Nagy Elek, a 34. leggazdagabb magyar nem tartja cégcsoportját sem a rendszer kedvezményezettjének, sem mellőzöttjének. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnökét az Uber visszahozásának háttere mellett arról is kérdeztük, hogy holt tart cégcsoportjánál a generációváltás, illetve mennyire van eltérítve a magyar gazdaság.
Érdekes húzása volt 2024-ben, hogy a Főtaxival partnerségben visszahozta az Ubert Budapestre. Miért rántottak magukra egy második versenytársat? Hadd kezdjem onnan, hogy a Főtaxi már száztíz éves, és van egy másik ilyen hagyományos cégünk a portfólióban, a BÁV már több mint kétszázötven éves, Mária Terézia alapította – itt van az aláírt alapító okirata a páncélomban. Ha az ember ilyen cégeket tulajdonol, az büszkeség, de kötelesség is őket jól működtetni. Hiszen ha egy ilyen múltú cég képes hosszú ideig fennmaradni, az azt jelenti, hogy mindig tudott alkalmazkodni az adott korszak problémáihoz, változásaihoz. Tulajdonképpen az Uber visszajövetele, behozása is ezzel függ össze.
Budapesten van egy hagyományos taxis piac, amin megjelent a Bolt, egy már kizárólag digitális cég. Megvizsgáltuk az európai piacokat, fővárosokat, és általában az Uber a piacvezető, a Bolt is ott van, és van még legalább egy erős hazai szereplő. A kizárólag „digitális platform kontra hagyományos taxizás” versenyben nagy esélyünk lett volna alulmaradni, hallottuk viszont, hogy az Uber a visszatérésen gondolkodik.
Ők 19-ben nagyon komoly stratégiaváltáson mentek át, az addigi rendkívül agresszív, a szabályozásokkal kevésbé törődő terjeszkedést egy új, azokra kiemelten figyelő felfogás váltotta fel. Mi pedig láttuk, hogy rengeteget lehet tanulni ezektől a digitális óriáscégektől, szervezésben, marketingben, rendszerekben. Ezért döntöttünk úgy, hogy mi hozzuk vissza a piacra az új Ubert pár évvel azután, hogy elhagyták az országot.
Eltervezve nem ment Pesten, most a kapitalizmus apránként összehordja Budapest
evőpiacát Budán.
Minden fővárosi piacra jut egy lángosos meg egy olyan kávézó, ahol kávét legfeljebb a feles mellé isznak városrészenként változó mértékben elegáns, ezüsthajú kelet-európai dámák, hangjuk és arcbőrük színe is nem egy csíkos Szofi szívásával eltöltött, termékeny életről tanúskodik. Ennél nagyobb ívű piaci vendéglátást utoljára a kihalt Hold utcai csarnokban próbáltak meghonosítani Pesten, és ellenpróba híján egy darabig nem fogjuk megtudni, hogy ott a választék, a székesegyháznyi belmagasság vagy az állt-e az átütő siker útjába, hogy az V. kerület északi részén tulajdonképpen nem laknak emberek.
Hírbe hozták a csarnok Klauzál téri, szintén elég néptelen testvérét is, hogy majd ott, a Ryanair-turizmus felvonulási területén lesz a nyugati mintára belőtt budapesti evőpiac, de a covid és más realitások megették a tervet. És ilyen híresztelések röpültek fel a Kolosy téri, emberibb léptékű csarnok magánosodása és bezárása körül is hat éve Óbudán – naponta van szerencsém arra járni, szólok, ha lesz miért.
De mi van, ha az evőpiac azon dolgok sorába tartozik, amiket nem kell agyatlanul lemásolni csak azért, mert Amszterdamban és Lisszabonban egyaránt tűnnek inkább jó ötletnek, és a miénk lehetne olyan helyen, ami alapvetően tényleg még mindig: piac? Ennek az az elméleti ára, hogy nem lehet este fél nyolckor Insta-kompatibilis fények között pezsgőzni, mert három órája zárva lesz, gyakorlati haszna viszont az, hogy ebéd előtt lehet csicsókát, gyömbért és sajtot is vásárolni. A Fény utcai piac mintha ezt a tételt tesztelné, de spontán, és ez ugyanúgy tesz jót neki, mint amikor a tervezők hagyják, hogy a lakótelepen először a kedves lakók kitapossák az ösvényt, és majd lekövezik, ha már látszik, hogy merre kell.
Az új szeleket a körútról és Buda magasabb pontjairól egyaránt visszavonulót fújó Bíró Lajos rántotthúsos-ramenezője fújta be a Fény utcába, aztán valahogy gyors egymásutánban kezdett el halat sütni és napi menüt kínálni a tengeri és édesvízi halban egyaránt erős Skrei halbolt, jött a Máltai Szeretetszolgálat falumentő-terményterítő programjának kirakatául szolgáló Fetekert, végül pár hónapja a piac bejáratához, egy hagyományosan elátkozott, de nagy potenciájú placcra az erdélyi ízeket büszkén magasba emelő Vineta.
Ebédelni most a napi menü függvényében a Skreinél vagy a Fetekertben kell annak, aki arra jár. Előbbi négyezerért jó deal, mármint nem úgy, mint egy random menza ellenfeleként, hanem ennyiért friss halat enni, jól elkészítve az. A máltaiak árképzése még kedvezőbb, ráadásul szombaton is van menü: a hangvétel bisztrós, egyéni hangsúlyok is beleférnek, remek saját pékárukkal (kovászos pogácsa!), és némi csikorgással a pultban, amikor sokan vannak, tehát szombaton.
A mérleget viszont szerintem a Vineta billentette át: arra nem emlékezni kell, amikor erre jár valaki, hanem célzottan eljönni érte, amikor el tud. Az erdélyi gasztroébredés zászlóvivője, a Páva köré nőtt ki a Taste of Transylvania fesztivál, ennek mellényében feszít a Fény utcai stáb, a blokkot az újlipótvárosi Babka adja ki, egyik sem rossz pedigré. És a lényeg: padlizsánkrém több verzióban (innen a név) és zakuszka, azaz paprikás hangsúlyú zöldségkrém füstös kenyérszeleteken; örmény húsleves; pacalcsorba, azaz savanyú leves; és főleg bárány, bárány, bárány – kebabhoz a vineta mellé, magától értetődő komponensként a micsben, azaz az erdélyi csevapban és a dekadens töltött káposzta belsejében. Két-, három-, négyezres árcédulák, két ember három fogásból megvan.
Ha ezt a helyet nem tartja el Budapest, nem érdemeljük meg, de hó eleji állás szerint egyedül is el fogom.
Az a lényeg, hogy hasson a krém, mindegy, mi van ráírva. Soós Adrienn szerint a vásárlóknak ez a legfontosabb. Ezért mindegy is, hisz-e valaki a Schüssler-féle ásványisó-terápiában, vagy sem. Erre épített több mint tíz éve kozmetikai márkát.
Brutálisan rossz negyedéves GDP-adat ébresztette fel növekedési álmából a kormányt. 2025-ben abban bízhatnak, hogy a legújabb élénkítőcsomag és a jegybankelnöki székbe teleportált Varga Mihály majd segít. Ha a forint további romlása nem mutat fityiszt.
A Forbes negyedéves makrogazdasági összefoglalója.
Nem mindegy, hogyan érkezel meg az év végébe, és onnan hogyan indulsz az új évbe. Forbes-arcokkal vetettünk számot 2024-ről és magunkról, jó volt veletek a Corinthia Budapestben felkészülni a folytatásra. Mert bizony innen folytatjuk.