Jövő a növénytoronyból

„Néztük a tévét, és volt egy riport az akvapóniáról. Megtetszett, és elkezdtünk kialakítani a rendszerünket” – mondja Gréta, a Green Drops egyik alapítója. A debreceni Rácz családban régóta dívik a kertészkedés, a nagyszülők hagyományos módon, a talajban ter­mesztettek minden földi jót. A fiatalabb családtagok is szerettek volna kiskertet, de a homokos talaj és a minimális szabadidő gátat szabott elképzeléseiknek. Aztán jött az említett tévéműsor 2011-ben.


Gréta és édesapja, Sándor ekkor találkoztak a hidropónia és az akvapónia fogalmával, és először – lévén egy halastó a kertjükben – utóbbi ragadta meg fantáziájukat. A kerti tó vizét a mellé felállított fóliasátorba szivattyúzták, és a növények a halak ürülékéből nyerték ki a tápanyagot, de mielőtt belekezdtek volna egy halfarm kiépítésébe, megvizsgálták az ágazat gazdasági aspektusait is. „Arra jutottunk, hogy a farm fenntartása nem illik össze a startupmodellel, ráadásul drága is.”

[caption id="attachment_279409" align="alignnone" width="480"] Rácz Gréta és édesapja Sándor önműködő rendszere új korszakot hozna a növénytermesztésbe[/caption]


A Rácz család váltott, és átálltak a hidropóniás, azaz a termőföld nélküli növénytermesztésre. Az ilyen típusú termesztésnél előre elkészített tápoldat biztosítja a növények tápanyagát. Ezt folyamatosan keringetik egy zárt, föld nélküli rendszerben. A halas technológiával szemben ez nem igényel komolyabb szaktudást, alkalmazása hobbikertészeknek is gyerekjáték.
2014-ben Gréta már egy továbbfejlesztett projekttervvel jelentkezett egy középiskolásoknak szóló innovációs versenyre, ahol második lett. Bekerült a startupvilágba, és a kutatás és fejlesztés mellett egyre jobban kezdte érdekelni a projektben rejlő üzleti lehetőség is.