Lehet kutya nélkül élni, csak nem érdemes

A 2018-as nürnbergi kisállat-világ­kiállításon semmi sem utalt arra, hogy a Protectone magyar cég. „Sarokstandjuk volt, csillogott-villogott, tele fehér ingbe öltözött, Ipaddel a kezében mutogató, lelkes fiatal kereskedővel. Pontosan tudják, hol kell megjelenni, és ott mit kell mondani” – mondja Sebő Gyula, a Julius K9 kutyahám-világmárka alapítója (2019. októberi címlaposunk) első találkozójáról Kiss ­Dániellel, a Protectone alapítójával. Addig egyikük se tudta a másikról, hogy egy (anya)nyelvet beszélnek. 

Egy héttel később már Budapesten ültek, és a hosszú távú stratégiai partnerségük részleteiről tárgyaltak. „Aztán két magyar együtt felfedezte Amerikát” – mondja Gyula az azóta közös raktárral és kereskedőkkel vitt USA-beli piacról. Mindenki abban segít a másiknak, amiben ő a legjobb. A Rubik-kocka óta legtöbbet másolt hazai terméket árusító Gyula a jogi védelemben és a gyártásban erős, Dániel vérbeli kereskedő, aki nem számított rá, hogy árbevétele nagy részét ügyvédekre fogja elkölteni. 

„Már hatévesen rájöttem, hogy milyen hatást tudok kiváltani másokból a jó dumámmal. Ha erre rákap az ember, az csak egyre fokozódik. Negyvenegy évesen szűnni nem akaró nagy duma van” – mondja az értékesítői lelkületű Dániel. Gyula szerint ezt a készséget a csapatnak is olyan hatékonyan tudja átadni, hogy ez lett a sikerük egyik kulcsa. A Protectone-tulajdonos ambícióját és önbizalmát a falon bekeretezett, kollégáitól születésnapjára szerkesztett Forbes-címlap is jól mutatja.