Tíz dolog a család jövőjéről (nahát, jelenéről)

1. Mindennapos lesz a petesejt- és a spermahibernáció
Arra nem lehet számítani, hogy a gyermekvállalás időszaka ismét korábbra tolódik, a szülők biológiai szempontból optimális, kora húszas életéveire, arra viszont lehet, hogy a legjobb időben levett petesejtek és spermiumok egyre többször fagyasztva várhatnak majd, amíg eljön az idejük. 2012-ig erre nem lett volna lehetőség, azóta azonban károsodás nélkül tudják fagyasztani az emberi test legnagyobb sejtjét, azaz a petesejtet, noha jelentős része víz.

A mélyfagyasztást ma az úgynevezett vitrifikációval végzik. Az embriókat fagyvédő oldatban inkubálják, majd folyékony nitrogénba merítik. Így a minták annyira gyorsan érik el a −196,5 °C-os tárolási hőmérsékletet, hogy a sejtben lévő víznek nincs ideje jégkristályokká alakulni, és azok így nem tudnak kárt okozni. A mintákat tárolás közben riasztóval ellátott mikroprocesszor védi.

Miközben ez lehetőség azoknak, akik onkológiai kezelést vesznek igénybe, és fennáll a veszély, hogy terméketlenné válnak, van már szó arra is, ha valaki pusztán magánéleti okokból vagy például karrierje miatt tolná későbbre a gyermekvállalást: ez a social freezing. Az érzéstelenítés mellett végzett beavatkozás orvosi javallat esetén akár ingyen is elérhető Magyarországon, az önkéntes fagyasztás pedig kb. 300 ezer forint.
A petesejtek éves tárolása kb. harmincezer forint, kiolvasztás 150 ezer forintos költséget jelenthet. A férfiak esetén az ondóminta vizsgálata, levétele és fagyasztása ennél olcsóbb.

2. Gyakoribbá válik a petefészekszövet és a hereszövet lefagyasztása
Azoknak a nőknek és férfiaknak, akiknek nincs lehetőségük petesejt- vagy hímivarsejt-fagyasztásra (például mert pubertáskor előtt kapnak onkológiai kezelést), a szövetfagyasztás lehet a megoldás a későbbi gyermekvállalásra, sőt a hormontermelést is segítheti a későbbiekben, nőknél akár a menopauza idején is.



A módszer már húsz éve létezik, de sokat fejlődött az utóbbi tíz évben, és egyre kedvezőbbek az ezzel kapcsolatos tapasztalatok. Ugyanakkor egyelőre kísérletinek tekinthető, hiszen a legtöbb szövetminta még arra vár, hogy szükség legyen rá, kiolvasszák és visszaültessék. Itthon egyébként kb. százezer forintért érhető el a hereszövetfagyasztás (kriopreservatio).
A laparoszkópos műtéttel végzett petefészekszövet-levételt 2014 óta végzik Magyarországon. Még nem gyakori eljárás, de komoly szükség esetén akár ingyen is elérhető lehet.