Újra megmértük, ki mennyire profi, népszerű, aktív, és hol a helye üzletileg a magyar influenszerpiacon. Avagy ki az a húsz influenszer, akik ismertségüket valós üzleti értékké kovácsolták.

Nehéz megmondani, konkrétan mennyit költenek a márkák ezekre az influenszerekre, a követőbázistól a hírnéven és megbízhatóságon át a tartalom felhasználási jogáig sok minden befolyásolhatja. Forrásunk szerint a Forbes-listás szereplőknél eléréstől függően 400 és 800 ezer forintba kerülhet egy képes poszt, de a videós tartalom akár másfél milliót is kóstálhat, ha felhasználást is tartalmaz a deal.


Ami a márkanagyköveti együttműködéseket illeti, szigorú kizárólagossággal, tévéreklámokkal és óriásplakátokkal kísérve ezek a szerződések akár nyolc számjegyű összegről is szólhatnak. Nem véletlen: ha egy márka olyat talál, akivel közös értékeket vall hasonló közönségeknek, és mindezt profin, önazonosan teszi, akkor bizony érdemes hosszú távban elgondolkodnia.
Figyelmünk egyre tevődik át a tévéről a mobilképernyőre, efelé nyílik a hirdetők pénztárcája is. Még ha az infláció most le is nyeli a médiaköltések növekedését. A Magyar Reklámszövetség szerint egy év alatt 6,6 százalékkal zsugorodott reálértelemben a médiatorta 2023-ra, és a digitális szelet sem olyan mértékben nő, mint korábban. Igaz, utóbbi így is 52,8 százalékot tesz ki, és a Nielsen kutatása szerint is a 2024-es reklámbüdzsék több mint 63 százalékát digitális csatornákon szeretnék elkölteni a világcégek.