Akinek el kell ide jutnia,  az ideér

A Káli-medence szívében, a tanúhegyek ölelésben a Bács-hegy tetején levő meditációs központ, a Hi Hekaté építészeti és belsőépítészeti értelemben is egyedi, de ha nem is lenne architektúrájában ennyire egyedülálló, azt is meg tudnánk bocsátani a lenyűgöző kilátás miatt. A tanúhegyek, a Gulács, a Tóti-hegy, a Csobánc, a Badacsony és Szent György-hegy őrzik a tájat – megtartanak, ha úgy tetszik. Percek, mire magadhoz térsz a látványtól.
A kéthektáros területen három ház áll, mindegyik itt állt eredetileg is, Karsai Dina, a Hi Hekaté alapítója ezek tömegébe, a természet és az épített környezet eredeti arányába nem akart beavatkozni, érezhető, hogy a felújítás volt a célja. A legkisebb házikó, egy kőépület, a legrégebbi: az 1800-as években építhették, Dina ebben él. A hosszú ház a kommunális épület, ez ad helyet a látogatóknak, itt van a nagy konyha, valamint a közösségi tér és egy hálóterem, tizenketten szállhatnak meg benne. A födém egyik felét ennél az épületnél elbontották, így a kommunális nappali tágas légteret kapott, szinte templomszerű a hangulata.

Karsai Dinát megszólította ez a hely


A harmadik épület egykor pajta volt, ma meditációs terem, alvófülkével, külön fürdőszobával – itt zajlik minden spirituális esemény, tevékenység, ennek a térnek a tisztaságára szakrális szinten is nagy figyelmet fordítanak. Emellett a területhez tartozó erdőben idén májusban erdei kunyhó is épült, ami lehetőséget ad a természetes, de védett környezetben való elvonulásra. Nem messze tőle, a fák között körszínpad tűnik fel, itt táncolni, jógázni meditálni lehet. A cél ugyanaz volt, mint a házikóval: még jobban kapcsolódni a természethez. Ez a gondolat, vágy egyébként mindenhol ott van, az egész birtok úgy pihen, mintha része lenne a hegynek, mintha mindig itt lett volna. Ide azért jönnek az emberek, hogy kapcsolatba lépjenek a természettel és önmagukkal is.
•••

Nem volt egyszerű felkészülni az interjúra, alig találtam információt a helyről, és az alapítójáról, Karsai Dináról is szinte csak egy inspiratív TED-előadást dobott ki a kereső. Azt mondja, ez nem véletlen, a zavartalanságot szeretné őrizni ezzel is. Az a tapasztalata, hogy akinek el kell ide jutnia, az ideér. Ide is érnek, még Dél-Afrikából is. A Hi Hekaté nem titkoltan nemzetközi platform, vagy ha úgy tetszik, globális helyszín, a workshopokon nagy számban vannak külföldi résztvevők is. 2019 augusztusában nyitottak, de voltak már itt a világ minden tájáról.