Suri Szilvi lovaglással töltötte gyerekkorában a nyarakat, később egy karrierváltás után lett lovasterapeuta. Megalapította a Zabszalma Lovasterápia-központot, ahol sokféle fejlődési zavart kezelnek eredményesen. Olyan gyerekeknek is segítenek, akiknek a szülei a foglalkozásokat
nem tudnák finanszírozni.
Adakozol? Rendszeresen írunk civil szervezetekről, amelyeket szerintünk érdemes támogatni. Miért teszünk így? Mert Magyarországon kevesen élnek jól (a jól élők közül sokan olvassák a Forbest), de nagyon sokan küzdenek mindennap. Ez így igazságtalan, és mindenkinek van egy kis felelőssége benne.
Írta: H. Tóth Judit
Tádé komótosan rója a köröket, harmincéves ló, vagyis már eléggé benne van a korban. A hátán a hatéves Botond törökülésben egyensúlyoz, Suri Szilvi távolról instruálja. Botond három hónappal ezelőtt még egyáltalán nem volt képes felemelni a lábát. Orvosai komoly rekonstrukciós műtétet javasoltak, de a család kapott pár hónap haladékot, hogy esetleg próbáljanak ki valamilyen fejlesztést. A lovasterápiával annyira sikerült megnyújtani a kisfiú belső combizmait, hogy nagy eséllyel megússza a műtétet.
Botond egyike annak az évi százhúsz–százötven gyereknek, akik Budapesten a Zabszalma Lovasterápia-központba járnak egyéni vagy csoportos terápiára, Tádé pedig egyike annak a tíz lónak, akik segítik őket. Szilvi, a Zabszalma alapítója és szakmai vezetője mindennap látja azokat a parányi javulásokat, amik hosszú hónapok alatt hatalmas fejlődéssé adódnak össze. A lovasterápia hatásos gyógymód az autizmussal élő, figyelemzavaros, idegrendszeri fejlődésből eredő nehézségekkel, illetve magatartási, viselkedési, tanulási problémákkal küzdő és mozgásukban korlátozott gyerekeknek. A módszertan hatásossága miatt hatalmas az érdeklődés: évente három–négyszázan szeretnének bejutni a foglalkozásokra. Bár nagy a várólista, Szilvi azt mondja, előbb-utóbb mindenkit tudnak fogadni.
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen. A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. […]
„Ebből nem lesz biznisz!” – hangzott el a máig sokat idézett mondat Forrai Krisztától, amikor a Balaton-felvidéket járva Miklóssal megtalálták azt a helyet, ahol el tudták képzelni álmaik nyaralóját. Nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ő is belássa: ebből márpedig biznisz lesz, nem is akármilyen.
A Casa Christa története elválaszthatatlan Kriszta és Miki történetétől. Ők ketten bő két évtizede ismerik egymást, de nyolc éve alkotnak egy párt. Mindketten világlátott, szenvedélyes emberek, akik néhány évvel ezelőtt találtak rá a Balatonszőlős feletti, remek adottságú 7000 négyzetméteres eladó telekre. „Már a telek megvásárlása izgalmas kaland volt, hiszen a jelenlegi 55 ezer négyzetméteres területet összesen 15 tulajdonostól kellett megvásárolnunk” – meséli Forrai Miklós.
A Casa Christa három házzal, a covidjárvány közepén nyitott meg, az étterem pedig két teljes éve működik. „Mivel itt minden vendégnek elszeparált háza van saját wellnessrésszel, ezért ez egy abszolút járványbiztos koncepció volt” – világít rá Kriszta az Olaszországban régóta jól működő agriturismo koncepciójának váratlan előnyére.
A Casa Christa híre gyorsan terjedt, két héttel a nyitás után pedig már az egész szezon betelt a foglalásokkal.
A szállások mellé azonban jó, ha van némi gasztronómia is. „Először csak arra gondoltunk, hogy szeretnénk reggelit. Ehhez kellett egy konyhát építeni, amihez akkor már egy vendégteret is kialakítottunk, előtte egy nagy terasszal” – meséli Miki, miközben az említett terasztól nem messze, a kertben ülünk, szőlőtőkék és 2 ezer mandulafa között. Valahol a birtokon Bruno, a pár olasz vízikutyája hűsöl az árnyékban. Mivel Miki 30 éve a gasztronómiában tevékenykedik – jelenleg a pasaréti Alessio étterem társtulajdonosa –, ezért a konyha nem tudott nem kiemelt kérdéssé válni. Végül egy magyar-francia-olasz behatású konyhát találtak ki, koncepciójukat pedig a Michelin inspektorai is értékelték, így a Casa Christa étterme már két alkalommal is szerepelt a rangos étteremkalauzban Michelin Bib Gourmand díjazottként. 2023-ban nagy büszkeségükre a Dining Guide az Év Szerethető Étterme díját is elnyerték.
„A női energia elképesztően sokat hozzátesz a helyhez, nem véletlenül hívják azt Casa Christának” – teszi hozzá Miki. Őt magát saját bevallása szerint nagyon el tudják vinni a szakmai részletek, a marketing és kommunikációs, illetve rendezvényszervezői múlttal rendelkező Kriszta ellenben jól átlátja a teljes vendégélményt, így kettejük párosa nem csak a magánéletben, de a vendéglátásban is jól működik.
A Casa Christa idei szezonja nagyon jól sikerült, mind a házak, mind az étterem tekintetében. Mindkettő esetében kiemelkedően magas, 70–80 százalékos a visszatérő vendégek aránya. „Ez minket is meglepett, mert a covidlezárások feloldása után azt gondoltuk, mindenki külföldre fog menni, és elfelejti a Balatont, de szerencsére nem így történt” – meséli Kriszta. A pár szinte a teljes balatoni szezont itt tölti. Ebben fontos szerepe van, hogy a jelenlegi hét vendégház mellett egy saját is elfért a birtokon, vagyis az álomnyaraló tulajdonképpen megvalósult, csak épült köré még ez-az.
Szerintünk úgy lesz négyévszakos a Balaton, ha nyitnak olyan, egész évben nyitva tartó helyek, amik miatt akár télen is izgalmas lesz lejönni ide. Lehet, hogy húsz, vagy harminc fokkal hidegebb van, de tudják a vendégek, mit kapnak a helytől, amiben az is benne van, hogy a személyzet régi ismerősként üdvözli őket. A kiszámítható biztonság elengedhetetlen a sikerhez, ahogyan a szezonon kívüli programok is.”
Kriszta és Miki számára fontos a példamutatás, az, hogy a teljes, húsz fős személyzet lássa, hogyan viszonyulnak a vendégekhez és magához a helyhez. A nagy szállásportálokon keresztül sem lehet itt foglalni, csakis közvetlenül telefonon vagy e-mailen keresztül, ezzel is erősítve a személyes kapcsolódást. Mielőtt megérkezik a vendég, mindent részletesen átbeszélnek vele, ezzel is teljessé téve a Casa Christa élményt. „Ez tényleg egy családi vállalkozás” – mondják, annak minden hitelességével, szorgalmával és a vendégek szeretetével. És ezeket a hozzájuk látogatók visszajelzései is megerősítik.
Három év alatt két–háromszáz százalékkal is drágultak egyes egészségbiztosítási csomagok, ami mindennél jobban mutatja, hogy sokkal többen és sokkal többet használják őket. Friss összehasonlításunk új szereplőkkel, új árakkal, aktuális trükkökkel és egy szuperjúzer élményeivel.
Tomáš Čupr szerint életének fő műve a Rohlik. Nem is jár már boltba – jó, néha, ha Spanyolországból dolgozik. Tíz év alatt építette fel ötországos internetes bevásárlóbirodalmát tizenhétezer termékkel, és valami olyasmit is árul, amit a hagyományos üzletek nem igazán tudnak: időt.
Magyar webshopjuk, a Kifli.hu pár év alatt lett a legforgalmasabb online szupermarket Magyarországon, love brand lett a kiflis furgonokból és papírszatyrokból. A piacon bőven van tér a fejlődésre, cserébe komoly emberi áldozatokat követel a brutális terep.
A Rohlik kőkemény munkahely, a rendkívüli eredményekhez gigászi elvárások társulnak. Az alapító-ügyvezető szerint ha a cégnek annyi, mindenki szomorú marad a végén, ő pedig háborúsból békeidős főnökké szeretne válni. Az e-kereskedelem régiós fellegváráig, Prágáig mentem, hogy a bázisukon tegyem fel a harmincharmadik leggazdagabb cseh milliárdosnak a kemény kérdéseket is, legyen szó alkoholizmusról vagy toxikus munkakörnyezetről.
Egy jaguárdémon civileket formál át a bosszú angyalává – erről szól Fliegauf Bence filmje, amit a napokban forgattatok. Mit keres ebben egy pszichiáter?Ez nem a pszichiáterség miatt van. Sándor Palika rendező hívott egyszer egy párbajozó kis szerepre a Vándorszínészekben, azt mondta, azért, mert annyira őrült a fejem. A mostani filmben valóban egy pszichiáter-szakértőt kell eljátszanom, és az egyik jelenetben összekapok a riporterrel, […]