Írta: Orbán Krisztián Elmennél tanácsadónak, ha rendszerint járadékvadászokat kellene segítened? Lennél menedzser, ha az összes fontos kérdés külföldön, a fejed felett dőlne el? Vállalkoznál, ha pusztán uniós pénzt égetnél el reménytelen ötletekre? Négyfős véleménycsapat váltja egymást hónapról hónapra a pódiumon. Októberben Simó György tér vissza! Nem? Pedig ha húszas éveidben jársz, nagy eséllyel ez a jövő vár rád. […]
Írta: Orbán Krisztián
Elmennél tanácsadónak, ha rendszerint járadékvadászokat kellene segítened? Lennél menedzser, ha az összes fontos kérdés külföldön, a fejed felett dőlne el? Vállalkoznál, ha pusztán uniós pénzt égetnél el reménytelen ötletekre?
Négyfős véleménycsapat váltja egymást hónapról hónapra a pódiumon. Októberben Simó György tér vissza!
Nem? Pedig ha húszas éveidben jársz, nagy eséllyel ez a jövő vár rád. Öt–tíz év múlva épp úgy fogod magadnak magyarázni a rossz kompromisszumaidat, mint most a harmincasok. Valamiből fizetni kell a lakáshitelt! Mindenki ezt csinálja! Váltanék, de nincs jobb! Bla-bla-bla. A hazai üzleti szférában igenis lehet egyszerre értelmes munkát végezni és tisztességesnek maradni. Csak nem könnyű. Aki a tömeg „bölcsességét” követve sodródik, és legfeljebb egy lépéssel tekint előre, az viszonylag hamar rákényszerül, hogy a két cél egyikét feladja. Persze, Magyarország nem Németország vagy Amerika. Itt meg kell küzdened azért, hogy magabíró ember lehess.
Új kedvenc hellyel gazdagodhat a Balaton-felvidék – mármint azoknak, akiknek az étel másodlagos.
Balatonfüred fölött kettővel járunk a Pécselyi-medencében: a szőlősi hegyről parádés a panoráma a közbülső dombokra meg a tóra, még úgy is, hogy a magasfeszültségű távvezetéket a látkép közepéről érdemes gondolatban kitakarni. Mostanság önmagában ennyire is meg szoktak próbálni helyeket alapozni, de a Picit más üzemeltetői ennél régebbi motorosok: az egykori Papok borozóját megújítva teljes északi parti viszonylatban is kiemelkedő játszóteret emeltek, az étkezőterasz alatt meg egy kisebb kiszögellésen tucatnyi napágy sorakozik. Jön még ehhez egy kilencven százalékban nullkilométeres (füredi, szőlősi, pécselyi) borlap, a sör fehérvári és kraft (Hübris), van gin & tonic balatoni ginből, megátalkodottaknak proseccók.
Mindezekből már össze is lehet rakni egy elég jól viselhető pár órás baráti, páros, illetve családi tartózkodást. Ahogy a fiatal, szívélyes felszolgálók is jól viselnek mindent: azt is, amikor a gyerek a szívószállal matatva elejti és összetöri a kövön az üvegpoharat, meg azt is, amikor udvartartásával felvonul a környék vasárnap délutáni ügyeletes donja, bal csuklóján Rolexszel, a jobbon Apple Watchcsal és torkában a mindkettőnek megfelelő láthatóságot szavatoló társalkodási hangerővel.
Bámulni érdemes panoráma ide vagy oda, a Picit mást jól láthatóan, szokatlan tempóban és ügyesen szervezetten pörgetik. Olyannyira, hogy tíz percnél többet nem várunk se előételre, levesre meg gyerektésztára, se a végén kirendelt desszertre, így többször is eljátszhatjuk, hogy mire leérünk a játszótérhez, már lehet is indulni vissza az asztalhoz. Talán ez a tempó lehet annak a hátterében is, hogy míg a Picit más manufaktúrának definiálja magát, és újragondolt fogásokat ígér, ezek inkább szép kerámiákra szépen újratálalt fogások. Többségükből hiányzik valami ahhoz, hogy a helyiekből verbuvált pincércsapat beszédéhez hasonlóan ízesek legyenek. A tatárhoz kínált szarvasgombás makaron jó geg, még csak nem is túlzó, ellenben a húst pépesre darálták, és addig pácolták-fűszerezték, amíg a nyers marhaíz teljesen elveszett belőle. Ez azoknak lesz jó hír, akik nem (vagy évtizedekkel ezelőtti magyar iterációjában, tehát megint csak: nem) szeretik a tatárt. A kemencés marhapofagulyás leve jó ízű, azon az áron, hogy a beltartalma, élén a hússal, kicsit szétfőtt. Hasonló a helyzet a kölyöknek kért bolognai tésztájával, ami pedig amúgy házi lehet, és a szósz, az remek rajta.
A fogas, hiába hagyomány a tó körül, mindenütt nehéz ügy. Amióta csakis horgászok foghatnak a tóból, tehát onnan éttermet ellátni nem lehet, mindenki importra szorul belőle. Az eleve elég diszkrét halíz az esetek többségében fagyasztott eredettől tovább halványodik, itt is ez történhetett, és formabontó módon nem is a filék bőrös oldala van lepirítva, ami mögött azonos logisztikai-technológiai okok (fagyasztás-felengedés) sejlenek fel. A borsós rizottó krémes, az ígért borsótextúrákat és parmezánmorzsát viszont nem sikerül felfedezni a tányéron. A kacsamellet kísérő diós nudli jó köretötlet, ahogy az íze is az, csak kissé tömörre sikerült, a pecsenyelé viszont inkább sült gyümölcsös irányba megy el, és ezt a hatást erősítik az almachutney-pöttyök meg a porított málna is. De főképp: a mell a szélvészgyors tálalás mellett is túlvágtatott a rózsaszínen, miközben a bőr alól nem olvadt ki sütéskor a zsírréteg, ettől aztán ennek a kulcselemnek nem kellemes az összhatása.
Választott desszertünk mákos guba meggyes-málnás sorbet-val. A sorbet könnyed, a formailag hagyományőrző gubáról viszont sem ez, sem a mákosság nemigen mondható el: uralja a rászórt porcukor és a guba szélére kapatott karamellréteg, amin a fanyar bogyós gyümölcsök sem tudnak sokat oldani. Ellenben a számla így, 2022 nyarának végén egész visszafogott.
Picit más
Balatonszőlős
A teszt időpontja:
2022. augusztus 14.
Ezt ettük:
Tatár, makaron, kapri:
3890
Marhapofagulyás:
2590
Bolognai:
1990
Fogassteak, rizottó:
5790
Kacsamell, diós nudli:
5590
Mákos guba:
1990
Egy üveg szűrt víz:
800
Ristretto:
690
Szervizdíj:
2770
Összesen:
26 100 forint
A fogszuvasodás és fogágybetegség esetében a prevenció célja nem csupán a fogak elvesztésének megakadályozása, hanem olyan egészséges szájkörnyezet megőrzése, amely a komfortérzet mellett az esztétikus megjelenéshez is hozzájárul. Mivel a fogszuvasodás és fogágybetegség legnagyobb hányada lényegében a nem megfelelő rutinból fakadó betegség, így elméletileg helyes életvitellel, jó szájhigiénés szokásokkal az ínygyulladás (gingivitis) és a krónikus fogágybetegség 80 százaléka megelőzhető lenne.
Heves gesztikuláció, pimasz grimaszok és egy szállóigévé vált ellenfélhergelés: „Ma nem!”, vagyis kábé, hogy „apukám, te ma itt biztos nem fogsz nekem gólt lőni”. Aki látott téged védeni a vízben, erre biztosan emlékszik. A szárazföldön is hamar elszakad a cérna?Fiatalon elég hirtelen haragú voltam, aztán huszonöt évesen apa lettem, majd bekerültem a felnőtt válogatottba, és húztam egy nagyon éles […]
Kétbillió-hatszázmilliárd forint: nagyjából ennyit ér összesen a huszonöt legértékesebb magyar családi cég az idei listánkon. A tavalyi összeállításkor azt állítottuk, mindegyikük 2020 nyertese, a covid alatt legtöbbjüknek bejött az előremenekülés taktikája. Az elmúlt év gondjai azonban nem múltak el nyomtalanul, a listán szereplők majdnem felének tavaly óta stagnált vagy csökkent az értéke, és szinte mindenki érzi már a bőrén, hogy nehezebb évek következnek.
A magyar Forbes indulásakor eldöntötte, hogy a magazinnál szeretne dolgozni, így levelet írt Galambos Márton főszerkesztőnek. Azóta bérelt helye van Budavári Dóra nevének az impresszumban. Meg a Balaton környékén is.