Éppúgy, mint háborúk idején

Abban a szegmensben, az abszolút hozamú alapok piacán, ahol mozogsz, tömeges a 20–30 százalékos veszteség, de akad 60–70 százalékos mínusz is márciusban. Az általad kezelt Citadella egy százalékot veszített. Korábban azt mondtad, hogy a jó teljesítményhez rugalmasnak kell lenni, kételkedni a saját hipotéziseidben is, tudni kell totális hátraarcot csinálni, pillanatok alatt gyökeresen megváltoztatni a véleményedet, és végig nagyon szigorúan kezelni a kockázatot. Most hogy gondolkoztál? 

Teljesen más világképpel vágtam bele az évbe, mint ami történt végül, de január közepe, vége táján arra jutottam, hogy a kínai koronavírus kis eséllyel bár, de nagy kockázatot jelent. Pár nap alatt sok anyagot, tudományos tanulmányt, hírt olvastam el a témában, és arra jutottam, hogy valós kockázata van, hogy ebből globális járvány és recesszió legyen. Sajnos alulbecsültem az esemény valószínűségét, de azért elhatároztam, hogy nagyobb részt leépítem meglévő részvénykitettségemet, és a maradék hosszabb távú pozíciókkal szemben eladási opciókat vásárolok, ami azt jelenti, hogy ha nagy áresés lenne a piacokon, az ellensúlyozza a veszteségeket. 

Világos, hogy ez egy klasszikus feketehattyú-jelenség, s mint ilyen, teljesen váratlan, de ezek szerint mégis láttad, hogy az a hattyú úszik a vízen, és közeledik. Ráadásul év végén már túlértékelt volt a piac, sokan rebesgették, hogy jön egy korrekció, mégis további emelkedésre játszottak. Miért ilyen trükkösek ezek a helyzetek?