Nagy Ervinre mindig hallgattak a szülei. Engedték, hogy biciklin nyakába vegye Dunaújvárost, ha épp udvarolni támadt kedve, mehetett, amikor tizenhat évesen elszegődött Münchenbe kubikolni, de meghallották azt is, hogy színész szeretne lenni. Később SZFE-s tanárai sem próbálták megzabolázni szépfiús vidéki nyerseségét, hagyták, hogy ösztönei úgy működjenek, ahogy kell. A szabadságérzet vezérelte, amikor 1999-ben társult a Katona József Színházhoz, és akkor is, amikor két évtizeddel később úgy döntött, eljön. Sohasem volt még annyira a maga ura, mint most, de függetlenségét hamarosan teljesen új szintre emeli – ezúttal azonban már nem színészként.
I.
„Láttam rajta, hogy bátor. Hogy van benne valamiféle elemi kíváncsiság. Hogy jókedvűen kockáztat. Hogy nem akar vigyázni magára, nem védi magát. Ezek nem a jó színész alaptulajdonságai. Hanem a nagy színészé.”
Enyedi Ildikó
Enyedi Ildikó a Terápia castingján találkozott először Nagy Ervinnel, de már évekkel előtte felfigyelt rá – elsősorban nem a színházban, mint mások, hanem Török Ferenc 2004-es, Szezon című filmjében. Ervin addigra már keresett színész volt, a rendező a filmet látva mégis azt érezte, hogy többre, mélyebbre is képes. „Tudtam, hogy itt még nagyon nagy tartalékok vannak – meséli az első emlékéről. – Nagyon szeretnék még egyszer életemben dolgozni vele, és egy nagy, összetett szerepet írni neki. Rendező vagyok, így önző módon azt remélem, hogy a színészet megmarad a fő szenvedélyének. De tudom, hogy nagyon sok minden más is érdekli a világból.”
Mauro Colagreco az első nem francia, aki megszerezte a Michelin Guide legmagasabb értékelését. Aztán gyorsan a világ legjobb étterme díjat is megnyerte,
és mégsem megy nyugdíjba.
Írta: Jókuti András
Amikor a világ egyik legjobb séfje üzenetet küld, hogy hamarosan kész a felújítás, ki kellene próbálnom az éttermet újra, nem kell sokat mérlegelni, hogy igent mondjak-e. Aztán akad némi bonyodalom: a megnyitás kicsit csúszik, így az időközben betervezett utazás még előtte véget érne. Már egészen beletörődöm, aztán kiderül, hogy mégis csinálnak egy megnyitó előtti ebédet, ráadásul a VIP közönségnél is sokkal fontosabb vendégek lesznek: termelők, beszállítók, borászok, azaz azok, akik a séf szerint megtöltik értelemmel az éttermét. Így ők is megtapasztalhatják, milyen szerepkörben bukkan fel, amit hoznak.
Itt keresd! Mirazur Mirazur.fr 30 Avenue Aristide Briand, Menton, Franciaország
Mauro – származása szerint – igazi olasz, vérmérséklete szerint argentin, a kettő kombinációjával pedig csupa szív az egész ember. Csak egy igazi baja van, amire mindig panaszkodik, ha jó eszpresszót szeretne inni, át kell mennie a határon. Ez mondjuk messze nem annyira tragikus, mint ahogy hangzik, ugyanis az olasz határ pontosan két perc gyalog az éttermétől, a házától pedig kb. négy. (Azt ezúttal is elfelejtettem megkérdezni tőle, hogyan engedhetik Argentínában a népesség nagyjából kétharmadát adó olaszok, hogy sehol se lehessen rendes eszpresszót kapni…)
Mauróék házánál is fontosabb a mellette levő hatalmas kert a meredek hegyoldalban. Eredetileg egy fényűző villa dísze volt, szökőkutakkal, látványos virágágyásokkal. A kövek maradtak, de a víz helyére termőföld került, a szökőkútban most fokhagyma és kövér porcsin, a volt medencékben tök, cukkíni és paradicsom lubickol, a mellvéd árnyékát rebarbara élvezi, a terméskő falakra bab és zöldborsó kúszik. És közben együtt élvezik a kertésszel a nagyszerű kilátást a Földközi-tengerre. A különleges mikroklíma a meredek sziklafalnak köszönhető, az ugyanis egész éjjel sugározza vissza a nappal elnyelt hőt, így például szemtanúja vagyok, hogy épp terem a banán, és készülődik a mangó is. Igazi trópusi hangulat van.
Alapanyag-centrikus kreativitás És hogy miért ennyire fontos az a kert? Mert a menü tele van szezonális, friss alapanyagokkal, zöldségekkel, némelyeket egy órával korábban még az esti szellő kényeztetett a kertben. Aztán egyszer csak ott teremnek az asztalon minden illatukat, ízüket, színüket megőrizve. A hatalmas, szarvasgombás articsókatarte feltálalása ünnepi pillanat, és senkinek sem okoz csalódást, hogy a főétel bizony nem tartalmaz húst. Vélhetően eleve nem a steakrajongók jönnek a virágmenüre, azaz a biodinamikus naptár szerint váltakozó négyféle menü egyikére (gyökerek, levelek és gyümölcsök a másik három). Mauro Colagreco láthatóan ereje és kreativitása teljében van, várható még tőle rengeteg izgalom!
Jaksity György kommentje: Próbálom felidézni, melyik étteremben és a világ melyik pontján volt egyszer Mauro Colagreco „vendégművész”, ahova épp betértünk (pontosabban kemény harc árán bebocsáttatást nyertünk)… Addig is, amíg eszembe jut, felsétálok én is a hegyoldalba, a kertünk magaságyásaihoz, útközben cseresznyét szedek, ott pedig a salátához ruccolát, bazsalikomot, holnapra pedig sóskát, mángoldot. Ha pedig már erre járok, megdézsmálom az egész évben termő málnát is.
Gál Dániel hét évvel ezelőtt hívta életre a Budai Dobiskolát, és azóta több száz autista, mozgássérült és vak tanítványt vezetett be a ritmus világába. A dobolás terápiás hatással bír, a pedagógusok javuló magatartásról és tanulmányi eredményekről számolnak be, a leglelkesebb gyerekek még szüleiket is magukkal viszik a dobórákra. Megnéztem, meghallgattam, kipróbáltam.
Több hónapnyi online ötletelés és számtalan virtuális üzenetváltás után a koronavírus-járvány alatt találkoztak először személyesen, és mára barátság fűzi össze A család, az család kampány mögött álló apákat.
Mint már hat éve (szinte) minden hónapban, a júniusi magazint is saját szeánszon, Kilövés nevű rendezvényünkön prezentáltuk a nagyérdeműnek. Így vagy úgy, de meghívott vendégeinkkel most gasztrósabbra vettük a figurát. Meghintettük az estét színházzal, mesterséges intelligenciával és… csempebolttal is.
Szűrés, megelőzés, innováció és társadalmi felelősségvállalás – a SYNLAB Hungary Kft. az ország legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatójaként folyamatosan fejleszt és tesz a jövőért. Póda Tamás kereskedelmi és marketingigazgatóval beszélgettünk.
A Márton házaspár a 40-es évek végén a Rajk- és a Mindszenty-perről tudósította a nagyvilágot, kisebbik lányuk már Amerikából folytatta az örökséget. Marton Kati huszonévesen elnyerte a televíziózás Pulitzerét, négy évig tartó munkával nemrég megírta a magánéletét köztudottan nagyon óvó politikus, egyben a világ egyik legbefolyásosabb embere, Angela Merkel életrajzát. Kapcsolatrendszere nemzetközi, újságírói profizmusa amerikai – lelkületre viszont továbbra is éppúgy magyar, mint nyolcéves korában, amikor szüleivel elmenekült Magyarországról.