A száz év elteltével is családi tulajdonban lévő Lyreco nem csak az irodaellátási termékek beszerzési és ellátási láncának szakértője – mára piacformáló szereplővé vált fenntarthatósági kezdeményezéseivel és ügyfélközpontú szolgáltatásaival. Mikulas Herskovic, közép-európai vezérigazgató a Forbesnak elárulta: jelenlegi legfontosabb törekvéseik közé tartozik az, hogy minél fenntarthatóbb irodai megoldásokhoz juttassák a vásárlóikat, vagyis 2026-ra a teljes forgalom 90 […]
A száz év elteltével is családi tulajdonban lévő Lyreco nem csak az irodaellátási termékek beszerzési és ellátási láncának szakértője – mára piacformáló szereplővé vált fenntarthatósági kezdeményezéseivel és ügyfélközpontú szolgáltatásaival. Mikulas Herskovic, közép-európai vezérigazgató a Forbesnak elárulta: jelenlegi legfontosabb törekvéseik közé tartozik az, hogy minél fenntarthatóbb irodai megoldásokhoz juttassák a vásárlóikat, vagyis 2026-ra a teljes forgalom 90 százalékát a Sustainable Selection termékei tegyék ki.
Az alapoktól a gondoskodó sokrétű ügyfélmegoldásokig
„A Lyreco küldetése, hogy átfogó termékkínálatával, egy napos házhoz szállítással, és az ügyfelek iparágához és méretéhez igazított megoldásaival minden munkahelyi szükségletet kielégítsen, így a dolgozók arra koncentrálhassanak, ami igazán fontos” – mutatott rá a cégvezető. A Lyreconál eredetileg olyan irodaszerekkel foglalkoztak, mint nyomtatók, tollak, papírok vagy jegyzetfüzetek, de a kínálat azóta több, mint 12.000 termékre bővült és kialakult egy úgynevezett „one-stop shop” üzleti modell, amely által csökkenthetőek az ügyfelek költségei, redukálható a szénlábnyom, valamint növelhető a hatékonyság és leegyszerűsíthető a költségek ellenőrzése.
Az általános irodai termékek, számítástechnikai eszközök, bútorok, vendéglátóipari és higiéniai megoldások mellett Magyarországon a Nespresso Professional kizárólagos disztribútoraként biztosítjuk ügyfeleinknek a munkahelyi minőségi kávéélményt.”
Szocioökológiai kísérlet zajlik Ferencvárosban: eltart-e az érdeklődő fiatal polgárság egy áramvonalasan működő, útkereső bisztrót. El kéne.
Közepesnél kisebb üzlethelyiség a Mester utcában, bent pár tucat hely meg még néhány további az inkább tálaló-, mint bárpultnál: ennél bőven vannak nagyobb alapterületű gíroszosok is látótávolságon belül. Alighanem a nyár elején nyílt És Margarita alapítói sem álmaik helyiségének látják, hanem olyannak, ami elérhető volt a környéken, és amiből megpróbálták a legtöbbet kihozni. Nagyobb a konyha, mint a vendégtér: ha valaki szélesebb mozdulatokkal eszik vagy sok tányért kell vinni, a pincér már oldalazva jár.
A kicsi konyháról egyrészt nappal menüztetnek, másrészt rövid és sűrűn változó étlappal visznek a környéken fel nem lelhető, egyéni bisztrókonyhát: egy leves, négy, megosztásra szánt méretű (annál egyébként nagyobb) főétel, két desszert, jó estét.
Az irány egyrészt határozottan és biztos kézzel franciás – szerintem ez a legerősebb pont, akár sokkal vállaltabban lehetne rá támaszkodni, pláne, mert egy sarokra van a fennállása alatt általunk is méltatott, nagypolgáribb, a törölközőt nemrég bedobó Petrustól. (Ki gondolná, hogy a franciás szív Budapesten nem Bel-Budán, hanem Közép-Ferencvárosban akar a leghevesebben dobogni.) Másrészt szerzői keverék: magyar ízemlékek, keleti reflexiók.
Mi hideg, tejszínes póréhagymalevest eszünk, borecet teszi jótékonyan többdimenzióssá, meg az üdvözlőfalatnál, a marinált dinnyénél is előkerülő fekete szezámmag. Aztán kérünk a hely slágerételéből, a töltött paprikából, és szomorúan lemondunk az előző napi étlapon még szereplő ongletsteakről. Helyette thai padlizsánt és provence-i bárányragut rendelünk.
A paprikát körítő lé lecsóalapú, de paradicsomosabb, érdemben savasabbra is hagyják, mint az otthoni töltött paprika paradicsomszószát szokták. A paprikába darabos pürévé dolgozott lencse kerül, ami tök jó ötlet, mellette néhány pirult fél krumpli – ez nem annyira triviálisan éttermi étel, mint amennyire gátlástalanul enném otthonra rendelve, dobozból, de hústalanul is simán finom, és ezáltal van egy térítő faktora.
A padlizsán ízének egy részét általában minden konyha el akarja tüntetni, az És Margaritában még ki is emelik a derekas lepirítással és a rajta hagyott héjjal. A kesernyésség megosztónak bizonyul, de a za’atar fűszerkeverékes fetakrém nem. A hozzá adott jókora kovászos kenyérszeletet kicsit tanácstalanul méregetjük, aztán kapóra jön az este legjobb ételéhez, a zöldfűszeres, zamatos bárányraguhoz, amit szabálytalan méretű fehérbabok körítenek, és egy szép darab füstölt hús is mélyít. Desszertünk pohárban jön, az édeskésre sütött savanyú joghurt hiánypótló, rajta a narancslekvár megint nem középutas megoldás, és megoszt, a pirított morzsa helyénvaló.
Thai padlizsán, fetakrém, za’atar:
Thai padlizsán, fetakrém, za’atar
Töltött paprika, lecsócoulis
Töltött paprika, lecsócoulis
Provence-i bárány
Provence-i bárány
Sült joghurt
Sült joghurt
A hely identitásának ez csak az egyik fele, de a másik, a natúrboros irányultság egyáltalán nem átütő. Ha mi nem nézünk utána, a kínálatot nem kötik az orrunkra, nem tukmálják, ami nem baj, de egy határozottabb kalauzolás nem állna rosszul a vállalásnak. Ilyen szerkezetű étlappal és viszonylag kevés székkel lehetne szelíd eréllyel gondolkodni a vakmerő vendégek helyett, és jelezni, hogy három főétel egyszerre nem fog az asztalra és belénk férni, találjunk ki egy sorrendet. Erre késve jövünk rá, és addigra már mindegy, mellettünk ugyanezt ismétlik meg hárman, négy étellel.
Úgy általában a hely még belakásra vár, amit én azzal kezdenék, hogy kb. harmadára tompítom a fényeket — vacsora után egy közeli borbárban folytatjuk, és az első gondolatunk az, hogy az ottani atmoszférában mennyivel jobban elidőznénk az És Margarita ételei fölött. Szóval ez egyelőre inkább vagy, mint és: az És Margaritában még nem állt össze minden, de nagyon az elején vagyunk még. Én szorítok nekik, mert minden kerületbe (megyeszékhelyre) kéne két ilyen, amit az érdeklődő polgárság tart el. A mostani, nagyon baráti áraik mellett pedig az is simán oké, ha egyelőre nem egy valamelyest már sztenderdizált estéért megy az ember, hanem csak kíváncsian vacsorázni egyet.
És Margarita Budapest IX., Mester u. 46. A teszt időpontja: 2024. augusztus 1. Ezt ettük: Vichyssoise: 1850 Thai padlizsán, fetakrém, za’atar: 3350 Töltött paprika, lecsócoulis: 3950 Provence-i bárány: 5150 Sült joghurt: 2050 Gyümölcsfröccs: 850 Mentes víz: 700 Két pohár bor: 3300 Borravaló (önként!): 2300 Összesen: 23 500 forint
Egyre több az ADHD-s gyerek, és nem a modern kütyük teszik azzá őket. Tárnok Zsanett klinikai szakpszichológus, neuropszichológus, a Mindennapi Pszichológia Magazin felelős kiadója segít eligazodni: mik az ADHD tünetei, okai, és mit tehetnek a szülők?
Halálos fenyegetések a közösségi médiában, hálás szülők a váróteremben, harc az álhírekkel és egy krokodilba bújtatott fonendoszkóp. Novák Hunor gyermekorvos magánrendelőjével és aktív online jelenléttel mutatja meg, hogy a tudományt nem megkérdőjelezni kell, hanem okosan használni, és hogy a régi beidegződések elhagyásával jobb dolgok jöhetnek létre.