Lakást adni, venni tipikusan olyan ügy, ahol eladó, vevő, no pláne még a közvetítő is jól akar járni. Nem csoda: sok pénzről, milliókról, életünk vagyontárgyáról van szó. Szinte mindig legalább annyira érzelmi döntés, mint amennyire racionális, az utóbbit támogatjuk most meg negyven jó tanáccsal. A három kulcsszó: felkészültség, tudatosság, korrektség.
Írta: Fekete Emese // Közreműködött: Ács Gábor
Mielőtt lakást vennél
1. Állíts be hirdetésfigyelőt! Pontosan határozd meg az igényeidet, fogalmazd meg, mik a legfontosabb szempontjaid, legelőször döntsd el, hogy melyik környék, kerület, utcák szimpatikusak, és ott kezdj el keresni. Ha már tudod, hogy tényleg mit akarsz, állítsd be a hirdetésfigyelőt az ingatlankereső oldalakon, így mindig kapsz értesítést a neked fontos új hirdetésekről.
Szétrobbant fej, lebénult nyelv, zsibbadt agy – a hongkongi étteremben minden a csiliről szól, és ez jó. Miután túl van az első sokkon a vendégek szervezete.
Elégedetten nyugtázom, amikor a kedves séf, Theign Phan részletesen elmeséli, hogy mennyire téves sztereotípia a szecsuáni konyháról, hogy abban a csípős ízek dominálnak. Állítása szerint szó sincs nyelvleégetésről, órákig lángoló ajkakról, soha véget nem érő csuklásról, izzadásról, vörösödésről és sápadásról, hiszen ez az egyensúlyról, a bizsergésről, az alapanyagokról, a színekről szól.
Egy ponton túl nem tudtam tovább követni nagyívű gondolatmenetét, addigra már gyanútlanul bevettem a számba az első falatot, és szétrobbant a fejem, lebénult a nyelvem, elzsibbadt az agyam, lángolt az arcom. Közben igyekeztem megértően mosolyogva bólogatni. Na, meg kiérezni a finom egyensúlyt, amit a számban felrobbanó atombomba (állítólag) képvisel. Ha nem is sikerült teljesen, de „minek mentem oda”, vállalom érte a felelősséget. Vállaltam, és izzadtam is rendesen, ahogy azok teszik, akiknek fogalmuk sincs egyensúlyról, meg borzalmas, szégyellnivaló előítéletekről.
Aztán csak eljött az étkezésnek az a pontja, amikor a fogások sora egyszer csak összeállt valami egészen mássá. Ugyan az első tíz fogáshoz nagyjából annyi csilit használtak fel, mint a magyarországi csilifarm egész termése (ki számolja?), az első detonáció elmúltával végre kezdek más ízeket, sőt egyfajta eufóriát érezni.
És innentől teljes a boldogság, tényleg egyensúlyba kerülök az univerzummal – az más kérdés, hogy az is öröm, hogy a halálos dózis bevitele után egyáltalán még életben vagyok. Lehet, hogy gasztronómiai Stockholm-szindrómám eredménye, de kimondottan vadászni kezdem az igazán kövér, extra csípősnek tűnő csilipaprikákat, és gondolkodás nélkül követem a teremfőnököt, amikor a mellékhelyiségbe invitál.
Szerencsére csak azért, hogy ki ne hagyjam a különleges meglepetést: a mosdóban champagne és szecsuáni borssal ízesített gin áll a szomjas vendégek rendelkezésére. Az ételsor végül fantasztikusnak bizonyul, a bambuszrügytől a padlizsánon át a Mapo tofuig, de azért inkább a bátraknak és vakmerőbbeknek javaslom a kipróbálását. Külön említést érdemel a csodás enteriőr is, a 70-es évekbeli budoár- és diszkóhangulat, a kacskaringós formák és az élénk vörös színek kiváló kiegészítői a csilitripnek.
Itt keresd! Grand Majestic Sichuan Landmark, Alexandra House 18 Chater Rd Central, Hongkong Ár: 100 000 forinttól
Jeremy Clarkson autós műsorvezető simán a világ legjobb útjának nevezte a transzfogarasi utat, amivel tudnék vitatkozni, de mondott már nagyobb hülyeséget is. (A klímaváltozásról például azt: „Mi a baj vele? Ha el is vesztjük Hollandiát, vannak más helyek, ahol lehet nyaralni.”) Abban viszont igaza van, hogy egészen elképesztő látvány, és bizonyos szögekből nézve tényleg páratlan. Kedvencem, amikor a léghűtéses […]
Nem vagy tankönyvi portfóliómenedzser. Nem óvatoskodsz, provokatív szövegeid vannak a Holdblogon vagy a Hold After Hours podcastban. Szándékos?Ezt részben a tánc hozta. Minden előadás egy fellépés, egy Powerpoint-prezinek, pláne egy podcastnek szórakoztatónak kell lennie, és az majd mellesleg lejön, hogy okos vagy, vagy sem. Sokáig én is olyan voltam, mint amilyen kép él a pénzügyi szektorról, de ezt […]
Ilyet se nagyon csinálunk, nulladik nappal indult a Forbes Makers Day a MOMkultban. Két nap, két színpad, közel 1800 vendég, aktivitások, workshopok: így startolt el év végi rendezvényszezonunk.
A K&H idén kilencedik alkalommal díjazta azokat a hazai családi vállalatokat, amelyek üzleti magatartása, szemlélete iránymutató, valamint követendő példa lehet mások számára is. A K&H családi vállalatok kiválósági díjban ismét azok a cégek részesülhettek, akik a kategóriájukban kimagasló eredményt értek el. A K&H mindig is fontosnak tartotta a szoros partnerséget a családi vállalkozásokkal, amelyek a […]