Valójábana politika hülye hozzám

 @nemakarokbeleszolni
183 E követő

Változott valami az utóbbi két hónapban?
Tapasztó Orsi:
A legnagyobb változás az, hogy kiléptünk az online térből. Hát, meg Judit épp most öregedett egy évet, de ezenkívül semmi.
Bányai Judit: De azt nem egy hónap alatt!
Fancsikai Eszter: Most lett huszonhét. Megérett rá. De arra vagy kíváncsi, hogy a tüntetés óta? Vagy hogy egyáltalán miért lett tüntetés?

 @judit_banyai 56,8 E követő  @fancsikai_eszter 59,3 E követő  @tapaszto.orsi 72,9 E követő


Mindkettőre. Igaziból arra, hogy ki kell-e lépniük az influenszereknek a társadalmi térbe?
Eszter:
Mi eddig is ott mozogtunk. Csak eddig online keretek között foglalkoztunk társadalmi ügyekkel. Ilyen, jelentősebb társadalmi szerepvállalásunk offline nem volt, de azért mind az oldalainkon, mind a közös videókban nagyon sokszor foglalkoztunk közügyekkel.
Judit: Persze, az más tészta, amikor előre tudunk agyalni a videókon, emiatt szerintem nagyon nagy ugrás volt a tüntetés. Azzal, hogy a lányok beszédet mondtak, azért szintet léptek. Az online térben könnyebbség, hogy ha valamit elcseszek, vagy máshogy akarok mondani, akkor máshogy hangsúlyozhatom, vagy újra felvehetem. Itt erre nem volt lehetőség. Pozitívan megdöbbentő volt látni, ahogyan ők készültek rá, illetve azt is, milyen fokozott felkészültséget kívánt tőlük ez az egész helyzet.
Judit, nem szólaltál fel, de te is benne voltál a szervezésben, a teljes grafikai háttér a te munkád. Tehát a kérdés mindhármatokhoz szól. Milyen a közélet alakítójává válni, és nem csak kommentálni?
Judit: Nyilván hatalmas felelősség. Offline sok szempontból jobban érezzük a súlyát, mint online. Persze, bármilyen közéleti témáról kommunikálva utóbbinál is hatalmas nyomás, hogy jó minőségben tedd, hogy tényleg elérjen oda az üzenet, ahova szeretnéd, ahogy azért is, mert az influenszernek azért bevételt hoz a követőbázisa, az elérése. Közügyekkel foglalkozni mindig kockázatos. Mi az elejétől úgy vagyunk vele, hogy ezer milliószor inkább kockáztatok, mint hogy befogjam a számat, és csak a vicces tartalmakat gyártsam.
Eszter: Ezt tudtuk, beleszámoltuk, és teljesen oké nekünk. De közben nagyon érdekes jelenség, ahogyan megmutatkozik vagy realizálódik ez a kockázat. Tök szuper, hogy ezzel a megmozdulással és a társadalmi ügy felkarolásával az influenszert mint szitokszót egy kicsit sikerült kirántani a posványból. Ugyanakkor nem fogjuk letagadni, hogy mi, szervezők, és akik ebbe beleálltunk, a többiekkel együtt mind vesztettünk egy csomó potenciális együttműködést.
Aki tehát úgy szeretne gondolni az influenszerre, ahogy eddig, annak ez nem feltétlenül jön be vagy fér bele. Sokszor hallottuk mostanában, hogy magánemberként támogat, vagy egyetért velünk valaki, de mint cég sajnos már nem teheti meg. Persze, nem lepett meg minket, de azért nehéz megélni, hogy tényleg így működik.