Nehezen tudnak mit kezdeni velem

Kérdezett: Ács Gábor / Belekérdezett: Fekete Emese

Tegyük fel, hogy jegybankelnök lenne, és egy tetszőleges miniszterelnök azzal hívná föl, hogy tessék szíves lenni egy év alatt megfelezni az inflációt. Mi lenne a reakciója?
Elállna a lélegzetem. Nagyon sok tényező együttes összjátéka kell ahhoz, hogy az infláció mérséklődjön, ez nem egyoldalú elhatározás kérdése. Olyan gazdasági, társadalmi folyamatok vannak mögötte, és olyan világgazdasági folyamatok, amelyeket utasítással tartósan nem lehet befolyásolni.


Az, hogy Orbán Viktor októberben konkréten ilyen kérést fogalmazott meg Matolcsy György jegybankelnöknek, és lényegében erre utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, valahol kritika is, hogy eddig nem törődtek eléggé az inflációval?
A miniszterelnök mindkettejüket abba az irányba próbálja befolyásolni, hogy tegyenek meg mindent az infláció fékezése érdekében. Ebből a csapatból ugyanakkor hiányzik a gazdaságfejlesztési miniszter (Nagy Márton – a szerk.), akinek hasonló felelőssége van nemcsak a jelenlegi pozíciójában, de korábban jegybanki alelnökként is abban, hogy az infláció elszabadult.