Legyen rutin a balatoni hajózás

Forró nyári nap van, de a kikötő és a zsilip felújítása egy percre sem áll meg Siófokon. A fotót a cikkhez természetesen egy csodás nosztalgiahajón készítjük – meg is állapodunk gyorsan abban, hogy ilyenkor hajón a legjobb. Akinek pedig nincs saját, annak ott a BAHART flottája és a bővülő lehetőségek. „Idén fontos mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen egy modernebb, letisztultabb, fiatalosabb irányba tettünk lépéseket. Az arculatváltásunk érinti a hajóflotta külső és belső felületeit, mind a 18 balatoni kikötőt, a szolgáltatásokat, a weboldalt, valamint egyéb online és offline felületeket is. Már él az online jegyrendszer, ami nagyon megkönnyíti idéntől a foglalást, az utazás tervezését – az éves utaselégedettség-felmérésünkben ez az igény került elő a legtöbbször. Átalakítottuk a menetrendeket is, újragondoltuk a keleti-medence járatait, több lett a direkt járat Tihanyba és Balatonfüredre, és a Balatonföldvár környéki járatokat is újraterveztük. A megújulás egyik fő eleme a nyár elején debütált BAHART-dal, melyet a New Level Empire zenekarral együttműködve készítettünk el, Áthajózhatnánk címmel” – meséli a vezérigazgató. A dal Dimb Kata marketingvezető ötlete volt, aki maga is sokat tesz hozzá a márka modernizálásához. „Hiszünk benne, hogy ha Balaton, akkor a hajózás az elsők között van, ha élményt keresünk, vagy ha csak célba szeretnénk érni. A fiatalabb korosztály felé nyitás szerves része az is, hogy komolyabban vesszük a gasztronómiai kínálatot és a programokat” – mondja. Izgalmas ötlet a BAHART kézművessörök-sorozat, melyeket a balatonvilágosi Hedon sörfőzdével közösen álmodtak meg, de neves balatoni borászatok kiemelt termékeivel is találkozhatunk a hajók büféiben. Ősszel pedig a Balatoni körrel közösen készülnek a Gasztrokomp nevű rendezvényre. Nagy hangsúlyt fektetnek a balatoni hajók fedélzetén megrendezésre kerülő sporteseményekre, gyerekprogramokra, kerékpáros együttműködésekre, kulturális kikapcsolódásra. Továbbá olyan programokkal is készülnek, mint például a siófoki PLÁZS-zsal közösen megálmodott PLÁZS Bulihajó, ahol a nyár folyamán 5 alkalommal híres DJ-kkel találkozhat majd a közönség, vagy a Be Massive Horizon partisorozat, melynek egyik szeptemberi állomása a Kossuth komp fedélzetén lesz, de az ősz folyamán egy hajós New Level Empire koncert is megrendezésre kerül. 

„A kompozás a legnépszerűbb szolgáltatásunk jelenleg, de szeretnénk, hogy az utazók újra rátaláljanak a személyhajókra is, és kihasználják, hogy maga az utazás is lehet élmény. A leglátványosabb dobás egészen biztosan az új hajók megérkezése lesz: érkezik 2 komp, és lesz 2 új katamaránunk, amiknek nemcsak a designja modern, de a legmagasabb környezetvédelmi normáknak és utasigényeknek felelnek meg. Az új kompok a révben, a katamaránok a keleti-medencében, illetve a Fonyód–Badacsony vonalon állnak majd munkába, és akár 10 perccel is gyorsabbak lesznek, mint elődeik” – meséli a vezérigazgató izgatottan. A felfokozott várakozás nem véletlen, a hajókat a Sión hozzák fel, és minden a vízálláson múlik – a tervek szerint ősz végén vagy télen érkeznek meg. 

Az 5,7 milliárd forint értékű flottafrissítés csak a fejlesztések első üteme. „Hosszú távra tervezünk. Nemsokára izgalmas, gyorsabb, futurisztikus, műszakilag fejlettebb hajókon utazhatunk a Balatonon. Terveink szerint 2030-ra fejeződik be a BAHART megújítása, kibővült flotta, új eszközök, új kikötők, és egy fenntartható, előremutató cég leszünk” – mondja Veigl Gábor, aki 7 éve van a BAHART-nál, és közel 2 éve a cég első embere. Azt meséli, azóta nagyot fordult a világ, egy eredményes cég jött létre, stabil árbevétellel. A Kormány és a Magyar Turisztikai Ügynökség szerepvállalásának és támogatásának köszönhetően pedig itt az ideje a fejlesztéseknek ‒ nincs megállás.