A trenddel menni esztelenség

Nehéz eldönteni, hogy Puskás László kutató, feltaláló, cégépítő vagy befektető-e elsősorban – leginkább minden egyben, szerepeit szinte percenként váltogatni képes biológus vállalkozó. Utóbbit egy félnapos szegedi laborlátogatás, többórás beszélgetés, kísérletiegér-vizit és halászléevés közben gyűjtött benyomások mondatják velem: a vegyészekkel molekulákról diskurál és vegyületet vizsgál, a kollégáknak címszavakban instrukciókat hadar, ötpercenként csörgő telefonját szinte mindig felveszi, de pragmatikusan elnapolja vagy sebtiben lekeveri, az újságírónak türelmesen és lebutítva magyarázza aktuális kutatásaik lényegét – nem csak nekem, más lapok telefonon éhes íróinak is.

Az érdeklődés Puskás László és csapatának munkája iránt a nyár elején élénkült meg látványosan, amikor kiderült, hogy az Avidin laborja Magyarországon elsőként olyan covidtesztet fejlesztett ki, ami nem csupán a vírusfertőzés vagy oltás utáni antitestes védettséget, hanem az úgynevezett T-sejtes immunitást is képes mérni. A járvány lefolyásának minden mozzanatára és a védettségére kíváncsi laikusnak az ilyen újdonságok érthető módon elérték az ingerküszöbét, de Puskás László erre csak annyit mond, érdekes, hogy eddigi működésük alatt pont ennek lett országos visszhangja.

Amit Puskás László egykor kisfiúként a nagymamája pincéjébe álmodott, azt a folyó partjára tényleg felépítette az elmúlt két évtizedben: egy mini gyógyszerkutató bázist.


Az elmúlt 19 évben nagyon sok más kutatásuk és fejlesztésük volt, a T-sejtes immunitás mérésénél sokkal komplexebbek, egyedibbek vagy potenciálisan nagyobb jelentőségűek is, mégsem törtek át a szakma falain túlra. A covid évében azonban nemcsak Karikó Katalin és vele Szeged, de Karikó földije, Puskás László és cégeinek kutatásai is felkerültek a térképre, és ez nem pusztán a szakmai reputációjukon látszik meg. Árbevételük és nyereségük is megtízszereződött a jellemzően gyötrelmes 2020-ban – ez egyértelműen mutatja, hogy ha valaki időben kapcsolt, meglévő tudását és technológiáját az aktuális problémák felé irányította, ezt pillanatok alatt, pusztán a maga gyors döntése alapján meg is tehette, és persze nem szálláskiadással vagy vendéglátással foglalkozik, akkor a koronavírus-járványnak köszönhetően üzletileg is bombaévet zárhatott. És ha jól csinálja, akkor erre hosszú távon is építkezhet.