Ha mégsem akarnánk az életünk végéig dolgozni

Az elmúlt időszak számos olyan élethelyzetet eredményezett, melyekben a rugalmasság és a stabilitás egyszerre váltak fontossá. Ez a kettősség formálja jelenleg azt is, hogy mit gondolnak az aktív dolgozók a nyugdíjas évekről és a nyugdíjas évekre való felkészülésről. Egy nemrég elvégzett reprezentatív kutatásunk szerint a magyarok átlagosan kilenc évvel hamarabb szeretnének nyugdíjba vonulni, mint amit reálisnak tartanak, ugyanakkor minden negyedik honfitársunk arra készül, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni fog. Az ellentmondás nem véletlen: a megkérdezettek negyede attól tart, hogy az állami nyugdíj összege a nyugdíj előtti jövedelem alig több mint felét fogja kitenni, bőséges vagy legalábbis kényelmes életre így csupán 13 százalékuk számít.

Annak ellenére, hogy a nyugdíj melletti munkavégzés reális alternatívái lehetnek a nyugdíjcélú megtakarítások, csupán a megkérdezettek negyede tett már félre valamilyen formában a nyugdíjas évekre, ezzel megteremtve a stabilitást. Akik ezt megtették, viszonylag fiatalon, 34 évesen kezdték meg a nyugdíj időszakára való takarékoskodást, ami nagyon jó hír.

A hosszú tartam alatt persze nagyon sokféle élethelyzet jelentkezhet, olyan is, amikor a takarékoskodás átmenetileg háttérbe kerülhet. Ezt a dilemmát a kutatás eredményei is alátámasztották: tíz megkérdezettből közel hatan elgondolkodnának egy nyugdíjbiztosítás megkötésén, ha nem kellene minden hónapban fixen befizetni ugyanazt az összeget.