Senki sem nyit úgy ajtót, mint Nagy Ervin. Beront, de közben csak megérkezik. Egy robbanás a mozdulat és a jelenléte is. Most már azt is tudom, hogy ezt a rengeteg energiát gyerekkorában mivel kötötte le. Versenysportoló volt, akkor még követte az apai mintát, idősebb Nagy Ervin az MTK profi focistája volt. De Ervin szülei valamit nagyon tudtak, vagy […]
Senki sem nyit úgy ajtót, mint Nagy Ervin. Beront, de közben csak megérkezik. Egy robbanás a mozdulat és a jelenléte is. Most már azt is tudom, hogy ezt a rengeteg energiát gyerekkorában mivel kötötte le. Versenysportoló volt, akkor még követte az apai mintát, idősebb Nagy Ervin az MTK profi focistája volt. De Ervin szülei valamit nagyon tudtak, vagy talán még inkább éreztek. Hagyták, hogy gyerekük maga intézze a dolgait, bíztak benne. Ervin irányt váltott, és szokatlan egyértelműséggel lett színművészetis diák, majd a Katona József Színház színésze, amit aztán nemrég otthagyott, hogy most már tényleg és teljesen a maga ura legyen. Akkor még maga sem tudta: ennek fontos része lesz, hogy hosszú napokon át Zámbó Jimmynek öltözik. De szereti a kihívásokat, és ez most tényleg az. Ahogy mondja, csúszós részén van a karrierjének.
Ervin szülei valamit nagyon tudtak. Vagy talán még inkább éreztek.
A gyerekkor nem csak a címlapsztoriban kerül elő. Rövid részletet hozunk a forbes.hu-n megjelent felnövéstörténetből, amit Gólya Ági írt Neogrády-Kiss Barnabásról. Egy nem mindennapi gyerekkor, nem mindennapi gondossággal megírva rejtőzik az oldalon lévő QR kód mögött. Marton Kati szintén döbbenetes gyerekkoráért nem kell kattintani, elég az 56. oldalra lapozni. Az Amerikában élő, de Magyarországon született újságíró nemrég Angela Merkelről írt könyvet, de csak azután, hogy hosszú évekkel korábban már elmesélte egy műben szülei, az utolsó külföldre tudósító magyar újságírók 50-es évekbeli történetét.
Ebben a nyári Forbesban hozunk még pár oldalt a 400 forint körüli euróárfolyamról és arról, mi a teendő ilyenkor, ha külföldre indulsz nyaralni. De itt van Nyíri József portréja is, akiről először 2014-ben írtunk. Azóta megváltozott körülötte a csapat és a cégnév is párszor, de a lényeg nem: továbbra is a magyar fintech piac élvonalában van, és azon dolgozik, hogy a bankok a rendelkezésükre álló adatokat még okosabban tudják használni. Nem kevésbé Forbes-sztori az Andriska Pékbisztró sem, a menedzservilágból kiugrott házaspárral, akik budapesti egzisztenciájukat tették fel (szó szerint) egy minden szegletében minőségi Balaton-felvidéki pékség kedvéért. Bejött.
Egy hús nyomában mentünk Somlóig, a pezsgőiről ismert Kreinbacher Birtok étterméig,
hogy a köretek és egy desszert emlékét hozzuk el.
Óvatlan interjúkban a fine bistro címkét aggatja magára és konyhájára a Somló-hegyi Kreinbacher Birtok étterme és az azt három éve irányító executive séf, Langer Gábor. Ha összesűríthetem helyette, hogy ez mit takar, akkor a vállalás szerint technológiailag tökéletes, de látható méretű fogásokat. Langer a covid előtt csillagig menetelő budapesti Babel mellett külföldi prémium szállodában és itthoni, de ázsiai irányú konyhán is edződött, mielőtt a pezsgővonalon legtöbbször és legmagasabbra díjazott hazai presztízsbirtok éttermét átvette volna, hogy egyedül is kiteljesíthesse a stílusát. Utóbbi olyan fogásokba képeződik le, mint az idei Gourmet Fesztivál egyik foodie-kedvencének bizonyuló gyömbéres-chilis rántott malacfül, így hát a Somlón járva nagy hülyeségnek tűnt volna kihagyni egy ebédet, hogy kiderüljön, messzebbről is érdemes-e elindulni érte.
A birtok elsősorban a hegybe süllyesztett, extravagáns borászat és érlelőpincészet, másodsorban tizenöt azt körbeölelő kortárs-rusztikus szállószoba; az étterem és a bár a birtokközpont tágas átriumában kapott helyet. A rövid étlap kevert képet mutat: van rajta – igaz, idézőjellel – csirkepaprikás és rántott borjú vagy éppen spárga is. Felszolgálónk finoman szólva nem erőlteti ránk az akaratát, de néhány kérdés után a kevésbé köznapian csengő tányérok felé terel minket. (A gyereket nem, ő egy harsogóan paradicsomos, érlelt sajttal gazdagon megszórt al dente tésztát lapátol be az étlapon nem szereplő, de a kisszék érkeztével együtt azonnal elsorolt ajánlatból.)
Bent ülve is hat ránk a kinti harmincöt fok: a leveseket átlépjük, az előételekből a malaccsászárt és Szent Jakab-kagylót felvonultatót választjuk. A tálalás az egyedi kerámián, ahogy az ebéd során végig, hívogató. A húson pikánsan édes kéreg, a kagylókon és tányérszerte fekete szezám; vékonyra metélt, szójában marinált répa kerül melléjük meg egy zöldalma sorbet. Az ízharmónia igen precíz (a sorbet nélkül még precízebb, mint azzal együtt, utóbbi inkább két falat között frissíti a szájat), ám a húsok mindegyike elviselne valamivel több nedvességet. A főételek között a kifejezetten naturális ízű borjúpofa jópofa párt alkot a rá reszelt vízitormával, és a pecsenyelé megadja a kellő kenést is az egésznek, de a köretek viszik a show-t: a zöldalmás remulád és a többi zeller-variáció közül a lehetetlenül omlós krokettek, utóbbiak önálló fogásnak is elmennének egy belevaló snackbárban. A másik főételnél a báránynyakfalatok magukban hasonlóan visszafogott, a barnavajas jus-vel együtt telt ízűek. Ezeket kis juhtúrós puliszkakorongok és a középen burjánzó borsókrém, különböző állagú-pirultságú borsószemek és vékonyra szelt-göngyölt borsóhéjak köré tálalták. Összességében ez a tányér az erősebb választás.
Mi ugyan tudjuk, hogy a birtok étterme nem a pörgős ebédeket tűzte zászlajára, de a tányérok leszedése után húsz perccel így is átfut rajtunk, hogy elfelejtődhetett a desszertünk. Bár körülöttünk csak egy-két asztalnál poharazgatnak délután, az amúgy látványosan kedves stábból senki se szól, hogy itt ez a módi, és hogy hiába ugyanaz a pezsgő az italajánlás az egyik főétel és a várt desszert mellé, érdemes lenne kérnünk egy újabb pohárral, mert buboréknak nyoma nem lesz már benne, mire utóbbi étel kijön. De amikor megérkezik a ribizlifagyis, sóskaramelles túrófánk, feledteti előző tanácstalanságunkat: a karamell szószként és forgácsok formájában is jelen van, porított málna is kerül még a tányérra a könnyű kis fánkgolyók és a sorbet fölé-köré; nagy műgonddal építünk minél apróbb falatokat, hogy elhúzzuk az élményt. Aki ránéz az étlapra, négy–hatezres előételeket, hat–kilencezres főételeket és háromezres desszerteket lát majd, ami az inflációval együtt is szembeszökő szint, ugyanakkor több megjegyzés is árnyalja. Egyrészt az árak már tartalmazzák a szervizdíjat, másrészt az étterem Veszprémtől több mint fél-, a Balaton északi partjáról egyórányira van, nem épp taxitáv, ami azt rajzolja ki, hogy a birtok a szobákkal együtt, ott alvós programnak lehet kerek. Ezt erősíti az is, hogy szállóvendégeknek huszonöt százalékkal kevésbé vastagon fog a ceruza, meg a borral-pezsgővel együtt 35 ezres komplett vacsorasor is.
Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
A teszt időpontja: 2022. június 18. Ezt ettük: Szent Jakab kagyló, malaccsászár: 4930 Báránynyak: 7480 Borjúpofa: 7310 Spagetti: 2210 Túrófánk, sóskaramell: 2805 Egy kávé: 468 Egy ecetfröccs: 723 Egy szűrt víz: 672 Egy pohár pezsgő: 3384 Szervizdíj: 5288 Összesen: 35 270 forint
Újult erővel rángatják a forintot a legújabb világpiaci események, június közepén az euróárfolyam átlépte a 400 forintos (rém)álomhatárt. Pedig 2008-ban még a 250 forintos szint meghaladása késztette pánikra a piacokat és a hazai közvéleményt. Változnak az idők.
A bankárságot kovásznevelésre, a budapesti életet vidéki idillre – no, meg kemény hajnali munkára – cserélte Török András, aki feleségével, a Skool-alapító Major Zsófival tavalyelőtt nyáron nyitotta meg a Balaton-felvidék legmenőbb reggeliző-pékségét. Az Andriska Pékbisztró kertjében egy nyüzsgő hétvégén ezren is megfordulnak, a napi kínálat legalább harmincféle péksüteményből és szendvicsből áll. És András, vagyis Andriska alig várja, hogy főzhessen is a vendégeiknek reggelire – akár töltött káposztát.
Több mint negyven évvel ezelőtt egy fiatal orvos, Mező Róbert elkezdett műlábakat faragni a rehabilitációs intézetben, majd egy szerencsés véletlen és néhány – mai szóval – angyalbefektető segítségével vállalkozássá szervezte a tevékenységet. Az LBT Kft. lúdtalpbetétekkel indult, mára ennél sokkal több. Időközben váltak családi céggé, és már nemcsak forgalmazzák, hanem dr. Orto márkanév alatt gyártják is a rehabilitációs eszközöket.
Gál Dániel hét évvel ezelőtt hívta életre a Budai Dobiskolát, és azóta több száz autista, mozgássérült és vak tanítványt vezetett be a ritmus világába. A dobolás terápiás hatással bír, a pedagógusok javuló magatartásról és tanulmányi eredményekről számolnak be, a leglelkesebb gyerekek még szüleiket is magukkal viszik a dobórákra. Megnéztem, meghallgattam, kipróbáltam.
A Sotheby’s a járvány miatt átírta három évszázados, ódon üzleti játékszabályait. A nagymúltú aukciósház az NFT-piac hullámait meglovagolva, Netflix-szerű algoritmusokkal hajt a fiatalabb generációk pénztárcájára. Az amerikai Forbes cikke.