Még úgy is vagyonokat keres, ha megverik

Írta: David Dawkins, Fordította: Topolay Gábor

Alig múlt dél Dubajban, amikor Conor McGregor abbahagyta a Dustin Poirier elleni meccsre való felkészülést, és felvette a telefont az amerikai Forbes­nak. „Hogy őszinte legyek, hosszú ideje várok már erre a hívásra” – kezdte Conor tudván, hogy átvette a vezetést a legjobban kereső sportolók Forbes-listáján.

Ráadásul az ír bunyós és volt UFC-bajnok előre megjósolta, hogy beelőzi a világ két legismertebb focistáját a rangsorban. Egy azóta híressé vált, 2016-os videón az látszik, hogy Ronaldo – aki abban az évben 88 millió dollárral vezette a Forbes sportlistáját – beugrik látogatóba McGregor edzésére, majd az ír ugratni kezdi a portugált: talán jövőre átveszi tőle az első helyet. Ígérete öt évvel később, idén ért be. A 32 éves sportoló májusban a negyvenmillió követővel bíró Instagram-fiókján sajátos képpel szemléltette a csúcsdöntést: felvágott egy, a listát közlő Forbes címlapját ábrázoló tortát.

Nemcsak a harc, de a kötekedés is kulcs McGregor sikerében. Karrierje tizenkét évesen kezdődött Dublin kertvárosában, a Crumlin Boxing Clubban. A segélyre szoruló vízvezetékszerelő-inas bejárt a klubba, hogy kevert harcművészetet (mixed martial arts – MMA) tanuljon. 2013-ban debütált az UFC-ben (Ultimate Fighting Championship, az egyik amerikai MMA-szövetség), két évre rá már a szövetség pehelysúlyú bajnoka volt. Nem a legkifinomultabb vagy legtechnikásabb harcos, de szakmai sikerei, vitriolos stílusa és harsány személyisége rendkívül közismertté tették. Annyira, hogy McGregor még a vereségeivel is képes tetemes összegeket keresni. 2018-ban tett egy rövid kitérőt az MMA-ból, kiállt egy bokszmeccsre a kilencszeres világbajnok Floyd Mayweatherrel. Alaposan elverték, mégis 99 millió dollárt keresett a meccsen. Abban az évben Mayweather 285 millió dollárt vitt haza.

McGregor hírnevét a rajongás mellett megvetés is kíséri, agresszív viselkedése, kivagyisága állandó téma a sajtóban. 2019-ben kétszer is feljelentették szexuális zaklatásért, egy évre rá le is tartóztatták. Zaklatási ügyét végül ejtették, de az esettel összefüggő polgári pere még mindig tart.
Bőven voltak más balhéi is. Ma is megtalálható az interneten a videó egy 2019-es esetről, amikor egy dublini bárban, a pultnál ököllel arcon ütött egy idősebb férfit. Az ESPN-nek akkor önkritikusan nyilatkozott: „Én voltam a ludas. Az az ember megérdemelte volna, hogy nyugodtan élvezze a bárban töltött estét.”

Sem az eljárások, sem a botrányok, de még a járvány sem tették parkolópályára McGregort. Idén év elején csapott össze Dustin Poirierrel – még úgy is huszonkétmillió dollárt keresett a meccsen, hogy kikapott, és az eredmény a nyolcmillió dolláros termékmarketing-szerződését nem is érintette. Az elmúlt tizenkét hónapnyi bevételének nagyja, 150 millió dollár azonban nem a sportból, hanem az üzletből jött. Alapítótársaival megvált a Proper No. Twelve nevű whiskey-márka többségi tulajdonától – a hírek szerint 600 millió dollárért, amit aztán a partnerek felosztottak. Ez a tétel emelte őt a korábbi listavezetők, Ronaldo és Messi fölé.

McGregor tudatosan vágott bele az alkoholbizniszbe. Guinness, a világhírű ír sörfőző és üzletember volt az inspiráció, McGregor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy megalkotják az összetéveszthetetlen Éire-i (Írország ír neve) whiskey-t. Kizárólag ír talajon termett ír gabonából és ír vízből készül, és a „tökéletes helyen”, az északír Antrim megyében desztillálják, méghozzá szigorúan csak a Bushmills szeszfőzdében – amit a mexikói italóriás, a Becle tulajdonol.

„Írországnak mesteri szeszfőzői vannak, és még jobb ivói. Nagyapám például mesterien ivott. Mindig azt mondta, hogy Írország világbajnok a whiskey-főzésben.” Három év alatt hatmillió üvegnyi Propert szállítottak le, áprilisban pedig a Becle megvette McGregor részesedésének többségét. McGregor még mindig lenyűgöző formában van, és még biztosan sok harc vár rá. „Sok sportolót ismerek erről a listáról, a legtöbben a bevételeik nagyját a sportból és a marketingből szerzik – utal arra, hogy pénzének nagy részét vállalkozóként szerezte. – Én vagyok az ellentétük ezen a listán, a kívülálló, a zavar.”

A toplista

Üres stadionok, kurta szezonok, elmaradó bevételek – és rekordfizetések, őrült összegek a sztársportolóknak. Több szupersztár is százmillió dollár fölött keresett, az első tíz helyezett összesen több mint egymilliárd dollárt vitt haza az elmúlt egy évben.