Ahogy az élet megannyi területén, a nyugdíj-megtakarításoknál is egyszerre várnak rugalmasságot és stabilitást a magyarok. Az irány tehát egyértelmű, a jó hír pedig, hogy van válasz erre a két különböző igényre.
Az elmúlt időszak számos olyan élethelyzetet eredményezett, melyekben a rugalmasság és a stabilitás egyszerre váltak fontossá. Ez a kettősség formálja jelenleg azt is, hogy mit gondolnak az aktív dolgozók a nyugdíjas évekről és a nyugdíjas évekre való felkészülésről. Egy nemrég elvégzett reprezentatív kutatásunk szerint a magyarok átlagosan kilenc évvel hamarabb szeretnének nyugdíjba vonulni, mint amit reálisnak tartanak, ugyanakkor minden negyedik honfitársunk arra készül, hogy a nyugdíj mellett is dolgozni fog. Az ellentmondás nem véletlen: a megkérdezettek negyede attól tart, hogy az állami nyugdíj összege a nyugdíj előtti jövedelem alig több mint felét fogja kitenni, bőséges vagy legalábbis kényelmes életre így csupán 13 százalékuk számít.
Annak ellenére, hogy a nyugdíj melletti munkavégzés reális alternatívái lehetnek a nyugdíjcélú megtakarítások, csupán a megkérdezettek negyede tett már félre valamilyen formában a nyugdíjas évekre, ezzel megteremtve a stabilitást. Akik ezt megtették, viszonylag fiatalon, 34 évesen kezdték meg a nyugdíj időszakára való takarékoskodást, ami nagyon jó hír.
A hosszú tartam alatt persze nagyon sokféle élethelyzet jelentkezhet, olyan is, amikor a takarékoskodás átmenetileg háttérbe kerülhet. Ezt a dilemmát a kutatás eredményei is alátámasztották: tíz megkérdezettből közel hatan elgondolkodnának egy nyugdíjbiztosítás megkötésén, ha nem kellene minden hónapban fixen befizetni ugyanazt az összeget.
Az elmúlt félévben Dabas felkerült az ország gasztronómiai térképére, aminek nem más az oka, mint egy újonnan nyílt, izgalmas delikát és bisztró. Kevesebb mint egy órára Budapest belvárosától igazi gourmet mennyország vár ránk, ami kirándulási úticélnak sem utolsó, de a helyiek körében is kedvenc. A Dabas Deli · Bistro egy világutazás vége, és egy ízutazás kezdete.
Dabas gourmet helyének eredettörténete meglehetősen messzire nyúlik vissza. „Az elmúlt évtizedek során rengeteget utaztam a világban, elsősorban olyan tájakra, amiket a legkevésbé sem a fényűző turistacélpontok közt jegyeznek. Utazásaim közben végig ott motoszkált bennem, hogy kellene otthon nyitni egy olyan helyet, ahova jó elmenni reggelizni, ahol a legjobb kézműves kávékat kóstolhatod, hoz egy őszinte, mégis élményekkel teli bisztrókonyhát, delikáteszében pedig megtalálod a top gasztronómia alapjait” – meséli Pócsik László.
A VIDÉK ESSZENCIÁJA
Pedig Pócsik László a legkevésbé sem a vendéglátásban töltötte az elmúlt évtizedeket. A Dabas Deli · Bistro tulajdonosa élete nagyobbik részében a járműiparban dolgozott: autó- és motorszalonja, illetve egy terepjáró-átépítéssel foglalkozó manufaktúrája van. Ez utóbbi mellé fontos hozzátenni, hogy Lászlóék csapata a magyarok közül egyedüliként nyert kategóriát a legendás Dakar ralin.
„Az autósport hozott egy olyan minőségi szemléletet az életembe, amit később a vállalkozásaimba is igyekeztem átültetni. Megtanított arra, hogy a siker és a sikertelenség közötti vékony mezsgyét milyen érzés átlépni. Minden tevékenységemben olyat akarok kínálni, ami első osztályú és különleges. A jó és a kiváló számomra csak az út kezdete, a tökéletes az, ahol megpihenni is érdemes” – vallja.
A fent említett pillanat 2020 elejére esett, vagyis az egész beruházást végigkísérte a koronavírus-járvány felfutása, az építőipari szakember-, illetve az alapanyaghiány.
A covid alatt ugyanakkor sikerült összehozni egy olyan, a nagybetűs vendéglátásban elkötelezett csapatot, akik magukévá tudták tenni a tökéletességre törekvést. László meglátása szerint pont a kialakult pandémiahelyzet alakítja át a hazai vendéglátást, hiszen az ingatag, javarészt turistákra alapozó felkapott budapesti helyekről egyre több kiváló szakember indul el új, vidéki kihívások felé.
„Nem másolva a recepteket, abban hiszek, hogy Dabas gasztronómiai célpontja egy önálló hibrid, egy olyan cuvée tud lenni az országban, amely különleges élményével, vendégeket ünneplő kiszolgálásával, helyi ízeivel egy lezser, laza, fine dining vonalat képvisel, egy hely, amelyet egyarát szívükbe zárhatnak a budapesti foodie-k és a környékbeli lokálpatrióták is. Otthonos, mégis elegáns, jól értelmezhető” – mondja a tulajdonos, aki a világjárás inspirációit beépítette a dabasi boutique bisztróba.
A városvezetéssel együtt a helyi közösségépítést is komolyan veszik, amihez a vendéglátás jó alappal szolgál. December közepe óta a térség egyetlen jégpályája nyílt meg a Dabas Deli · Bistro mellett, amely házi puncsot, gazdagon fűszerezett forralt bort, és természetesen tartalmas téli street food falatokat is kínál.
László persze tisztában van azzal, hogy a magyar gasztrótérképre való felkerülésnél már csak a rajta maradás a nagyobb munka. „Fontos számunkra, hogy minden vendégünk az ő személyre szabott ünnepének élje meg a velünk töltött időt, hogy három, öt, vagy tíz év múlva már jó ismerősként „hazatérjen” hozzánk”.
Satuba került év végére a kormány, túltolta a választási költekezést, már kisebb kiigazításra is hajlandó volt. Az infláció egyelőre megállíthatatlannak tűnik, és a forint sem tért magához a mélypontokról. A Forbes negyedéves makrogazdasági összefoglalója.
Télen is kellemes klíma, sok-sok napsütés, homokos tengerpart, spanyol gasztronómia és a dekadens mediterrán élet legjava: csak néhány érv Marbella mellett, amely második otthonként is rendkívül vonzó lokáció Európa-szerte. A Marbella Home kimondottan a magyar vásárlóknak kíván segíteni álmaik dél-spanyol nyaralójának megtalálásában – amely nem mellesleg befektetésnek is kitűnő lehet.
Breitling, Cartier, Maurice Lacroix, Pandora, Raimond Weil, Zenith – ezeknek a márkáknak az óráit és ékszereit a Juta üzletekben lehetett először megvásárolni Magyarországon. Az induláshoz harminc évvel ezelőtt kellett egy német rokon, akinek az üzleti bölcsességeit aztán a második generáció is hasznosította. Az egymást jól kiegészítő testvérpár két tagja, Simon Anna és Zsuzsa azt szeretnék, hogy az ékszer szóról mindenkinek az ő üzletük jusson eszébe.