Nem a 860 milliárd dollár nyomja a vállát

Jánosdeák Attila egy sportos Chevrolet Berettával parkolt be a Webber International University kampuszára. A magán­egyetem a floridai Tampa és Orlando között nagyjából félúton, a Crooked Lake partján található. Attila 2003-ban, akkor még csupán egy bőrönddel és egy tenisztáskával, sportösztöndíjjal jött ide a grazi egyetemről – ahol közgázt tanult – egy félévre. Végül három szemeszter lett belőle.

A nagybetűs amerikai életet élte: mint a teniszcsapat megbecsült tagja beutazta az Államokat, közben szerzett egy mesterdiplomát. Pedig mindez visszalépést jelentett neki. Grazban önálló albérlete volt, jó kocsival, tanult, közben dolgozott a helyi teniszklubban. „Ebből sokat leadtam Floridában. Ketten voltunk egy kis koliszobában, a tusoló közös volt, kint a folyóson, a kaja borzasztó. Négy-öt évet léptem vissza életszínvonalban, de nem mondanám, hogy nem csinálnám meg újra.” Amerika először volt fontos állomás az életében, de nem utoljára.
Értelmiségi szülők gyermeként nőtt fel Keszthelyen, ahol a 80-as, 90-es években – az idejáró német turisták miatt – élénk teniszélet volt. Az ország a rendszerváltás sokkjából ébredezett, amikor Attilát édesapja levitte a helyi teniszklubba. Nem lett csúcsjátékos, de az országos elitben ott volt. A szülők úgy döntöttek, tanuljon külföldön, lásson világot, így került a Borg Monsbergerbe, egy grazi sportakadémiára.


„Edzéstervünk volt, ott kellett lenni az edzéseken, de tanulásban sem engedték a linkeskedést.” Ugyan Keszthely közel volt, de ekkor még úgy tartotta a kapcsolatot a családdal, hogy a kollégiumi folyosó végén kikiabálták a nevét, ha otthonról hívták. Tizennégy évesen igazi mélyvízbe került. „Alkalmazkodnom kellett, azt hiszem, ebben azóta is jó vagyok.” A Borg nem versenyistálló, stabil alapokat adott azoknak is, akik nem lettek profi sportolók. Attila elvégezte a teniszedzői képzést, a helyi klubban iskolásoktól nyugdíjasokig sok mindenkivel foglalkozott. Coach volt a pályán, és ez hasznos tapasztalat lett. A klubban követték, hogy kinél hány játékos marad egy-egy kurzus után.