A szigligeti Villa Kabala egyszerre otthonos és exkluzív, és amikor a kreatív konyha tündököl, nagyon jó is. A nyári szezon kezdetén megkíséreltük belőni, kinek érdemes meglátogatni őket.
Szigliget belső részén járunk, nemcsak a Balaton déli vagy a Tihanyig tartó északi rész terepjárókkal megszórt sikerzónáitól távol, de aki csak a Várudvar – kitűnő – fagylaltozójáig tér le a főútról, az sem jut az apró félsziget tó felőli oldaláig, ahol szokatlanul egységes és jó ízléssel épült nyaralók sorakoznak. Ide néz le egy domb nyergéből a Villa Kabala is. Az egykori művészvilla korábbi műtermében most ambiciózus étterem, emeletén meg néhány panziószoba működik.
Díjaikon túl én egy év eleji sajtótúrán találkoztam először velük. Aznapi programunk erős csúszásban volt, és csak kétségbeesetten lelkesnek tudnám leírni, ahogy a stáb a beszűkült időkeretben igyekezett átadni mindent az ottani élményből. Egyrészt remek húsos és halas kóstolófalatok jöttek, másrészt egy olyan fermentált italsor, ami először győzött meg, hogy lehet teljes értékű, valódi ívet bejáró alkoholmentes menükíséretet alkotni. (Ebben az ügyben a korábbi trend – nem itt, a világban – a dzsúzpárosítás volt, de úgy voltam vele, hogy örök ötéves legyen a talpán, aki fogásonként meg tud és akar fürdeni fruktózban.)
Szóval határozottan kíváncsi voltam, hogyan fest ez egész estés kiadásban. Egy szerviz van fix időpontban, állandó étlap nincs, az ételsor napi – Budapesten ez a fajta szerzői konyha leginkább a néhai Olimpiából lehet ismerős. Azt a korábbi benyomások meg a plecsnik alapján is sejtettem, hogy a stábon nem fog múlni semmi. A díjak közül az egyiket a kiszolgálásért adta a Michelin, azt meg nem osztogatják csak úgy. Egy májusi pénteken összesen hatan vagyunk (ez a szám telt háznál is legfeljebb úgy húsz lehet odabent), a közvetlen házigazda a jókora táblát egyesével az asztalokhoz fordítva háromszor egymás után elmeséli a menüt.
A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyira található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja. Benes Anita, az öthektáros birtok egyik megálmodója mesélt a különleges projektről, amely idén végre a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. […]
A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyira található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja. Benes Anita, az öthektáros birtok egyik megálmodója mesélt a különleges projektről, amely idén végre a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit.
Benes Anitának, a Daalarna alapító-tulajdonosának nyolc évvel ezelőtt jutott eszébe, hogy férjével együtt létrehozzanak egy vidéki otthont az esküvői ruhamárka számára. „Az elmúlt években rengeteg fantasztikus embert volt szerencsénk megismerni a munkánknak köszönhetően, akikkel életünk egy-egy pontján találkoztunk” – meséli Benes Anita. „Egy-egy ilyen találkozás alkalmával gyakran eszembe jutott, milyen jó lenne ezekkel az emberekkel, akikkel hasonló az értékrendünk és a világlátásunk, tovább kapcsolódni, és a férjem – aki építészeti területen dolgozik évek óta – hasonlóan érzett a saját ismeretségi körével kapcsolatban. Így jött az ötlet, hogy közösen létrehozzunk egy olyan helyszínt, amely a Daalarna vidéki otthonaként funkcionálhat, hogy tovább folytathassuk a megkezdett beszélgetéseket egy pohár bor és finom ételek társaságában, évszaktól függően a medence vagy a kandalló mellett.”
A százötven fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín egy közel 1000 m² hasznos alapterületű épületegyüttest és egy 5 hektáros parkot – a közepén egy egyhektáros levendulamezővel – ölel fel. A térkialakításban szem előtt tartották, hogy egy meghitt lánykérésre, egy ötven fős csapatépítőre, de akár egy százötven fős céges karácsonyi partira egyaránt alkalmas lehessen a Daalarna Garden. A birtok tavaly még csak próbaüzemmódban, a Daalarna saját rendezvényeire (sajtóesemény, céges karácsonyi parti és workshop) és néhány privát és üzleti eseményre, valamint forgatásra nyitotta meg kapuit – így volt idejük tesztelni a helyszínt a 2024-es teljes nyitás előtt.
„Azt gondolom, hogy ma már egy jó márkát nem csak magával a termékkel azonosítanak, hanem az egész életérzéssel, amit kínál. Ha élményeket társítunk egy „brand”-hez, legyen az egy borkóstoló vagy egy workshop, akkor a vásárlók és a partnerek elkezdenek kapcsolódni, és így hosszú távú bizalom és elköteleződés építhető ki a rajongóbázissal. Ehhez egy olyan sokoldalú és különleges helyszín, mint a Daalarna Garden, tökéletes választás lehet” – véli Benes Anita, aki a Daalarnán keresztül már évek óta az élményekre építő márkaépítés elkötelezett híve.
A Daalarnánál már 15 éve szervezünk az új kollekciókhoz kapcsolódó divatbemutatókat, hogy személyesen is találkozhassunk a márka leghűségesebb rajongóival, és új, közös élményekkel gazdagodjunk. Idén június 20-án a Daalarna Garden ad helyszínt az éves fashion show-nak, amelyre különösen izgatottan készülünk a munkatársaimmal. Úgy érzem, azzal, hogy végre új vidéki otthonunkban fogadhatjuk a vendégeket, még teljesebb, autentikusabb élményt adhatunk nekik.”
Saját eseményeik mellett rendezvényhelyszínük az elmúlt időszakban számos különleges programnak adott otthont: autóbemutatónak, konferenciának, izgalmas borvacsoráknak. A Daalarna Garden szeretettel várja azokat az érdeklődőket, akik valamilyen családi ünnepet (esküvőt, születésnapot, évfordulót) vagy céges eseményt (menedzsment meetinget, termékbemutatót, kisebb létszámú konferenciát) tartanának a 150 főig fogadóképes, magas színvonalú technikával felszerelt birtokon.
Mindenki a hidrogénvonatokról beszél, nem véletlenül: pár év múlva már világszerte a személy- és áruszállítás alapját adhatják. Azt, hogy mégis miért nem valószínű, hogy a jövőben ilyenek lepnék el nálunk az országot (míg más országokat igen), Kiss Csaba, a Stadler magyarországi vezérigazgatója magyarázta el.
Harminchét év után eljön a Shelltől Kapitány István, aki csaknem tíz éve lett az olajmulti teljes globális kiskereskedelemért felelős alelnöke, ezzel a legmagasabb pozícióban dolgozó magyar menedzser a világon. Miért, és hogyan tovább?
Hatalmas lehetőség nyílik meg a METU diákjai, oktatói, de maga az egyetem számára is a világ egyik legjobb egyetemével indított együttműködéssel. A megállapodáshoz és a lehetőségek kihasználásához is Magyarországon még szokatlan szemlélet vezetett és vezethet. „Kinyitja a világot” – válaszolja Wenczel Richárd, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) elnök-vezérigazgatója arra a kérdésre, mit is jelent az […]