A 2020-as Körzet

Írta és fotózta: Mészáros Antónia

Több mint egy évtized telt el, amióta Dubajban jártam, és bár már akkor is szürreálisnak tűnt a homokdűnék közül előtűnő csillogó metropolisz, most mégis újra meg kellett dörzsölnöm a szemem. Annak idején az épp frissen átadott Burdzs Kalifa tetejéről lenézve még viszonylag közel volt a sivatag, mára minden irányban tömött sorokban nyújtóznak az ég felé a kérkedő építészeti megoldásaikkal versengő felhőkarcolók.

„A Burj” azóta is őrzi első helyezését a világ legmagasabb épületeinek rangsorában, de mi sem mutatja jobban Dubaj ambíciójának mértékét, mint hogy ugyanitt épül a trónfosztó is, épp idén adták volna át, ha közbe nem szól a koronavírus-járvány.

A látvány letaglózó, de az érzés ismerős. Kínában éltem át korábban, amikor Sanghajt láttam viszont tíz év után. Mintha ezekben a városokban hatszor olyan gyorsan telne az idő, már ha lehetne az időt betonban, acélban és üvegfelületekben mérni. Utazásom célja is egyezett, ismét világkiállításra jöttem, mégpedig ismét egy olyanra, ahol a szervező ország nagyon meg akarja mutatni a szinte korlátlan lehetőségeit.

2010-ben még újságíró voltam, és a Magyar Televíziót tudósítottam minden idők legnagyobb és legdrágább expójáról, ezúttal beszélgetni hívtak egy illusztris körbe, amiben volt miniszterelnöktől jelenlegi minisztereken át nagy nemzetközi szervezetek diplomatái foglaltak helyet. Az engem is a résztvevői között tudó nyilvános eseménysorozat fókuszában az ENSZ fenntartható fejlődési céljai voltak, nem függetlenül attól, hogy a vírus miatt végül csak 2021-ben megnyitott, de nevében változatlanul hagyott Expo 2020 is harmadrészben a fenntarthatóság témája köré szerveződött.