Korábban is lehallgattak és követtek

Máshogy kommunikálsz, illetve intézed az ügyeidet, mióta tudod, hogy lehallgatnak?
Nem. Azért nem, mert engem már előtte is lehallgattak. Az, hogy a Pegasussal, ezzel az új technológiával, az meglepett. De régebben is kaptam már jelzéseket, saját magam is megnézettem bizonyos rendszereken az eszközeimet, ezért tudtam, hogy lehallgatnak és követnek.

Változik a befektetői stratégiád annak függvényében, hogy lesz-e kormányváltás Magyarországon?
Szerintem ez nem a választástól függ. Így is, úgy is hangsúlyos marad a magyar operáció, de a jövőben a külföldi befektetéseimet szeretném építeni. Valamennyi tapasztalatot szereztem már arról, hogyan kell külföldön üzletet csinálni. Szeretnék mind földrajzilag, mind iparágilag még jobban diverzifikálni. Úgyhogy alapvetően a külföldi terjeszkedés a cél. Ez pedig független a választástól.

Lengyelországban a kormányzás kezd hasonlítani a magyarhoz. Ezt az üzleti életben nem érezni?
Nem, abszolúte nem. Sok emberrel beszélek kint, és közvetlenül a gazdaságot ez még nem befolyásolja. Nincs az a típusú pályázatirendszer-eltérítés, mint Magyarországon. Nincs az a capture, amit itthon látunk, tehát sokkal egészségesebb a gazdasági környezet, sokkal kisebb a korrupció, ezért a szereplőknek még elviselhetőbb a gazdaságpolitika. Szerintem messze nincs az a rossz közérzet, és nem akkora a szakadék az ottani gazdasági szereplők és a politika között, mint itt.

Tehát akkor Lengyelország továbbra is kiemelt szerepet kap. De miért éppen ők?
Mert kelet-európai ország, ismerem a berögződéseket. Egy nagyon nyitott, nagyon jó munkakultúrával rendelkező társadalom, és lehet rájuk számítani. Nagy és értelmes piac, de még nem olyan drága, mint egy nyugat-európai. Ha valahol egy eszközt kellene vennem, mondjuk, Franciaországban vagy Németországban, az sokkal drágább lenne. Az eszközök árazása mindig korrelál a vásárlóerővel, a fejlettséggel, és én nyugaton nem nagyon tudnék labdába rúgni a médiában.

Mégis, a lengyel piacon az eladói oldalon tűntél fel, megváltál az alternatív mobilszolgáltatótól. Miért, illetve ott marad-e ez a pénz Lengyelországban?
Igen, a mobilszolgáltatóra kaptunk egy jó ajánlatot, és az árát a másik nagy lengyel befektetésünkbe, egy tankönyvkiadóba forgattuk vissza. A covid következménye, hogy Kelet-Európában is megjelentek nagyon érdekes, edukációval foglalkozó vállalatok.

De ezzel együtt a befektetési terveiddel továbbra is a médiára koncentrálsz?
Igen, még mindig médiatúlsúlyos a portfólió, mivel ezt megtanultam, és van egy nagyon jó infrastruktúra mögöttem. Ha valamilyen speciális tudásra van szükség, ahhoz csak odanyúlok, ott vannak a kollégáim, és tudnak segíteni. Egyébként mindenevő vagyok, ha valami izgalmas szembejön, azt mindig megnézem, mint ahogy megvizsgáltuk anno a Neckermannt is. De az alapvető fókusz az edukáció és a média.

Ezek szerint nincs teljesen kizárva a hazai befektetés se? Mennyire könnyű vásárolni?
Továbbra is vannak itthon komoly termékfejlesztéseink, de nem nagyon hiszem, hogy a magyar piacon tudunk valami nagyobbat venni. És nem azért, mert bénák lennénk, hanem mert nem nagyon van eladó termék. De volt olyan tranzakciónk is, ahol azért léptünk vissza, mert az állami hirdetés az adott terméknél óriási nagyságrend volt, és tudtuk, ha hozzánk kerül, rögtön eltűnik.

Volt olyan tranzakciónk is, ahol azért léptünk vissza, mert az állami hirdetés az adott terméknél óriási nagyságrend volt, és tudtuk, ha hozzánk kerül, rögtön eltűnik.


Ha tovább esik az ára, van olyan szint, ahol újra szívesen beszállnál a Wizz Airbe?
Van, csak nem árulom el. Erről jut viszont eszembe, hogy kinéztem egy céget még a válságban, amit nagyon megütöttek, be is tettem egy nagyon nagy vételi megbízást rá. Ez egy mélyhűtött termékeket gyártó nagy cég Európában, tényleg nagyon tetszett. Azt hiszem, két centen múlt, hogy nem kaptam meg. Azóta ötszörösére nőtt az ára.

Bosszantó. Ragaszkodtál a meghatározott áradhoz és nem szaladtál utána, amikor fordult és elindult felfelé?
Azt hittem, hogy le fog esni az ár, és én ott akkumulálni akartam, nagyon sokat venni. Ez nem trédingelés lett volna, hanem stratégiai vétel. Két éve néztem ezt a céget és amikor jött a pandémia, ott álltam pénzzel és megbízással. Nem jött le arra a szintre, amit szerettem volna, ezért nem vettem meg. Hibáztam.

Nagyon hamar reagáltatok a koronavírus érkezésére, de az kapott nagy figyelmet a magyar sajtóban, hogy fizetéscsökkentést jelentettetek be. Hogy volt ez pontosan?
Mi valóban nagyon korán felkészültünk a lezárásra. Pont azért, mert nagyon sok külföldi ismerősöm van, nagyon sok külföldi terméket olvasok, befektetési bankok és privátbankok anyagait, számos confcallban vagyok benne. Maga az, hogy Kínában baj van, vagy Vuhanban valami történik, az hozzám viszonylag gyorsan eljutott. Februárban nem értettem, hogy miért nem látszik a tőkepiacokon. Akkor én már shortoltam a piacokat, és még mindig ment föl minden az egekbe.

Amikor azt mondtam, hogy készüljünk, mert be kell zárkózni, a cégben mindenki hülyének nézett. Viszont nagyon fegyelmezett is volt mindenki, és március második hetében mi már home office-ban voltunk, és megvoltak a protokolljaink.