Három pilisi falu, nyolc  jó hely

Mandelbrot Pékség
2097 Pilisborosjenő, Budai út 52.
Korányi Gergő eredetileg matematikus, de mindig pékként dolgozott. Összefogott Buzás Istvánnal, aki szeretett volna egy pékséget, ahol ráadásul helyi termékeket is árulnak majd. Ennek eredménye lett a 2018-ban, egy egyszerű kockaházban megnyitott pékség. A név egyszerre utal a mandulás kenyér német nevére, és Benoît Mandelbrot matematikusra, a fraktálok névadójára. Minden helyben készül, ehhez a pékek ötkor már péklapátot fognak: a nyitvatartás is ehhez igazodik, reggel és délután tartanak nyitva, közben egy sziesztaidővel.


Egy kiló kovászos kenyér 800 forint, de van kakaós csiga, spenótos, juhtúrós croissant és sós karamellás, kesudiós croissant is, egyik sem drágább 300 forintnál. A hűtőben friss kesztölci tej (250 forint/liter), a Maszlik családi gazdaság joghurtjai Szentéről, a Hajnali Sörfőzők italai, a polcokon házilag barkácsolt madárodú. Nem üzlet, hanem közösségi tér, tavaly nyáron például jazzfesztivált szerveztek a kertben. Minden falunak kellene egy ilyen pékség.

Mozaik Specialty Coffee Bar
2085 Pilisvörösvár, Iskola utca 5.
A budapesti belvárosban már minden kerületre jut néhány újhullámos kávét kínáló hely, de hogy erre nem csak a fővárosban van igény, arra ez a bár is bizonyíték. Iflinger Zsolt felmenői az először betelepülő tíz sváb család egyike voltak az 1600-as években. A most 25 éves fiú pénzügyőrnek tanult, így került az ország keleti végébe. „Beszabadultam a pörkölőbe” – mondja arról a pillanatról, amikor beleszagolt a kávéillatba, és eldöntötte, hogy ezzel fog foglalkozni.