Több év kihagyás után meglepően cool hely a görög főváros, de a káoszból kimenekülni se volt rossz.
Kosz és káosz nélkül nincs igazán cool nagyváros, vallom az erősen vitatható tézist, egyszerűen a pezsgés és a szüntelen, dinamikus fejlődés kell hozzá, hogy különleges atmoszféra alakuljon ki. Athén tökéletesen igazolja ezt a tételt. Koszban és káoszban sincs hiány, miközben a nyugati kultúra és a demokrácia bölcsője, és ennek elég látványos nyomai is akadnak itt, elég csak az Akropoliszra gondolni, hogy az ember elámuljon: itt az időszámításunk előtti 5. században már elég komoly ingatlanberuházások voltak.
Itt keresd!
Four Seasons Astir Palace
40 Apollonos Street, Vuliagméni, Athén, Görögország
Ár: szobák 230 ezer forinttól, lakosztályok 960 ezertől éjszakánként
Itt keresd!
Four Seasons Astir Palace
40 Apollonos Street, Vuliagméni, Athén, Görögország
Ár: szobák 230 ezer forinttól, lakosztályok 960 ezertől éjszakánként
A kaotikus-zsúfolt belvárosból egészen fantasztikus kizökkenési lehetőséget kínál az Astir Palace. Mindössze félórányira (egy sztathmosz, azaz két és fél szkhoinosz, vagy épp 150 (nem foci) sztadion távolságra – a daktülosz hüvelykre, orgüa ölre és pekhüsz könyökre való átszámítást már elengedném), a Vuliagméni-öbölben már nyoma sincs a turistahadnak. Itt már minden a gyönyörű kék tengerről és a nyugalomról szól.
Eltervezve nem ment Pesten, most a kapitalizmus apránként összehordja Budapest
evőpiacát Budán.
Minden fővárosi piacra jut egy lángosos meg egy olyan kávézó, ahol kávét legfeljebb a feles mellé isznak városrészenként változó mértékben elegáns, ezüsthajú kelet-európai dámák, hangjuk és arcbőrük színe is nem egy csíkos Szofi szívásával eltöltött, termékeny életről tanúskodik. Ennél nagyobb ívű piaci vendéglátást utoljára a kihalt Hold utcai csarnokban próbáltak meghonosítani Pesten, és ellenpróba híján egy darabig nem fogjuk megtudni, hogy ott a választék, a székesegyháznyi belmagasság vagy az állt-e az átütő siker útjába, hogy az V. kerület északi részén tulajdonképpen nem laknak emberek.
Hírbe hozták a csarnok Klauzál téri, szintén elég néptelen testvérét is, hogy majd ott, a Ryanair-turizmus felvonulási területén lesz a nyugati mintára belőtt budapesti evőpiac, de a covid és más realitások megették a tervet. És ilyen híresztelések röpültek fel a Kolosy téri, emberibb léptékű csarnok magánosodása és bezárása körül is hat éve Óbudán – naponta van szerencsém arra járni, szólok, ha lesz miért.
De mi van, ha az evőpiac azon dolgok sorába tartozik, amiket nem kell agyatlanul lemásolni csak azért, mert Amszterdamban és Lisszabonban egyaránt tűnnek inkább jó ötletnek, és a miénk lehetne olyan helyen, ami alapvetően tényleg még mindig: piac? Ennek az az elméleti ára, hogy nem lehet este fél nyolckor Insta-kompatibilis fények között pezsgőzni, mert három órája zárva lesz, gyakorlati haszna viszont az, hogy ebéd előtt lehet csicsókát, gyömbért és sajtot is vásárolni. A Fény utcai piac mintha ezt a tételt tesztelné, de spontán, és ez ugyanúgy tesz jót neki, mint amikor a tervezők hagyják, hogy a lakótelepen először a kedves lakók kitapossák az ösvényt, és majd lekövezik, ha már látszik, hogy merre kell.
Az új szeleket a körútról és Buda magasabb pontjairól egyaránt visszavonulót fújó Bíró Lajos rántotthúsos-ramenezője fújta be a Fény utcába, aztán valahogy gyors egymásutánban kezdett el halat sütni és napi menüt kínálni a tengeri és édesvízi halban egyaránt erős Skrei halbolt, jött a Máltai Szeretetszolgálat falumentő-terményterítő programjának kirakatául szolgáló Fetekert, végül pár hónapja a piac bejáratához, egy hagyományosan elátkozott, de nagy potenciájú placcra az erdélyi ízeket büszkén magasba emelő Vineta.
Ebédelni most a napi menü függvényében a Skreinél vagy a Fetekertben kell annak, aki arra jár. Előbbi négyezerért jó deal, mármint nem úgy, mint egy random menza ellenfeleként, hanem ennyiért friss halat enni, jól elkészítve az. A máltaiak árképzése még kedvezőbb, ráadásul szombaton is van menü: a hangvétel bisztrós, egyéni hangsúlyok is beleférnek, remek saját pékárukkal (kovászos pogácsa!), és némi csikorgással a pultban, amikor sokan vannak, tehát szombaton.
A mérleget viszont szerintem a Vineta billentette át: arra nem emlékezni kell, amikor erre jár valaki, hanem célzottan eljönni érte, amikor el tud. Az erdélyi gasztroébredés zászlóvivője, a Páva köré nőtt ki a Taste of Transylvania fesztivál, ennek mellényében feszít a Fény utcai stáb, a blokkot az újlipótvárosi Babka adja ki, egyik sem rossz pedigré. És a lényeg: padlizsánkrém több verzióban (innen a név) és zakuszka, azaz paprikás hangsúlyú zöldségkrém füstös kenyérszeleteken; örmény húsleves; pacalcsorba, azaz savanyú leves; és főleg bárány, bárány, bárány – kebabhoz a vineta mellé, magától értetődő komponensként a micsben, azaz az erdélyi csevapban és a dekadens töltött káposzta belsejében. Két-, három-, négyezres árcédulák, két ember három fogásból megvan.
Ha ezt a helyet nem tartja el Budapest, nem érdemeljük meg, de hó eleji állás szerint egyedül is el fogom.
Írta: Árvai Eszter Élénken emlékszem arra az év végi vacsorára. Az újonnan kinevezett vezetőnk elegáns díszdobozt adott át nekünk. Örömmel, kíváncsian bontogattam. Meglepődtem: a dobozban büdzsén felüli ajándék lapult, a legújabb Airpods. Örülhettem volna is neki, de az azt követő mondata hidegzuhanyként ért. „Azért kapjátok, hogy mindig elérhetők legyetek. Always on!” – kacsintott. Azonnal belém hasított: de hát nem […]
Egy évvel ezelőtt nagyjából úgy zártad az évet, hogy – idézem egy Insta-posztod – „kemény év volt, annyira, hogy voltak pillanatok, amikor bizonytalan voltam, hogy egyáltalán túl fogom-e élni”.Egyetértek magammal. De a gondolatmenet vége az volt, hogy „lassan rendeződik az életem, megtaláltam az utam”. Rendeződött?Igen. Amikor otthagytam a papi szolgálatot, mindent újra kellett gondolnom, és el kellett […]
Nagy Elek, a 34. leggazdagabb magyar nem tartja cégcsoportját sem a rendszer kedvezményezettjének, sem mellőzöttjének. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnökét az Uber visszahozásának háttere mellett arról is kérdeztük, hogy holt tart cégcsoportjánál a generációváltás, illetve mennyire van eltérítve a magyar gazdaság.
Nem mindegy, hogyan érkezel meg az év végébe, és onnan hogyan indulsz az új évbe. Forbes-arcokkal vetettünk számot 2024-ről és magunkról, jó volt veletek a Corinthia Budapestben felkészülni a folytatásra. Mert bizony innen folytatjuk.