Jánosdeák Attilának egyetlen munkahelye volt, amióta megkapta a közgazdászdiplomáját. Ma az Eli Lilly gyógyszeróriás legfontosabb európai központjának pénzügyi igazgatója. A cég árfolyama valósággal felrobbant az elmúlt években, hála az új, elhízás ellen is hatékony gyógyszerüknek.
Jánosdeák Attila egy sportos Chevrolet Berettával parkolt be a Webber International University kampuszára. A magánegyetem a floridai Tampa és Orlando között nagyjából félúton, a Crooked Lake partján található. Attila 2003-ban, akkor még csupán egy bőrönddel és egy tenisztáskával, sportösztöndíjjal jött ide a grazi egyetemről – ahol közgázt tanult – egy félévre. Végül három szemeszter lett belőle.
A nagybetűs amerikai életet élte: mint a teniszcsapat megbecsült tagja beutazta az Államokat, közben szerzett egy mesterdiplomát. Pedig mindez visszalépést jelentett neki. Grazban önálló albérlete volt, jó kocsival, tanult, közben dolgozott a helyi teniszklubban. „Ebből sokat leadtam Floridában. Ketten voltunk egy kis koliszobában, a tusoló közös volt, kint a folyóson, a kaja borzasztó. Négy-öt évet léptem vissza életszínvonalban, de nem mondanám, hogy nem csinálnám meg újra.” Amerika először volt fontos állomás az életében, de nem utoljára. Értelmiségi szülők gyermeként nőtt fel Keszthelyen, ahol a 80-as, 90-es években – az idejáró német turisták miatt – élénk teniszélet volt. Az ország a rendszerváltás sokkjából ébredezett, amikor Attilát édesapja levitte a helyi teniszklubba. Nem lett csúcsjátékos, de az országos elitben ott volt. A szülők úgy döntöttek, tanuljon külföldön, lásson világot, így került a Borg Monsbergerbe, egy grazi sportakadémiára.
„Edzéstervünk volt, ott kellett lenni az edzéseken, de tanulásban sem engedték a linkeskedést.” Ugyan Keszthely közel volt, de ekkor még úgy tartotta a kapcsolatot a családdal, hogy a kollégiumi folyosó végén kikiabálták a nevét, ha otthonról hívták. Tizennégy évesen igazi mélyvízbe került. „Alkalmazkodnom kellett, azt hiszem, ebben azóta is jó vagyok.” A Borg nem versenyistálló, stabil alapokat adott azoknak is, akik nem lettek profi sportolók. Attila elvégezte a teniszedzői képzést, a helyi klubban iskolásoktól nyugdíjasokig sok mindenkivel foglalkozott. Coach volt a pályán, és ez hasznos tapasztalat lett. A klubban követték, hogy kinél hány játékos marad egy-egy kurzus után.
Elsősorban külföldi vendégeit teszi boldoggá a Nagykörút melletti Tati, de őket úgy tűnik, eléggé.
Majdnem egész napos brunch, közvetlenül a termelőktől beszerzett alapanyagok (ezt ígéri a farm to table önmeghatározás), hangsúlyosan magyar fogások, Michelin-ajánlás: mindez egy szállodákkal alaposan megszórt környéken, a Blaha Lujza tértől egy sarokra. Vannak arra mutató jelek, hogy a Tatiban elsősorban nem a mi törzshelyünket akarják összehozni, de közben a koncepció jól hangzik, a visszajelzések lelkesek: rápróbálunk egy ebéddel.
Kora délután még a teljes brunchlap, de már az étlap vacsorafogásainak egy része is elérhető – utóbbiak azonos áron az estivel. Odabent rusztikus-urbánus díszlet és rusztikus-urbánus felszolgálók fogadnak minket, néhány épp ebédjét költő magyar médiavezető, valamint a Petőfi rádió 2013-as lejátszási listája, amit az ott töltött másfél óránk alatt csak egy rövid időre vált fel valami liftzene. A magyarpop-maraton óvatos reményt ébreszt: kicsi az esély, hogy ez valami kultúrmisszió lenne a folyamjáró hajókról kiszálló turistáknak, akiknek egyesével akarják elmagyarázni, hogy a séf fiatalkorát van szerencsénk hallgatni. Talán egyszerűen csak számítanak a helyi vendégekre. A helyes megfejtés valószínűleg csak annyi, hogy a stábból valaki nagyon szeret Halott Pénzre dolgozni.
Az étlap brunchos része nagyon derék módon nem a Benedek tojás, lazac, hollandi vonalon mozog, hanem emelt fővel magyarkodik, kőrözöttől és tepertőkrémtől omletten át a töltött bundáskenyérig. Kora délután ehhez már nem teljesen vagyunk hangulatban, de a sült kolbásznak és a lángosnak bizalmat szavazunk, valamint a csirkepaprikás meg a rántott csirke mellől a gulyáslevesnek és a vegán tökfőzeléknek. (Számos a húsmentes opció, reggeliből is.) A gulyásleves biztató kezdet. Kellemesen sűrű a lé, és szétmállott zöldségek helyett roppanósra meghagyott, gondosan lepirított zöldségekkel találkozunk. Lángosból indíthatnánk kevésbé radikálisan éttermesített tejfölös-kolbászos ügyekkel, de mi rábökünk a kacsamájas-zakuszkásra, ha már odatették. A lángos puhább, így óhatatlanul olajosabb a vágyainknál. Tört tökmag van még a májdarabkákon és a paprikakrémen, és azt nem mondanánk, hogy az alkatrészek között nyílt háború van, de eszelős harmónia sincs. Leginkább a zakuszka miatt, ehelyett utólag – ha már brunch, és ha már kacsamáj –, akár valamilyen fanyarabb gyümölcsszószt is el lehetne képzelni.
A sült kolbász: sült kolbász – nézünk össze, házi magos mustárral, mindkettő más minőség, mint a szemközti hentesnél lehet, de azt is rögzítjük, hogy a jövőben nem étteremben fogjuk keresni az ilyesmit, minthogy talpán állni képes magyar ember számára nincsen rá egyértelmű ok. A jégkásás állagú és egy füstös oldalízt is villantó paradicsomfagylaltnál próbálunk menni a geggel, felfogni avantgárd savanyúságnak, elolvasztani a kolbászon vagy elképzelni kenyéren, de minden értelmezési kísérletünk visszapattan. „Másoké is vissza szokott” – mondja a pincér, amikor kérdezzük, mi lett volna az elképzelés. Érdekes volna tudni, ezt elárulták-e már a konyhának.
A tökfőzeléket határozott ajánlásra választjuk, és meg is szavazzuk a nap legjobb ételének. A főzelék krémes, a közepén borecetben marinált cukkinispagetti, a répás-borsós zöldségfasírtok is könnyedek, itt minden működik, és az ilyennel könnyű engem lekenyerezni. Kíváncsian bevállalunk zárásnak egy szezonális gyümölcsragut ígérő pitét, ami meglepően messzire lóg ki a koncepcióból. Hamarabb látnánk egy teadélután zsúrkocsiján egy olyan országban, ahol van teadélután, és van zsúrkocsi, mint itt, és ezen az sem segít felülemelkednünk, hogy meglepő eréllyel kell kaszabolni a tömör tésztát, a vastagabb pontokon nem is sikerül.
Mindenkit nem szalajtanánk azonnal a Tatiba, de külföldi vendéget simán. Ők aznap és az online felületeken is egységesen elégedettnek tűnnek, a beltér fotója alapján egyből el tudják dönteni, hogy ez kell nekik, vagy egy kockásabb abrosz valamelyik budai dombon. Mellettük a vegák és a vegánok helyében figyelnénk intenzívebben, meg akkor, ha valaki szenvedélyes brunchfogyasztó, és olyan helyet keresne vagy mutatna, ami nem lehetne Európában bárhol.
Tati Budapest VII., Dohány u. 58-62. A teszt időpontja: 2024. szeptember 18.
Ezt ettük: Gulyásleves: 3480 Kacsamájas lángos: 2980 Vegán tökfőzelék: 4880 Sült kolbász: 4980 Tati pite: 2780 Két kávé: 1580 Egy limonádé: 1490 Szervizdíj: 3104 Összesen: 25 274 forint
Nagyon komoly felfordulás, szokatlanul nagy pénztalicskázás várható jövő év elején a piacon, az inflációkövető állampapírból kizúduló több billió forint kereshet magának új helyet.
Egészen friss, magyarra még le nem fordított, vagy már csak e-könyvben, esetleg antikváriumban beszerezhető régi kincsek. 10+1 olyan olvasmányt ajánlanak profi befektetők és nagypályás üzletemberek, amikből ők is sokat tanultak.
Lakást adni, venni tipikusan olyan ügy, ahol eladó, vevő, no pláne még a közvetítő is jól akar járni. Nem csoda: sok pénzről, milliókról, életünk vagyontárgyáról van szó. Szinte mindig legalább annyira érzelmi döntés, mint amennyire racionális, az utóbbit támogatjuk most meg negyven jó tanáccsal. A három kulcsszó: felkészültség, tudatosság, korrektség.
Öt éve irányítja a TV2 Csoportot, melyek voltak a legemlékezetesebb mérföldkövek az Ön számára? Az első mérföldkő a Tények Plusz című infotainment magazin öt évvel ezelőtti elindítása volt, mert ellentétben azzal, amit egyes versenytársak hangsúlyoznak, szerintem nem csak a főműsoridő fontos. Ugyanakkor megerősítettük a reggeli és a főműsoridő előtti műsorsávokat is a Mokkacinóval és a […]