A II. kerületi vállalkozó, vezető és alkotó nőket Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház alapítója és ügyvezetője szervezte egy csapatba a meNŐ nevű projekt alatt, hogy mindenféle kulturális kezdeményezésben együtt dolgozzanak. Közben elvállalta az Átrium üzemeltetését is, és miután tizenkét éve megmondta, hogy Pintér Béla darabjaival kellene megtölteni a színházat, most megtette. Bejött. „100–105 százalékos a nézettség, januárban például harminc este […]
A II. kerületi vállalkozó, vezető és alkotó nőket Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Ház alapítója és ügyvezetője szervezte egy csapatba a meNŐ nevű projekt alatt, hogy mindenféle kulturális kezdeményezésben együtt dolgozzanak. Közben elvállalta az Átrium üzemeltetését is, és miután tizenkét éve megmondta, hogy Pintér Béla darabjaival kellene megtölteni a színházat, most megtette. Bejött. „100–105 százalékos a nézettség, januárban például harminc este volt előadás” – mondja Viki. Részlet a Forbes.hu-n megjelent interjúból.
Elkészült az idei listánk a legbefolyásosabb magyar nőkről (a listán Viki is szerepel 2022 óta – a szerk.). Úgy látom, nagy az átfedés közte és a meNŐ résztvevői között. Ezek szerint minden befolyásos nő a második kerületben lakik vagy dolgozik? Bel-Budától a dombon túlig a mi kis falunk ez a kerület. (Nevet.) Tavaly nagyon sok elismerést kaptam, mindegyiket a női mivoltom támogatta meg, pedig a munkámban alapvetően nem nagyon érdekel, hogy mint nő végzem. És végképp nem vagyok feminista. Akikkel ezeken a díjátadókon megismerkedtem a színpadi takarásban, mind elhivatott, önmagukon túlmutató személyiségek voltak. Gondoltam, jó lenne kicsit megünnepelni magunkat.
Közben rájöttem, hogy a Jurányiban tele vagyunk női darabokkal, így meghívtam mindenkit a Milf című előadásra és egy koccintásra. Nagyon jó, felszabadító este volt, ott jutott eszembe, hogy ha pártot nem is alapítunk, összekapcsolhatnánk az energiáinkat. A kerületben úgyis pezsgésnek indult a kulturális élet az utóbbi években, és szeretem bevállalni, amire hatással lehetek.
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást. Kultúrák […]
Carlos Coelho tulajdonos és André Bicalho séf közös gasztronómiai projektje 2025 májusában nyitja meg kapuit, egyedi „cuisine d’auteur” megközelítést hozva a magyar fővárosba. Az Epicurean jóval több lesz, mint étterem: több évtizedes kulináris felfedezés és két szenvedélyes dél-amerikai közös víziója valósul majd meg egy különleges térben. Épp annyira tartalmaz stratégiát és koncepciót, mint spontaneitást.
Kultúrák és tradíciók fúziója
Carlos Coelho argentin származású üzletember és étteremtulajdonos a Haraszthy Pincészet és a Matador étterem után a Cut & Barrel megnyitásával már bizonyította elhivatottságát a magas minőségű gasztronómia mellett. Az Epicurean megnyitásával szintet lép a fine dining éttermek világában: a menü nem csak az évszakok változását követi majd, hanem organikusan változik az alkotópáros inspirációjának mentén, és nem célja kötődni egy meghatározott konyhához vagy technikához. Az étterem koncepcióját „a három E” irányelve – excentrikus, exkluzív és eklektikus – és a „cuisine d’auteur” filozófiája alakítja majd; olyan jelszavak, melyeket az alapítók az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján fontosnak éreztek.
„Rengeteg helyen éltem – Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban dolgoztam Michelin-csillagos éttermekben, mielőtt Magyarországra érkeztem. A különböző kultúrákban szerzett tapasztalataimat, inspirációmat és Carlos baszk-argentin örökségét, valamint több évtizedes gasztronómiai tapasztalatát ötvözzük, hogy valami igazán egyedit alkossunk” – meséli a brazil és portugál gyökerekkel rendelkező séf.
Az epikureus filozófiaújraértelmezése
Az epikureus (a szó magyarul ínyencet jelent) filozófia lényege az élet élvezetének művészete, különösen az ételek és társas együttlétek öröme révén. Az étterem ezt a klasszikus filozófiát modern köntösbe öltözteti, ahol az érzékek élménye áll a középpontban.
„Az Epicurean nem csupán egy vacsora – ez egy történet, egy felfedezés, egy érzés” – magyarázza Carlos. „Minden fogás, minden pohár, minden pillanat egy meghívás arra, hogy valami különlegeset tapasztaljunk meg – valami szépet, valami igazán rendkívülit. Azt szeretnénk, hogy minden látogatás új élményt nyújtson. Ezért Andréval mindketten nemcsak a kiválóságra törekszünk, de minden apró részletre is gondosan odafigyelünk. Azt szeretnénk, hogy az emberek egy olyan világba lépjenek be, ahol még soha nem jártak.”
Ami az Epicureant még különlegessebbé teszi, az a kulináris utazás koncepciója, amely három különböző térben bontakozik ki, mindegyik egy-egy új fejezetet szimbolizálva a gasztronómiai narratívában. A különböző terek mindegyike más-más hangulatot, más-más kulináris megközelítést kínál, így a vendégek nemcsak az ízek, de a környezet változásain keresztül is megtapasztalhatják az átalakuló élményt.
Az étterem mindössze 14 vendéget fogad, intim, exkluzív hangulatot teremtve, ahol lelassul az idő, a beszélgetések természetesen áramlanak, és minden egyes fogás az alapítók gasztronómia iránti szenvedélyéről mesél. „Az Epicurean az érzelmek felkeltéséről, történetek elmeséléséről és olyan élmények megteremtéséről szól, amelyek túlmutatnak a megszokotton” – mondja Carlos Coelho. Májusi nyitásával az Epicurean egyedi gasztronómiai utazásra hívja a vendégeket, ahol a több mint 75 év kombinált tapasztalat egyetlen célért egyesül: hogy megalkossa Budapest legkülönlegesebb kulináris élményét.
Már az is meghökkentő volt, hogy néhány éve Magyarországról kezdték el megcsinálni a tőzsdevilág egyik legátfogóbb brókerösszehasonlító portálját, de ahol most tart a Brokerchooser, az még extrább. Ez a sztori olyan, mintha nem Magyarországon íródna. Mondjuk, nem is itt van: amit csinálnak, az tényleg az egész világot lefedi. Száznál több brókercéget elemeztek ki, felhasználóik harmada Észak-Amerikából jön, másik […]
Azt mondtad, ez volt az utolsó alkalom, hogy keresztülszelted az Atlanti-óceánt. Miben más az utolsó, mint az összes előző?Semmi köze sincs a többihez. Például a végén napokig nagyon-nagyon erős volt az időjárás, kifejezetten veszélyes helyzeteket generált. És nem úgy voltam, hogy húha, csak ezt éljem túl, hanem úgy, hogy a mindenit! Ilyen kicsi hajóról, ilyen méretű hullámokat, ebből […]
Tóth Attilának természetes volt, hogy hétvégén fel kell hordani két tonna tápot az istállóba, és néhány naponta, még napfelkelte előtt ki kell hordani másfél tonna trágyát. Ebben nőtt fel. Főiskola alatt már tudta, hogy a családi gazdaságot szeretné továbbvinni, most harmincezer tyúkja van, és százötven partnert szolgál ki tojással. Attila szülei, amióta fiuk az eszét tudja, […]