A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyira található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja. Benes Anita, az öthektáros birtok egyik megálmodója mesélt a különleges projektről, amely idén végre a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. […]
A szentendrei Daalarna Garden rendezvényhelyszín a fenntartható luxus élményét kínálja mindenkinek, aki biztonságra, minőségre és kényelemre vágyik egy olyan helyen, amely karnyújtásnyira található Budapesttől, mégis kellő távolságra annak érdekében, hogy minden a teljes kikapcsolódást szolgálja. Benes Anita, az öthektáros birtok egyik megálmodója mesélt a különleges projektről, amely idén végre a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit.
Benes Anitának, a Daalarna alapító-tulajdonosának nyolc évvel ezelőtt jutott eszébe, hogy férjével együtt létrehozzanak egy vidéki otthont az esküvői ruhamárka számára. „Az elmúlt években rengeteg fantasztikus embert volt szerencsénk megismerni a munkánknak köszönhetően, akikkel életünk egy-egy pontján találkoztunk” – meséli Benes Anita. „Egy-egy ilyen találkozás alkalmával gyakran eszembe jutott, milyen jó lenne ezekkel az emberekkel, akikkel hasonló az értékrendünk és a világlátásunk, tovább kapcsolódni, és a férjem – aki építészeti területen dolgozik évek óta – hasonlóan érzett a saját ismeretségi körével kapcsolatban. Így jött az ötlet, hogy közösen létrehozzunk egy olyan helyszínt, amely a Daalarna vidéki otthonaként funkcionálhat, hogy tovább folytathassuk a megkezdett beszélgetéseket egy pohár bor és finom ételek társaságában, évszaktól függően a medence vagy a kandalló mellett.”
Benes Anita, a Daalarna alapító-tulajdonosa
A százötven fő befogadására alkalmas rendezvényhelyszín egy közel 1000 m² hasznos alapterületű épületegyüttest és egy 5 hektáros parkot – a közepén egy egyhektáros levendulamezővel – ölel fel. A térkialakításban szem előtt tartották, hogy egy meghitt lánykérésre, egy ötven fős csapatépítőre, de akár egy százötven fős céges karácsonyi partira egyaránt alkalmas lehessen a Daalarna Garden. A birtok tavaly még csak próbaüzemmódban, a Daalarna saját rendezvényeire (sajtóesemény, céges karácsonyi parti és workshop) és néhány privát és üzleti eseményre, valamint forgatásra nyitotta meg kapuit – így volt idejük tesztelni a helyszínt a 2024-es teljes nyitás előtt.
A szigligeti Villa Kabala egyszerre otthonos és exkluzív, és amikor a kreatív konyha tündököl, nagyon jó is. A nyári szezon kezdetén megkíséreltük belőni, kinek érdemes meglátogatni őket.
Szigliget belső részén járunk, nemcsak a Balaton déli vagy a Tihanyig tartó északi rész terepjárókkal megszórt sikerzónáitól távol, de aki csak a Várudvar – kitűnő – fagylaltozójáig tér le a főútról, az sem jut az apró félsziget tó felőli oldaláig, ahol szokatlanul egységes és jó ízléssel épült nyaralók sorakoznak. Ide néz le egy domb nyergéből a Villa Kabala is. Az egykori művészvilla korábbi műtermében most ambiciózus étterem, emeletén meg néhány panziószoba működik.
Díjaikon túl én egy év eleji sajtótúrán találkoztam először velük. Aznapi programunk erős csúszásban volt, és csak kétségbeesetten lelkesnek tudnám leírni, ahogy a stáb a beszűkült időkeretben igyekezett átadni mindent az ottani élményből. Egyrészt remek húsos és halas kóstolófalatok jöttek, másrészt egy olyan fermentált italsor, ami először győzött meg, hogy lehet teljes értékű, valódi ívet bejáró alkoholmentes menükíséretet alkotni. (Ebben az ügyben a korábbi trend – nem itt, a világban – a dzsúzpárosítás volt, de úgy voltam vele, hogy örök ötéves legyen a talpán, aki fogásonként meg tud és akar fürdeni fruktózban.)
Szóval határozottan kíváncsi voltam, hogyan fest ez egész estés kiadásban. Egy szerviz van fix időpontban, állandó étlap nincs, az ételsor napi – Budapesten ez a fajta szerzői konyha leginkább a néhai Olimpiából lehet ismerős. Azt a korábbi benyomások meg a plecsnik alapján is sejtettem, hogy a stábon nem fog múlni semmi. A díjak közül az egyiket a kiszolgálásért adta a Michelin, azt meg nem osztogatják csak úgy. Egy májusi pénteken összesen hatan vagyunk (ez a szám telt háznál is legfeljebb úgy húsz lehet odabent), a közvetlen házigazda a jókora táblát egyesével az asztalokhoz fordítva háromszor egymás után elmeséli a menüt.
Először vajas zsír, olívatapenád és kőrözött tálaltatik házi készítésű kovászos kenyérrel, a vajas zsír kenhetősége ideális, de az ízére azt mondjuk, hogy ez mégis inkább vagy-vagy kérdés volna. A másik kettő nagyon rendben van. Aztán további nyitófalatokban avokádó, paradicsompor és gorgonzola, majd a tényleges kezdő fogásban algalapba tekert, vajpuha borjúkaraj és tonhalkrém – az a fajta étel, amit ösztönösen lassan eszik az ember, hogy minél később érjen véget.
Utána a szélén gombaporral megszórt tányérba gombaconsommét töltenek egy megint csak kiemelkedő szarvashúsra. Ez is kivételes páros, ám taktikai hibának bizonyul ennyire erősen bekezdeni. A zöldalmatatárra és borsóra tálalt füstölt báránynyelv ezután száraz hatású, és a hús íze sem tud emlékezetes lenni, pedig a savanykás alma és az édeskés borsó játéka működik.
báránynyelv
báránynyelv
A halas főétel vajhal vadlazacikrával és – ha már vajhal – vajszósszal és kaporolajjal, utóbbiakat nem a legkönnyebb kinyerni a helyben égetett, de geometriai kihívásokat támasztó tányérból. A halnak megint remek az állaga, de két szál eszményire grillezett spárga ellopja előle a show-t. Ekkor össze is áll bennünk, hogy mi azt szeretnénk, hogy vagy minden olyan rafináltan könnyű legyen, mint a felvezetés, vagy annyi karakter villanjon meg a vacsora legnagyobb arányát kitevő fő elemekben is, mint ezekben a füstös spárgákban. A húsos főétel is ezt a vágyat erősíti, marhanyak ribizlizselével, színes céklakorongokkal és -porral, a hús omlóssága és tömörsége közül utóbbi bizonyul meghatározóbbnak.
marhanyak
marhanyak
A desszert a mások beszámolóiban is gyakran visszatérő kalamansihab (ez a kumkvat és a mandarin közös gyereke, egyébként a hab alapján indokolt önálló szín a nagy citruspalettán) most pisztáciakrémmel és fehércsoki-rögökkel. Édesebb az összhatás, mint elsőre hangzik. Utána kilépő aprósütik jönnek, köztük egy tökéletes, homoktöviskrémmel töltött égetett tészta, asztaltársamnál ez felül is írja, amin a főételeken kekeckedünk.
vajhal
vajhal
Mindkét fajta italsort kipróbáltuk. A fermentált tengelyen ecetfröccs, házi tonik, verjus, kombucha és vízikefír van. Ez egészen kiváló és végig érdekes, teljesen más ízeit emeli ki vagy éppen ellenpontozza az ételeknek, mint a borok: végre egy hely, ahol az aznapi sofőr jár jobban. Borokból van Fölföldi, azaz házi és egy Balaton-felvidéki sor is. Utóbbi szép válogatás, ám kóstoló környéki adagokkal. Nagyra tartom a mérsékelt alkoholfogyasztásért vívott harcot, de legalább a főételekhez mérlegelnék egy ujjnyival gálánsabb adagot. Így az önmérséklet komoly próbája, hogy kettőnél több falat után valósulhasson meg a kigondolt ízpár. A ház borai közül kettőt kóstoltam, az üdvözletnek, az ajtóban átnyújtott saját bodzapezsgő jobban bejött náluk.
Van ebéd is, hasonló felfogásban, de hat helyett három fogással, arányosan szelídebb áron. A kilátással és a megszűrt-limitált közönséggel együtt akár azt, akár a vacsorát is javaslom kipróbálásra, ha Szigliget egy órán belül van, és adott a kíváncsiság és az alkalom.
Villa Kabala Szigliget, Kamonkői út 40. A vacsora időpontja: 2024. május 17. Ezt ettük: Két menüsor: 47 980 Egy italsor: 9990 Egy borsor: 12 990 Egy kávéval, egy pohár habzóborral és szervizzel: 83 671 forint
Napjainkban átgondoltabb tervezést, még inkább kézben tartott kivitelezési folyamatot, illetve magas fokú rugalmasságot kívánnak meg az építési beruházások területén. Az Óbuda Group pontosan ezt kínálja ügyfeleinek, a korunk kihívásainak megfelelő szemléletmóddal és a legújabb technológiai megoldásokkal együtt. Magyarországra a rendszerváltás óta évről évre egyre nagyobb számban érkeznek külföldről építési beruházások, a hazai piacon mégis egy […]
Bogsch Erik egyet megint hátrébb lépett: február végén lemondott a Richter Gedeon igazgatósági elnöki posztjáról. Mint igazgatósági tag és örökös tiszteletbeli elnök továbbra is meghatározza a pesti tőzsde egyik legértékesebb cégének szellemiségét, és bár már nem jár be mindennap reggel 7-re a Gyömrői úti fellegvárba, nem szakadt el a világ szinte minden kontinensén jelen lévő gyógyszergyár életétől. Kulturális különbségekről, gyógyszerkutatásról és Mexikóról is beszélgettünk egy órával azután, hogy publikálták legfrissebb gyorsjelentésüket.