A program, ami közelebb hozta az informatikát a vállalkozásokhoz

Magyarországon nagyjából 250 ezer olyan valós mikro-, kis- és középvállalkozás működik, amely célpontja az üzleti digitalizációt segítő Modern Vállalkozások Programjának. Czimbalmos Levente, aki indítása óta szakmai vezetője a közcélú projektnek, közel negyvenmilliárd forintra teszi annak az informatikai beruházásnak az értékét, amit eddig a kezdeményezésük indukált a kkv-szektorban. „2015-ös indulása óta a Program már minden tizedik célcsoporti céget elérte valamely díjmentes szolgáltatásával. A digitális fejlesztésre nyitott, innovatív megoldásokban gondolkodó vállalkozások jó eséllyel találkoztak velünk” – mondja a szakember, aki a Program végéhez közeledve így értékel: „Erős merítés, de a munkának közel sincs vége. Annál is inkább, mert ezt csak abbahagyni lehet, befejezni sosem. Még ha minden céghez eljutnánk, a digitalizáció és innováció világában akkor sincsen olyan, hogy kész. Azon dolgozunk tehát, hogy az új EU-s költségvetési időszakban folytathassuk, ebben a Kormány is partnernek ígérkezik.” 

A hazai kkv-szektor legnagyobb lemaradása az üzleti digitalizációban van, teszi hozzá Sonkolyné Varga Emília projektigazgató. Korábban is vásároltak eszközöket, szoftvereket a vállalkozások, azonban rájöttek a cégvezetők, hogy jobban az irányításuk alá kell vonni a cég működési folyamatait, nagyobb rálátás szükséges egy-egy műveletre, és ehhez a digitalizáció elengedhetetlen. A pandémia váratlan sokként érte a vállalkozások egy részét, a kialakult helyzetre azonban a Program gyorsan reagált, digitális segélyvonalat hozott létre. A legnagyobb kihívás azonban a projektigazgató szerint a szemléletváltás volt. „A munka eredményeként eljutottunk egyfajta paradigmaváltáshoz, mely szerint a digitalizációs kompetencia nem ördögtől való.”

A húsz év versenyszférai tapasztalattal rendelkező projektigazgató a Programnál felhalmozott és a vállalkozások részére átadott tudásbázist emelte ki a legnagyobb értékként: „A Program egyik kiemelkedő eleme az IKT tanácsadói hálózat, amely díjmentesen végez informatikai átvilágítást és javasol megoldást a vállalkozás saját igényeire szabva. Az átadott tudás és az azzal járó újfajta szemléletmód, a digitalizációhoz való hozzáállás a leginkább maradandó. Sok cégvezető a megváltozott hozzáállásával tudja megmenteni a vállalkozását, vagy talál új lehetőséget a növekedésre.”