Alig fél évvel ezelőtt a fél világ kikerekedett szemmel csodálkozott rá, hogy a netes fórumokon gyülekező kisbefektetői horda fellázadt, egy alapvetően nem túl értékes cég árfolyamát égbe hajtva betámadta a Wall Street-i nagy játékosokat és – legalább időlegesen – nagy győzelmet aratott felettük. A Gamestop-sztori átütötte az ingerküszöböt a gazdasági sajtón túl is, a magyar lapok is részletesen foglalkoztak vele. A csoda véget ért, legalábbis a médiafigyelmet illetően. Pedig maga a történet, a kisbefektetők erejének növekedése tovább tart, és egyre biztosabb, hogy tartós változást hoz a piacon. Akár úgy is, hogy a fórumozók dönthetnek cégek túléléséről, egyesülésekről, felvásárlásokról.

Új kategória: mémrészvény
A Gamestop-részvények szárnyalásának okairól, körülményeiről márciusi számunkban írtunk részletesen (Csak vicceltem címmel). Abban a cikkben még egyszer sem szerepelt a mémrészvények kifejezés, még nem dőlt el, hogy mi lesz a legszélesebb körben elterjedő neve a jelenségnek, illetve azoknak a papíroknak, amikre összehangoltan cuppannak rá a kisbefektetők. Mára viszont a mémrészvények kis túlzással egy új, külön kategóriát képviselnek. Hírlevelek százai próbálják megjósolni, hogy mely papírok kerülhetnek a kisbefektetők látókörébe, pontosan mérik, hogy a fórumokon kiket hányszor említenek a leggyakrabban. Aki hamar száll be abba, amit felkap a tömeg, az nyeri a legnagyobbat, ennek a mérésére, illetve előrejelzésére épül rá a kiszolgáló infrastruktúra.



Februárban sokan jósolták azt, hogy a videójáték-kiskereskedő Gamestop sztorija a lufi csúnya kipukkadásával ér véget, és a korai beszállókon kívül szinte mindenki veszít majd. Így is történt, meg nem is. A részvény árfolyama akkor 20 dollárról indulva majdnem 500-ig ugrott fel, majd 50 alá szakadt vissza. Valóban sokan kipotyogtak, főleg, ha idevesszük azt is, hogy az opciós piacon az árazást nem igazán értő tömegek ész nélkül vásároltak, és még az emelkedő részvényár mellett is nagyon sokan buktak. De ez az 50 dolláros ár is sokkal magasabb volt, mint amit a cég kilátásai a legoptimistább fundamentális elemzések alapján indokolhattak. Sőt, innen újra emelkedő szakasz kezdődött, újra a többszörösére hajtották fel az árat, ma is stabilan 200 dollár felett forog a Gamestop. Ez pedig már nem egy hirtelen felhúzás, hanem átárazódott a papír.

Amihez mindenképp kellett, hogy a cég vezetése ügyesen kihasználja a magas részvényárban rejlő lehetőségeket. De más is, érdemes végig venni, hogy mi változott a piaci körülményekben az év eleje óta, és mi nem. Ami évek óta változatlan, az a pénzeső a piacokon. A jegybankok minden lassulásra utaló jelre a pénznyomtatás eszközéhez nyúlnak már évek óta, és különösen erőteljesen tenyereltek a gombra a koronaválság kitörésekor. Iszonyat összegek keresik a befektetési eszközöket, és az alacsony kamatok mellett a kockázatvállalási hajlandóság is tartósan magas volt az elmúlt években. Idén az inflációs félelmek felerősödése okozott némi bizonytalanságot, de a tőzsdék nem túlságosan zavartatták magukat, a Wall Street indexei most is menetrendszerűen döntik a történelmi csúcsokat.

A piacon kereskedő kisbefektetők száma már évek óta látványosan nő, ennek nagy lökést adott, hogy az ingyenes kereskedést ígérő (valójában a költségeket ügyesen elrejtő) Robinhood kereskedési platform sikere nyomán a teljes amerikai online brókerpiac átállt arra a modellre, hogy nem szed jutalékot. A járványra reagálva Amerikában ajándék készpénzt adott a kormány az embereknek, ennek egy részét is a tőzsdére hozták az egyre alacsonyabb átlagéletkorú, egy szál telefonnal kereskedő kisbefektetők. A lezárások miatt az embereknek játszani is sok idejük maradt, ezt egyre többen a kaszinók helyett is a tőzsdén folytatták.

Tavasszal észszerű várakozás volt, hogy ha a járványt sikerül visszaszorítani, az emberek végre kiszabadulnak, akkor kevesebb időt és pénzt fordítanak majd a tőzsdézésre. Ez viszont egyáltalán nem jött be. Egy telefont nyomogatni bárhol, bármikor lehet, a kisbefektetők száma tovább nőtt. A Gamestop-sztori kiindulópontjaként elhíresült Reddit-fórumnak, a wallstreetbetsnek az év elején még kevesebb mint hárommillió feliratkozója volt. A létszám azóta is meredeken nő, elérte a tízmilliót. A mémrészvényekre vonatkozó Google-keresések száma is változatlanul növekvő tendenciát mutat, az év eleje óta megduplázódott.