Raktározás zölden és fenntarthatóan

A raktározási piacot folyamatosan emelkedő bérleti díjak és csökkenő üresedési ráta jellemzik. A Prologis ügyfélelégedettségi kérdőíve is bebizonyította, hogy a bérlők számára a magas színvonalú, de költséghatékony üzemeltetés, a megújuló energia, valamint a folyamatos szakértői figyelem és jelenlét a legfontosabbak. Gyors reakció, rugalmasság és fenntarthatóság: ezek a fejlesztő vállalat legfontosabb értékei, de a fenntarthatóság számukra nem csak a karbonsemleges épületeket jelenti, hanem a költséghatékony és környezettudatos üzemeltetést és az ott dolgozók well-being törekvéseinek támogatását is. Hunyadi Zsuzsannával, Szoboszlay Mátéval és Szabó Zsolttal beszélgettünk.

„A Prologis teljes európai portfóliójában 98 százalék a kihasználtsági szint, és bár folyamatosan fejlesztünk, a kínálat szinte azonnal találkozik a kereslettel” – kezdi Hunyadi Zsuzsanna, a Prologis magyarországi bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgatója. 2022 októberében fejezték be a Prologis Park Budapest – Sziget II DC1 14 ezer m2-es egységét és további 18 ezer m2 van fejlesztés alatt. „Ezek az épületek kiemelkedő műszaki tartalommal, zöld és fenntartható megoldásokkal, valamint energiaoptimalizációs elemekkel kínálnak rugalmas opciókat” – mondja Szoboszlay Máté tőkeallokációs igazgató. A Prologis nagy erőssége a gyors reakcióidő, a fejlesztések 9–10 hónapon belül elkészülnek. „A potenciális ügyfelek számára a kiemelkedő lokáció az egyik legfontosabb szempont, és jellemzően már 12 méter tiszta belmagasságú, 7 tonna/m2 teherbírású padlójú épületet keresnek, 150–250 négyzetméternyi irodai területtel” – mondja Szabó Zsolt fejlesztési és kivitelezési manager, aki azt is elárulta, az új fejlesztéseket már ez alapján tervezik.

Az újrahasznosított építőanyagok választása, az építőanyagok minél rövidebb szállítási útvonala, az építési hulladék minimalizálása, az épület jövőbeli újrahasznosíthatósága elengedhetetlen a Nettó Zéró kibocsátás eléréséhez, de fontos az is, hogy minimalizálják a fejlesztés és az üzemeltetés közben kibocsátott szén-dioxid mennyiségét.