír.