Van múltja, van jövője, egészséges. Augusztus 17-én a Simply Wall Street – a világon kisbefektetők millióit segítő globális részvényelemző szájt – friss elemzése ezt jelezte a frankfurti tőzsdén forgó Nemetschek csoport részvényeiről. Három nappal korábban viszonylag hosszan értekeztek arról is, hogy van-e most helye a tucatnyi építészeti és építőmérnöki szoftvergyártót – így a magyar alapítású és ma is magyar központú Graphisoftot is – tulajdonló cégcsoport részvényeinek egy aktuálisan összerakott tőzsdei portfólióban.

Arra jutottak, hogy azoknak a befektetőknek kifejezetten izgalmas lehet, akik nem a veszteséges, de egyébként hájpolt és tőkét könnyen bevonzó, magas kockázat-hozam arányú cégeket keresik, hanem a masszívan nyereséges, ám növekedésben lévő papírokat lesik. ­­
A Nemetschek­ ­ugyan nincs kifejezetten alulértékelve (más szoftvercégek részvényeihez képest nem olcsó), de különösebb kockázatokat nem hordoz, a cégcsoport növekedési kilátásai meggyőzőek. Nyeresége stabilan két számjeggyel – átlag 16,9 százalékkal – nőtt az utóbbi öt évben, és egy év alatt 37,7 százalékkal ugrott meg, jócskán meghaladta a német piac és a szoftveripar bővülését. És ami fontosabb: a következő három évre is évente átlagosan 13,7 százalékos további profitjavulásra számít – és a mostani részvényárnál 25 százalékkal magasabb éves célárat tart fenn – a tizenöt megkérdezett elemző.


Georg Nemetschek 1963-ban alapított müncheni vállalkozása hiába közeledik a hatvanhoz, nem tűnik öregecskének, holott olyan iparágban aktív, ahol hetenként jönnek ki új technológiák, és évente képes nagyot fordulni a világ. Mérnök alapítója, ahogy házon belül hívják, Professor Nemetschek, ugyan már visszavonult a cégvezetéstől – részesedése még van, irodája már nincs, nyolcvannyolc évesen leggyakrabban dubrovniki villájában élvezi jól megérdemelt nyugdíjas nyarait –, de a csoport tizenhárom leányvállalatából és márkájából álló portfóliója erős kezekben és remek formában van. Szoftvereiket hatmillió ember használja Új-Zélandtól Chiléig a világon nagyjából mindenhol, köztük a 2007-ben megvásárolt magyar Graphisoft termékeit is.