Harmadszor készítjük el röviddel a választások előtt a Forbes milliárdoslistáját. Nem csak a mi hétköznapjainkat itatja át a politika szinte száz százalékosan, a leggazdagabb magyarokat sem mozgatta meg soha ennyire. Van, aki előremenekül, van, aki nyíltan állást foglal, és olyan is, aki maga venné át az egész ország vezetését. Egy dolog biztos: sokan érezhetik úgy, hogy nagyobb a tét, mint valaha.
Vezető szerkesztő: Bánáti Anna // Felelős szerkesztő: Zsiborás Gergő
Írta és számolta: Bánáti Anna, Gólya Ági, Melis Dóra, Váradi Ibolya, Zsiborás Gergő Illusztráció: Csuth Péter
1. Mészáros Lőrinc és családja → 488,1 2. Csányi Sándor → 467,9 3. Felcsuti Zsolt → 286,4 4. Veres Tibor → 282,9 5. Rahimkulov Ruszlan → 270,7 6. Gattyán György → 253,8 7. Rahimkulov Timur → 211,4 8. Demján Sándorné és családja → 197,2 9. Szíjj László → 190,5 10. Jellinek Dániel → 189,2 11. Bige László → 183,9 12. Széles Gábor → 176,3 13. Kasza Lajos → 170,9 14. Wáberer György → 113,3 15. Leisztinger Tamás → 102,0 16. Garancsi István → 100,8 17. Lakatos Péter → 96,0 18. Zettwitz Sándor és családja → 93,5 19. Sinkó Ottó → 87,7 20. Vida József → 76,7 21. Nagy Elek → 74,7 22. Futó Gábor → 73,2 23. Futó Péter → 64,0 24. Bárány László és családja → 62,1 25. Harsányi Zsolt → 56,4 26. Szabó Miklós és családja → 54,1 27. Szatmári Zoltán és családja → 52,3 28. Kertész Viktor és Kertész Attila → 50,4 29. Lévai család → 49,8 30. Scheer Sándor → 49,5 31. Bolgár György → 49,1 32. Gál Miklós → 48,8 33. Nyúl Sándor → 46,6 34. Emőri Gábor → 45,6 35. Nagy György → 44,3 36. Béres József és családja → 44,1 37. Varga Zoltán → 42,3 38. Bárdi István és Bárdi Viktor → 42,0 39. Lakatos Benjamin → 41,5 40. Paár Attila → 41,1 41. Simicska Lajos → 39,2 42. Kenyeres Zoltán és Imre → 38,3 43. Rencsár Kálmán → 37,0 44. Dunai György → 36,5 44. Hermann Kamilla → 36,5 46. Váradi József → 36,0 47. Zombori Antal → 35,4 48. Sauska Krisztián → 35,2 49. Jászai Gellért → 34,7 50. Laczay Péter és családja → 34,4
Az elmúlt félévben Dabas felkerült az ország gasztronómiai térképére, aminek nem más az oka, mint egy újonnan nyílt, izgalmas delikát és bisztró. Kevesebb mint egy órára Budapest belvárosától igazi gourmet mennyország vár ránk, ami kirándulási úticélnak sem utolsó, de a helyiek körében is kedvenc. A Dabas Deli · Bistro egy világutazás vége, és egy ízutazás kezdete.
Dabas gourmet helyének eredettörténete meglehetősen messzire nyúlik vissza. „Az elmúlt évtizedek során rengeteget utaztam a világban, elsősorban olyan tájakra, amiket a legkevésbé sem a fényűző turistacélpontok közt jegyeznek. Utazásaim közben végig ott motoszkált bennem, hogy kellene otthon nyitni egy olyan helyet, ahova jó elmenni reggelizni, ahol a legjobb kézműves kávékat kóstolhatod, hoz egy őszinte, mégis élményekkel teli bisztrókonyhát, delikáteszében pedig megtalálod a top gasztronómia alapjait” – meséli Pócsik László.
A VIDÉK ESSZENCIÁJA
Pedig Pócsik László a legkevésbé sem a vendéglátásban töltötte az elmúlt évtizedeket. A Dabas Deli · Bistro tulajdonosa élete nagyobbik részében a járműiparban dolgozott: autó- és motorszalonja, illetve egy terepjáró-átépítéssel foglalkozó manufaktúrája van. Ez utóbbi mellé fontos hozzátenni, hogy Lászlóék csapata a magyarok közül egyedüliként nyert kategóriát a legendás Dakar ralin.
„Az autósport hozott egy olyan minőségi szemléletet az életembe, amit később a vállalkozásaimba is igyekeztem átültetni. Megtanított arra, hogy a siker és a sikertelenség közötti vékony mezsgyét milyen érzés átlépni. Minden tevékenységemben olyat akarok kínálni, ami első osztályú és különleges. A jó és a kiváló számomra csak az út kezdete, a tökéletes az, ahol megpihenni is érdemes” – vallja.
A fent említett pillanat 2020 elejére esett, vagyis az egész beruházást végigkísérte a koronavírus-járvány felfutása, az építőipari szakember-, illetve az alapanyaghiány.
A covid alatt ugyanakkor sikerült összehozni egy olyan, a nagybetűs vendéglátásban elkötelezett csapatot, akik magukévá tudták tenni a tökéletességre törekvést. László meglátása szerint pont a kialakult pandémiahelyzet alakítja át a hazai vendéglátást, hiszen az ingatag, javarészt turistákra alapozó felkapott budapesti helyekről egyre több kiváló szakember indul el új, vidéki kihívások felé.
„Nem másolva a recepteket, abban hiszek, hogy Dabas gasztronómiai célpontja egy önálló hibrid, egy olyan cuvée tud lenni az országban, amely különleges élményével, vendégeket ünneplő kiszolgálásával, helyi ízeivel egy lezser, laza, fine dining vonalat képvisel, egy hely, amelyet egyarát szívükbe zárhatnak a budapesti foodie-k és a környékbeli lokálpatrióták is. Otthonos, mégis elegáns, jól értelmezhető” – mondja a tulajdonos, aki a világjárás inspirációit beépítette a dabasi boutique bisztróba.
A városvezetéssel együtt a helyi közösségépítést is komolyan veszik, amihez a vendéglátás jó alappal szolgál. December közepe óta a térség egyetlen jégpályája nyílt meg a Dabas Deli · Bistro mellett, amely házi puncsot, gazdagon fűszerezett forralt bort, és természetesen tartalmas téli street food falatokat is kínál.
László persze tisztában van azzal, hogy a magyar gasztrótérképre való felkerülésnél már csak a rajta maradás a nagyobb munka. „Fontos számunkra, hogy minden vendégünk az ő személyre szabott ünnepének élje meg a velünk töltött időt, hogy három, öt, vagy tíz év múlva már jó ismerősként „hazatérjen” hozzánk”.
Sam Bankman-Fried, az FTX társalapítója még a harmincadik születésnapja előtt 22,5 milliárd dolláros vagyont hozott össze a kriptovalutalázon nyerészkedve – de nem hisz a kriptóban igazán. Csak jó sokáig akarja gyarapítani a vagyonát, hogy aztán eladományozza az egészet.
Festő, akinek a viharos kelet-európai történelem a legnagyobb szabadságot hozta el a művészetébe. Zenész, aki mindent megtanult a klasszikus zenéről, hogy aztán mindennek hátat fordítson. DrMáriás úgy lett az egyik legismertebb és legkeresettebb magyar festőművész, hogy vásznán politikusok válnak őrült jedivé, és celebek pisilnek be a Hősök terén.
Szinte minden tervét megvalósította a vegán ételkiszállítással foglalkozó RépaRetek két tulajdonosa, mióta öt évvel ezelőtt először szerepelt a Forbesban. Részben a járványnak is köszönhetően húsz–harminc százalékkal több megrendelőt tudnak kiszolgálni.